Διεθνή

Η Γερμανία αγοράζει drones αξίας 540 εκατ. ευρώ


Η γερμανική Βουλή έδωσε "πράσινο φως"  για δύο παραγγελίες επιθετικών drones συνολικής αξίας 540 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει την  ανατολική πτέρυγα του NATO. Τα drones θα κατασκευαστούν από τις εγχώριες startups Helsing και Stark Defence, 

Η επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag ψήφισε την Τετάρτη υπέρ της έγκρισης συμφωνιών-πλαισίων με τις εταιρείες για την αγορά  συστημάτων περιφερόμενων πυρομαχικών μέσης εθνικής εμβέλειας 

Η Γερμανία έχει χαλαρώσει τους κανόνες δανεισμού προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ενίσχυση  των ενόπλων δυνάμεων της, καθώς επιδιώκει να μετατρέψει τη Bundeswehr στον ισχυρότερο συμβατικό στρατό της Ευρώπης.

Οι παραγγελίες drones εντάσσονται σε μια προσπάθεια αναμόρφωσης των ενόπλων δυνάμεων που ξεκίνησε λίγο μετά την κλίμακα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από τέσσερα χρόνια.

Η ασταθής δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ στο ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει το αίσθημα επείγοντος στην Ευρώπη, η οποία για δεκαετίες υποχρηματοδοτούσε τις στρατιωτικές της δυνάμεις.

Και οι δύο εταιρείες γενικής ταξιαρχίας να παραδώσουν τις πρώτες αποστολές σε γερμανική αρμάτων μάχης που έχει αναπτυχθεί στη Λιθουανία έως τον Οκτώβριο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Και άλλοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν επίσης δεσμευτεί να συμβάλουν στην ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Ο Γενικός Επιθεωρητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας, Carsten Breuer, έχει δηλώσει ότι αναμένει η ταξιαρχία να διαθέτει επαρκή αριθμό drones μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Ο ακριβής αριθμός των μονάδων που θα παραγγελθούν δεν έχει δημοσιοποιηθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Τα περιφερόμενα πυρομαχικά είναι πυραυλοί που μπορούν να εκτοξευθούν χωρίς συγκεκριμένο στόχο και να παραμείνουν σε αναμονή πάνω από μια ζώνη μάχης ή άλλη καθορισμένη περιοχή.

Στη συνέχεια να μην πλήξουν στόχο αφού αυτός επιλέγεται είτε από χειριστή είτε από ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη, ανάλογα με τον βαθμό αυτονομίας του drone.

Ο ανταγωνισμός για την παραγωγή μιας νέας γενιάς αυτόνομων όπλων είναι έντονος, καθώς τα drones έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος των οπλοστασίων τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας στον πόλεμο τους.

Η γερμανική αμυντική εταιρεία Rheinmetall AG πρέπει να λάβει παρόμοιο συμβόλαιο αργότερα αυτή την άνοιξη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Προτού γίνει η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, το υπουργείο Άμυνας επιχείρησε να μετριάσει τις ανησυχίες των βουλευτών σχετικά με το γεγονός ότι ο αμφιλεγόμενος Αμερικανός επενδυτής Peter Thiel κατέχει μερίδιο στην εταιρεία Stark με το Βερολίνο.

Το υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε τους βουλευτές σε μια εμπιστευτική ενημέρωση την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Thiel, Γερμανός στην καταγωγή και Αμερικανός δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας, είναι μειοψηφικός μέτοχος που δεν έχει ειδικά δικαιώματα ή επιρροή στην Stark.

Η Helsing, που εδρεύει στο Μόναχο, πρέπει να κερδίσει συμβόλαιο αξίας έως και 1,5 δις. ευρώ, ενώ το συμβόλαιο της Stark Defense θα μπορούσε να φτάσει έως και 2,9 δις. ευρώ.

Δεδομένου τα καμικάζι drones είναι σχετικά νέος τύπος που υφίσταται ταχεία καινοτομία, τα συμβόλαια έχουν σχεδιαστεί ώστε να υπάρξει ευελιξία στην αναβάθμιση των προϊόντων ή στην ακύρωση των συμφωνιών ότι εάν δεν επιτευχθούν ορισμένες ορόσημα ανάπτυξης , σύμφωνα με με έγγραφα στρατιωτικών προμηθειών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα