Διεθνή

Κόσσοβο: Όλα έτοιμα για τις βουλευτικές εκλογές-Οι εκτιμήσεις


Οι πολίτες του Κοσόβου καλούνται την Κυριακή στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές της χώρας. Πρόκειται για τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές μέσα στο 2025, καθώς η εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Φεβρουαρίου δεν ανέδειξε αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ απέβησαν άκαρπες και οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Αναλυτές στο Κόσοβο εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι εκλογές της Κυριακής θα λειτουργήσουν καταλυτικά για την έξοδο από την πολιτική κρίση. Εκτιμούν ότι το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV) του Άλμπιν Κούρτι θα αναδειχθεί εκ νέου πρώτο κόμμα, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 50% που θα του επέτρεπε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με 61 έδρες. Στις προηγούμενες εκλογές, στις 9 Φεβρουαρίου, το LVV είχε λάβει 42,3% και εξέλεξε 48 βουλευτές.

Σε αυτή την αναμέτρηση, το κόμμα του Κούρτι ενδέχεται να ενισχύσει τα ποσοστά του, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν επιστρέψει στο Κόσοβο περίπου 300.000 πολίτες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Η διασπορά αποτελεί παραδοσιακά σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων για το LVV, γεγονός που, σύμφωνα με αναλυτές, συνέβαλε και στην επιλογή της εκλογικής ημερομηνίας εντός της εορταστικής περιόδου.

Δεύτερη πολιτική δύναμη αναμένεται να αναδειχθεί η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (PDK), με επικεφαλής τον Μπέντρι Χάμζα. Ο Χάμζα, διακεκριμένος οικονομολόγος, έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, βουλευτής επί τρεις θητείες και δήμαρχος της Νότιας Μιτρόβιτσας. Θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες βασικό στρατηγικό σύμμαχο του Κοσόβου και κατηγορεί τον Κούρτι ότι η πολιτική του προκάλεσε ένταση στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Σημαντικό θεωρείται επίσης ότι διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τη σερβική κοινότητα στον βορρά της χώρας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις