Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε δημόσια πως οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου αναμένεται να επενδύσουν υπέρογκα ποσά «δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια» για την ανοικοδόμηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας έπειτα από την επέμβαση των ΗΠΑ στην χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Παράλληλα, στην χθεσινή του συνέντευξη τύπου,ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου στην Βενεζουέλα θα "αξιοποιηθούν".Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε πως αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες θα επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια για την ανακατασκευή των «σαπισμένων» υποδομών, την αύξηση της παραγωγής και την πώληση «μεγάλων ποσοτήτων… σε άλλες χώρες», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «We’re in the oil business».
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Energy Institute, η Βενεζουέλα διαθέτει περίπου το 17% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.
Βέβαια,οι μεγάλες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες,στην συντρηπτική τους πλειοψηφία,δεν έχουν προβεί σε κάμια δημόσια δήλωση αναφορικά με τον προαναφερθέντα ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου.Ως εκ τούτου η Chevron, η μοναδική αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία που εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στη Βενεζουέλα, περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα συμμορφώνεται με τους «σχετικούς νόμους και κανονισμούς»
Τέλος, οι εξελίξεις ενδέχεται να είναι καθοριστικές και "ιστορικές" καθώς η Βενεζουέλα είχε αποκτήσει το 2007 τον πλήρη έλεγχο πετρελαϊκών δραστηριοτήτων που εξακολουθούσαν να λειτουργούν με ιδιωτικά σχήματα.