Δεν θα κατατίθενται πλέον σε λογαριασμό στο Κατάρ τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου της Βενεζουέλας, αλλά απευθείας σε λογαριασμό του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ σε συνέντευξή του στο NBC News.
Όπως ανέφερε, αρχικά είχε δημιουργηθεί λογαριασμός στο Κατάρ, ο οποίος τελούσε υπό τον πλήρη έλεγχο της αμερικανικής κυβέρνησης, ώστε να κατατίθενται εκεί τα έσοδα και στη συνέχεια να μεταφέρονται στη Βενεζουέλα. Πλέον, ωστόσο, έχει συσταθεί ειδικός λογαριασμός στο αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον Ράιτ, τα συνολικά έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου της Βενεζουέλας έχουν ήδη ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια. Οι ΗΠΑ έχουν συνάψει βραχυπρόθεσμες συμφωνίες για την πώληση επιπλέον 5 δισ. δολαρίων σε αργό πετρέλαιο τους επόμενους μήνες, με τις μέχρι στιγμής αποστολές να κατευθύνονται σε διυλιστήρια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Γιατί επιλέχθηκε αρχικά το Κατάρ
Η αρχική κατάθεση 500 εκατ. δολαρίων πραγματοποιήθηκε στον λογαριασμό του Κατάρ πριν τα χρήματα μεταφερθούν πίσω στη Βενεζουέλα. Ο Ράιτ εξήγησε ότι η επιλογή αυτή έγινε λόγω του κινδύνου κατάσχεσης των κεφαλαίων από πιστωτές της Βενεζουέλας.
Η χώρα αντιμετωπίζει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε εκκρεμείς αξιώσεις, μετά την αθέτηση πληρωμών στο κρατικό της χρέος και την εθνικοποίηση περιουσιακών στοιχείων ενεργειακών κολοσσών όπως η Exxon Mobil και η ConocoPhillips. Εάν τα κεφάλαια κατατίθεντο άμεσα σε αμερικανική τράπεζα, υπήρχε ο κίνδυνος να «παγώσουν».
«Θέλουμε οι πιστωτές να αποζημιωθούν τελικά, αλλά τα χρήματα αυτά χρειάζονται επειγόντως στη Βενεζουέλα», σημείωσε ο Ράιτ.
Πολιτικές και νομικές αμφισβητήσεις
Η διαχείριση των κεφαλαίων έχει προκαλέσει αντιδράσεις από Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, οι οποίοι αμφισβήτησαν τη διαφάνεια και τη νομιμότητα της διαδικασίας. Οι γερουσιαστές Τσακ Σούμερ και Άνταμ Σιφ κατέθεσαν νομοσχέδιο που ζητά από το Government Accountability Office να διενεργήσει ανεξάρτητο έλεγχο του λογαριασμού στο Κατάρ.
Το ζήτημα περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν επισήμως την κυβέρνηση της Ντέλσι Ροντρίγκες στη Βενεζουέλα. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναγνωρίσει κατά την πρώτη του θητεία, το 2019, την αντιπολιτευόμενη Εθνοσυνέλευση του 2015.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο είχε δηλώσει στη Γερουσία, ότι για την κατάθεση των χρημάτων σε αμερικανικό λογαριασμό απαιτείται νομική λύση στο ζήτημα της αναγνώρισης κυβέρνησης.
Σύμφωνα με ειδικούς στο διεθνές δίκαιο, τα έσοδα που κατατίθενται στις ΗΠΑ, θα έπρεπε θεωρητικά να τελούν υπό τον έλεγχο της αντιπολιτευόμενης Εθνοσυνέλευσης, δεδομένης της αναγνώρισής της από την Ουάσιγκτον.
Ο Ράιτ εκτίμησε ότι εκλογές και πολιτική μετάβαση ενδέχεται να πραγματοποιηθούν στη Βενεζουέλα εντός της τρέχουσας θητείας Τραμπ, οπότε και θα ολοκληρωθεί η αμερικανική εποπτεία επί της διαχείρισης των εσόδων. «Το ποια θα είναι τελικά η πολιτική ηγεσία της Βενεζουέλας θα το αποφασίσει ο λαός της», τόνισε.