Σοβαρές καταγγελίες περί ξένης ανάμιξης ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 28ης Σεπτεμβρίου διατύπωσε η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, κατηγορώντας ανοιχτά τη Ρωσία για «άνευ προηγουμένου» προσπάθεια επηρεασμού της εκλογικής διαδικασίας, μέσω χρηματοδότησης, κυβερνοεπιθέσεων και προπαγάνδας.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να ελέγξει τη Δημοκρατία της Μολδαβίας από το φθινόπωρο και μετά και προετοιμάζει άνευ προηγουμένου ανάμιξη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου», δήλωσε η Σάντου σε συνέντευξη Τύπου στο Κισινάου, προσθέτοντας ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι πως αυτή η ανάμιξη αποτελεί άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια, την κυριαρχία και το ευρωπαϊκό μέλλον της πατρίδας μας».
Η πρόεδρος της Μολδαβίας προειδοποίησε πως η εξωτερική ανάμιξη μπορεί να εκδηλωθεί μέσω εξαγοράς ψήφων, επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, παραπληροφόρησης, ακόμη και πληρωμένων βίαιων διαδηλώσεων. Μάλιστα, έκανε λόγο για προγραμματισμένη χρηματοδότηση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ μέσω κρυπτονομισμάτων, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει αποδείξεις.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, διέψευσε τους ισχυρισμούς. Το Κρεμλίνο δήλωσε πως δεν επιδιώκει καμία παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Μολδαβίας, υποβαθμίζοντας τις δηλώσεις της Σάντου.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο, το PAS της Σάντου συγκεντρώνει ποσοστό 27,4% των ψήφων, έναντι 10,4% των Σοσιαλιστών της αντιπολίτευσης.
Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Μολδαβίας αρνήθηκε αυτόν τον μήνα να καταχωρήσει τον φιλορωσικό συνασπισμό Νίκη που συγκροτήθηκε το 2024 κα υποστηρίζεται από τον φυγά, προσκείμενο στο Κρεμλίνο, ολιγάρχη Ίλαν Σορ, για τις εκλογές υποστηρίζοντας ότι παραβίασε τους νόμους για την εκλογική χρηματοδότηση. Ο Σορ απέρριψε την απόφαση.