Διεθνή

Τσεχία: Δηλώσεις του Μπάμπις έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές"Θέλω η Ευρώπη να λειτουργεί καλά"


Ο δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μπάμπις, του οποίου το κόμμα ANO ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία, θέλησε να καθησυχάσει σχετικά με τα φιλοευρωπαϊκά του αισθήματα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Πετρ Πάβελ για την έναρξη συνομιλιών σχηματισμού κυβέρνησης.

«Συζητήσαμε τα αποτελέσματα των εκλογών και για την εικόνα μας στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Βλέπω να κυκλοφορούν στο εξωτερικό αρνητικές πληροφορίες και πιστεύω ότι αυτό δεν είναι σωστό», δήλωσε ο Μπάμπις, προσθέτοντας ότι θέλει «η Ευρώπη να λειτουργεί καλά».

Ο 71χρονος πρώην πρωθυπουργός (2017-2021), που αυτοχαρακτηρίζεται «τραμπικός» και επιθυμεί μείωση της βοήθειας προς την Ουκρανία, είχε ήδη δηλώσει χθες βράδυ ότι είναι «καθαρά φιλοευρωπαίος και φιλονατοϊκός».

Με ποσοστό 34,51% των ψήφων, το κόμμα του Αντρέι Μπάμπις εξασφάλισε 80 από τις 200 έδρες του κοινοβουλίου, χωρίς να διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, υπολογίζοντας στην υποστήριξη του ακροδεξιού SPD (7,8%, 15 έδρες) και του δεξιού κόμματος «Η Φωνή των Αυτοκινητιστών» (6,8%, 13 έδρες).

«Με 108 έδρες μαζί με τους Αυτοκινητιστές και το SPD, έχουμε την ίδια αρχική θέση με την απερχόμενη κυβέρνηση. Δεν είναι αυτό που θα προτιμούσαμε, αλλά είναι αυτό που είναι δυνατό», πρόσθεσε ο Μπάμπις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις