Διεθνή

Ζελένσκι μετά τα νέα ρωσικά πλήγματα: «Να εφαρμοστούν πλήρως οι συμφωνίες για αεράμυνα»


Νέα έμφαση στην ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας έδωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη μεγάλη νυχτερινή ρωσική επίθεση που έπληξε ενεργειακές υποδομές της χώρας.

Σε δήλωσή του, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι τα πρόσφατα πλήγματα καταδεικνύουν πως οι συμφωνίες που συζητήθηκαν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός πρέπει να «εφαρμοστούν πλήρως και χωρίς καθυστερήσεις».

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν την Πέμπτη στο περιθώριο του Φόρουμ, με βασικό αντικείμενο την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, εν μέσω των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές. Ωστόσο, μετά τη συνάντηση δεν υπήρξαν αναλυτικές διευκρινίσεις ούτε από το Κίεβο ούτε από την Ουάσινγκτον σχετικά με το περιεχόμενο ή το χρονοδιάγραμμα των πιθανών συμφωνιών.

Η νέα επίθεση αναδεικνύει, σύμφωνα με το Κίεβο, την ευαλωτότητα του ενεργειακού συστήματος της χώρας και τη σημασία της ταχείας υλοποίησης δεσμεύσεων που αφορούν την προστασία του εναέριου χώρου, σε μια περίοδο που ο πόλεμος συνεχίζει να ασκεί έντονες πιέσεις στην ουκρανική οικονομία και υποδομή.

Πυρά σε Πούτιν από τον Ουκρανό ΥΠΕΞ

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι με «κυνικό τρόπο» έδωσε εντολή για μαζικό πυραυλικό χτύπημα ενώ αντιπροσωπείες από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ βρίσκονται στο Αμπού Ντάμπι για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Ουάσινγκτον.

«Αυτή η βάρβαρη επίθεση για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι η θέση του Πούτιν δεν είναι στο συμβούλιο ειρήνης αλλά στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα σε ανάρτηση στο Χ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις