H Ελλάδα ξεκινά επίσημα τη διαδικασία για την επιλογή της κινηματογραφικής ταινίας που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 98η διοργάνωση των βραβείων Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.
Σημαντικές αλλαγές στη φετινή διαδικασία φέρνει η νέα υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει την αύξηση των μελών της γνωμοδοτικής Επιτροπής από επτά σε έντεκα, καθώς και την τροποποίηση του τρόπου ορισμού τους. Πλέον, τα μέλη της Επιτροπής προτείνονται από κινηματογραφικούς φορείς και διορίζονται με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η πρόσκληση απευθύνεται σε Έλληνες κινηματογραφιστές των οποίων τα έργα πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, όπως αυτές ορίζονται στον κανονισμό της Αμερικανικής Ακαδημίας, και ειδικότερα στον Κανόνα 16 που αφορά τις ειδικές προϋποθέσεις για την κατηγορία Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους. Οι κανόνες της φετινής διοργάνωσης είναι διαθέσιμοι στον επίσημο ιστότοπο της Ακαδημίας, στη διεύθυνση www.oscars.org/oscars/rules-eligibility.
Η διαδικασία επιλογής καθορίζεται από την υπ’ αριθμ. 303859/02.07.2025 απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 3615 και εκδόθηκε με βάση το άρθρο 35 του νόμου 3905/2010. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα τόσο για την οργάνωση της διαδικασίας όσο και για την τελική υποβολή της επιλεγμένης ελληνικής πρότασης στην Αμερικανική Ακαδημία. Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί οφείλουν να υποβάλουν τις υποψηφιότητές τους απευθείας στο ΥΠΠΟ, όπου αξιολογούνται από την αρμόδια Επιτροπή. Η Επιτροπή γνωμοδοτεί στον υφυπουργό, ο οποίος εκδίδει την τελική απόφαση. Τονίζεται ότι τυχόν προτάσεις τρίτων φορέων δεν παράγουν έννομες συνέπειες ούτε δεσμεύουν την Επιτροπή.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ακαδημίας, επιλέξιμες είναι οι κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους, διάρκειας άνω των 40 λεπτών, των οποίων η παραγωγή πραγματοποιείται εκτός Ηνωμένων Πολιτειών και η κύρια γλώσσα διαλόγου είναι διαφορετική από την αγγλική. Επιλέξιμες θεωρούνται και τα ντοκιμαντέρ και οι ταινίες κινουμένων σχεδίων. Οι ταινίες θα πρέπει να έχουν προβληθεί για πρώτη φορά σε εμπορική κινηματογραφική αίθουσα εκτός ΗΠΑ μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2024 και 30ής Σεπτεμβρίου 2025, με συνεχείς προβολές διάρκειας επτά ημερών και με είσοδο επί πληρωμή.
Προϋπόθεση αποτελεί και η κατάλληλη διανομή και προώθηση της ταινίας κατά την προβολή της, σύμφωνα με τις συνήθεις πρακτικές της κινηματογραφικής αγοράς. Αποκλείονται από τη διαδικασία ταινίες που έχουν προβληθεί σε οποιοδήποτε άλλο μέσο (τηλεόραση, υπηρεσίες streaming, DVD, VoD, internet, κ.λπ.) πριν την πρώτη εμπορική προβολή τους στη μεγάλη οθόνη. Επίσης, απαιτούνται ακριβείς και ευανάγνωστοι αγγλικοί υπότιτλοι, ενώ ο δημιουργικός έλεγχος της ταινίας πρέπει να ανήκει σε πολίτες, κατοίκους ή άτομα με προσφυγικό ή ασυλιακό καθεστώς της χώρας που υποβάλλει την υποψηφιότητα.
Η επιλογή για την κατηγορία Διεθνούς Ταινίας δεν αποκλείει τη συμμετοχή της ίδιας ταινίας και σε άλλες κατηγορίες των Όσκαρ, υπό την προϋπόθεση ότι πληροί τα αντίστοιχα κριτήρια.
Για να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή, οι παραγωγοί οφείλουν να καταθέσουν αίτηση με πρωτότυπη υπογραφή, που να αναφέρει τον τίτλο της ταινίας, τη διάρκειά της, το είδος της και τους συντελεστές. Απαιτείται επίσης Πιστοποιητικό Ελληνικής Ιθαγένειας (εκδίδεται από το ΕΚΚΟΜΕΔ), καθώς και έγγραφα που αποδεικνύουν την πρώτη εμπορική κυκλοφορία της ταινίας επί επταήμερης βάσης σε κινηματογραφική αίθουσα με εισιτήριο.
Η περίοδος υποβολής αιτήσεων ξεκινά στις 16 Ιουλίου και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 28 Ιουλίου 2025. Οι υποψηφιότητες αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο Τμήμα Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΥΠΠΟ, στη διεύθυνση tmkom@culture.gr.