Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η παραγωγή πλεονασμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία οφείλεται στην υπερφορολόγηση των νοικοκυριών τόσο με την άμεση όσο με την έμμεση φορολογία.
Σήμερα η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (24%), που βαραίνουν κατά βάση τα νοικοκυριά, ενώ οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων είναι παγωμένοι στα αρκετά χρόνια στα ίδια επίπεδα και δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα.
Αποτέλεσμα είναι μια μικρή άνοδος του εισοδήματος να μεταφράζεται σε πολλαπλάσια αύξηση του φόρου.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4.667 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.235 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2.905 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2024.
Σημειώνεται ότι ποσό 792 εκατ. ευρώ που αφορά σε ετεροχρονισμό μεταβιβαστικών πληρωμών του τακτικού προϋπολογισμού και ποσό 510 εκατ. ευρώ που αφορά σε ετεροχρονισμό των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων, δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομικούς όρους.
Επιπλέον, ποσό ύψους 342 εκατ. ευρώ φορολογικών εσόδων του πρώτου διμήνου προσμετράται δημοσιονομικά στο έτος 2024. Εξαιρώντας τα ανωτέρω ποσά, η υπέρβαση στο πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, έναντι των στόχων του προϋπολογισμού, εκτιμάται σε 788 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι στο ποσό αυτό του εξαμήνου, περιλαμβάνεται και είσπραξη μέρους του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τους επόμενους μήνες, λόγω του ότι τέθηκε σε λειτουργία ήδη από τα μέσα Μαρτίου η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Επίσης, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Ιουνίου 2025, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 416 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για έλλειμμα 2.795 εκατ. ευρώ και ελλείμματος 2.256 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2024.
Εισπράξεις – εισπράξεις
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 34.385 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 488 εκατ. ευρώ ή 1,4% έναντι του στόχου.
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σημειώνει ότι στο ποσό αυτό εμπεριέχεται τόσο στα έσοδα (στην κατηγορία «Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών»), όσο και στις επιστροφές φόρων (ΦΠΑ), το ποσό των 784,8 εκατ. ευρώ από τις συναλλαγές που απαιτήθηκε να γίνουν κατά τον μήνα Ιανουάριο 2025 για την ολοκλήρωση της νέας Σύμβασης Παραχώρησης της Αττικής Οδού, οι οποίες αφορούν στο έτος 2024 και είναι δημοσιονομικά ουδέτερες.
Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 32.296 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.323 εκατ. ευρώ ή 7,8% έναντι του στόχου κυρίως εξαιτίας:
- της νωρίτερης είσπραξης μέρους του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί έως το τέλος Ιουλίου, λόγω του ότι τέθηκε σε λειτουργία ήδη από τα μέσα Μαρτίου η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων όπως προαναφέρθηκε και
- της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ κ.λπ.) και της καλύτερης απόδοσης των φόρων εισοδήματος του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2025.
Με τον συνυπολογισμό των επιστροφών φόρων και των εσόδων του ΠΔΕ, τον Ιούνιο το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5.416 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 1.144 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, εξαιτίας της μη είσπραξης, κατά τον μήνα Ιούνιο, του τιμήματος από τη σύμβαση παραχώρησης, του αυτοκινητοδρόμου Εγνατία Οδός και των τριών (3) καθέτων οδικών αξόνων του, ύψους 1.350 εκατ. ευρώ, όπως είχε προβλεφθεί.
Ωστόσο, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 5.342 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 647 εκατ. ευρώ ή 13,8% έναντι του στόχου. Η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι προέρχεται κυρίως από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, λόγω του ότι τέθηκε σε λειτουργία ήδη από τα μέσα Μαρτίου η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 553 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 76 εκατ. ευρώ από τον στόχο (629 εκατ. ευρώ), ενώ τα έσοδα του ΠΔΕ Ιουνίου ανήλθαν σε 197 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 423 εκατ. ευρώ από τον στόχο (620 εκατ. ευρώ).
Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Ιουνίου 2025 ανήλθαν στα 34.801 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.891 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (36.692 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025. Τέλος, είναι αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, κατά 1.079 εκατ. ευρώ.