Οικονομία

Επιτροπή Βουλής: Εγκρίθηκαν οι φορολογικές παρεμβάσεις και η επιδότηση στεγαστικών δανείων


Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο νόμου με τις φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας και τη συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19. Υπέρ του νομοσχεδίου τάσσεται η ΝΔ. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δηλώνουν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση. Καταψηφίζουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

"Οι ρυθμίσεις που περιέχονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, αποτυπώνουν πραγματικές ανάγκες. Ανάγκες πολιτών και επιχειρήσεων, σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία που προήλθε από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ανάγκες της οικονομίας μας, που πρέπει να απαλλαγεί από βαρίδια του παρελθόντος και να καταστεί ανταγωνιστική", ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος κατά τη β΄ανάγνωση του νομοσχεδίου. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα "Γέφυρα", που βρέθηκε πολλές στο επίκεντρο συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Βεσυρόπουλος υπογράμμισε πως αποτελεί τη θεσμική, αλλά κυρίως την αποτελεσματική απάντηση της κυβέρνησης απέναντι στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες δανειολήπτες.

"Έρχεται η πολιτεία για πρώτη φορά και επιδοτεί για εννέα μήνες επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια με υποθήκη στην Α΄κατοικία, καλύπτοντας ταυτόχρονα και ένα μεγάλο κενό που υπήρχε. Επιδοτούνται τόσο τα εξυπηρετούμενα, όσο και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σε αντίθεση με όσα προέβλεπε το πλαίσιο που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και επιδοτούσε μόνο τα δάνεια που ήταν μη εξυπηρετούμενα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018", είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε πως "για πρώτη φορά η κυβέρνηση επιβραβεύει και στηρίζει τους συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την πανδημία, αλλά και το σύνολο σχεδόν των δανειοληπτών και κυρίως αυτούς που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει χωρίς προστασία. Τα δε κριτήρια που έχουν τεθεί, διευρύνουν τις κατηγορίες των δικαιούχων, αφού μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για την επιδότηση των δόσεων όλοι όσοι έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας".

"Η καινοτομία αυτού του προγράμματος είναι, ότι αφενός διευρύνει το είδος των δικαιούχων υποστηρίζοντας έτσι το σύνολο σχεδόν των δανειοληπτών που επλήγησαν από την κρίση και αφετέρου, επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί από την πανδημία. Έτσι, γίνεται ένα σημαντικό βήμα στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, καθώς περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, λόγω της κρίσης", ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης.

"Δίνετε μια εξάμηνη παράταση επιχορήγησης της καταβολής δόσεων στους δανειολήπτες. Παράλληλα, με την ένταξη των δανειοληπτών στην επιχορήγηση είναι προαπαιτούμενο να μην βρίσκονται σε καμία άλλη ρύθμιση σήμερα. Δεν πρέπει, λοιπόν, να αφήσετε τους δανειολήπτες ακάλυπτους μετά το 9μηνο", είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θάνος Μωραϊτης που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ότι δημιουργεί τη γέφυρα για το νέο πτωχευτικό κώδικα.

"Οποιαδήποτε ρύθμιση, οποιαδήποτε διαδικασία δίνει δυνατότητα, δίνει περιθώρια, ενισχύει, επιδοτεί, έστω και μερικά, θα ήταν μια θετική εξέλιξη. Όμως το πρόγραμμα δεν συμπεριλαμβάνει όλους, έχει αποκλεισμούς και έχει εξαιρετικούς περιορισμούς", ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης.

"Για πρώτη φορά μετά από το 2010, σε οκτώ μέρες από τώρα δεν θα υφίσταται καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας στη χώρα", ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, "όχι μόνο δεν παρέχουν προστασία στους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες αλλά τους αφήνει έρμαιο στις διμερείς τους σχέσεις με τις τράπεζες τώρα και, σε πολύ μικρό διάστημα, μόνο με τα funds".

"Δεν ξέρω αν για το λαό είναι θετικό το να τοποθετείται θετικά ο ΣΕΒ για το πρόγραμμα «Γέφυρα», αν θέλετε είναι και αυτονόητο", σχολίασε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα και επισήμανε ότι ο εκπρόσωπος των καταναλωτών, κατά την ακρόαση φορέων στην επιτροπή οικονομικών, προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα "δεν καλύπτει τις ανάγκες, αυτών που ήδη αντιμετώπιζαν δυσκολίες να ανταποκριθούν στις οφειλές τους και πριν από το νέο γύρο της κρίσης και πριν από την πανδημία. Και σήμερα, βρίσκονται πράγματι ξεκρέμαστοι με τη συνεισφορά και της προηγούμενης κυβέρνησης, που ουσιαστικά, κατήργησε την οποιαδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας".

"Στην ουσία, πρόκειται για επιχορήγηση της δόσης δανείου για πρώτη κατοικία, για 9 μήνες, από το κράτος. Αλλά, μπαίνουν τόσες προϋποθέσεις, που μάλλον ελάχιστοι θα είναι αυτοί, οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν. Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι όλο αυτό μοιάζει περισσότερο με έμμεση ενίσχυση των τραπεζών από το κράτος, σε βάρος των φορολογουμένων, παρά με πραγματική προσπάθεια και πρόθεση διάσωσης του οφειλέτη", παρατήρησε ο Κωνσταντίνος Χήτας εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης.

Την κατάργηση του σχεδίου "ΗΡΑΚΛΗΣ" ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης που επισήμανε τις καταγγελίες εκπροσώπων των καταναλωτών ότι συνεχίζονταν οι διαδικασίες του πλειστηριασμού εν μέσω κορονοϊού. Ο βουλευτής επανέλαβε την πρόταση του ΜέΡΑ25 για τη δημιουργία του Ταμείου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το πρόγραμμα "Οδυσσέας".

Στην ακρόαση φορέων, ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών, Βίκτωρ Τσιαφούτης είπε ότι την περίοδο "Μένουμε Σπίτι" πλειστηριάζονταν κάθε εβδομάδα πολλά ακίνητα, κύριες κατοικίες. Μίλησε επίσης για επιθετική πολιτική τραπεζών και funds. "Διαπιστώσαμε τους τελευταίους μήνες, πριν τον κορονοϊό, αύξηση της επιθετικότητας από τράπεζες και funds από τη μία, με πολλές κατασχέσεις από την άλλη. Δυστυχώς η εμπειρία μας δείχνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ρυθμίσεις που προτείνονται δεν είναι ρεαλιστικές, δεν είναι βιώσιμες και δεν μπορούν να τηρηθούν", είπε ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις