Τη στρατηγική των τραπεζικών διοικήσεων για ενίσχυση της παρουσίας στον ασφαλιστικό κλάδο με εξαγορές εταιρειών και συνεργασίες δικαιώνει η κατακόρυφη άνοδος των εσόδων από το bancassurance που καταγράφεται φέτος και θυμίζει... ανακάλυψη φλέβας χρυσού, καθώς το τραπεζικό κανάλι διάθεσης ασφαλιστικών προϊόντων γίνεται κυρίαρχο, ενώ χάνουν έδαφος στην αγορά οι ασφαλιστικοί πράκτορες.
Ειδικότερα, η συνεργασία των ασφαλιστικών εταιρειών με τις τράπεζες (bancassurance) αναδεικνύεται στον απόλυτο πρωταγωνιστή της αγοράς όσον αφορά την πώληση ατομικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων Ζωής, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για το πρώτο τρίμηνο του 2026.
Ωστόσο, η ανάλυση των καναλιών διανομής αποκαλύπτει μια αγορά «δύο ταχυτήτων», καθώς η εικόνα ανατρέπεται ριζικά όταν εξετάζουμε τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, όπου κυριαρχούν τα παραδοσιακά δίκτυα και οι απευθείας πωλήσεις.
Ατομικές ασφαλίσεις: Το «άλμα» 44,4% του bancassurance
Στον τομέα των Ατομικών Ασφαλίσεων (που αποτελούν και τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής), το bancassurance αποδεικνύεται το πιο αποτελεσματικό και δυναμικό κανάλι πώλησης. Ειδικότερα,
- Η παραγωγή ασφαλίστρων μέσω τραπεζών ανήλθε στα 339.136.324 ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2026. Το κανάλι αυτό κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του +44,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025.
- Αποτέλεσμα αυτής της ανάπτυξης είναι το bancassurance να ελέγχει πλέον σχεδόν τη μισή αγορά, καταλαμβάνοντας μερίδιο 46,5% στο σύνολο της παραγωγής ατομικών ασφαλίσεων.
- Στη δεύτερη θέση ακολουθούν τα δίκτυα και οι πράκτορες αποκλειστικής συνεργασίας, τα οποία σημείωσαν παραγωγή 244.085.720 ευρώ, διατηρώντας ένα ισχυρό μερίδιο αγοράς 33,5% και επιτυγχάνοντας άνοδο 12%. Τα δίκτυα μη αποκλειστικής συνεργασίας (ανεξάρτητοι πράκτορες) κατέγραψαν παραγωγή 128.635.244 ευρώ, με μερίδιο 17,7% και αύξηση 14,4%. Τα υπόλοιπα κανάλια, όπως οι μεσίτες (0,4%) και οι άμεσες πωλήσεις (1,7% συνολικά), περιορίζονται σε πολύ μικρά μερίδια στις ατομικές ασφαλίσεις.
Ομαδικές ασφαλίσεις: Κυριαρχία των πρακτόρων και των άμεσων πωλήσεων
Η αποτελεσματικότητα των καναλιών διανομής παρουσιάζει εντελώς διαφορετική διάρθρωση στον τομέα των Ομαδικών Ασφαλίσεων. Εκεί, το τραπεζικό κανάλι έχει δευτερεύοντα ρόλο, ενώ τα παραδοσιακά δίκτυα διατηρούν τα ηνία:
Τα δίκτυα και οι πράκτορες μη αποκλειστικής συνεργασίας αποτελούν τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη των ομαδικών πωλήσεων, ελέγχοντας το 41,0% της αγοράς με παραγωγή 83.482.141 ευρώ και σημειώνοντας ισχυρή αύξηση 23,1%.
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι άμεσες πωλήσεις, με μερίδιο 25,2% και παραγωγή 51.234.650 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 15,5%. Αντιθέτως, η συνεργασία με τράπεζες (bancassurance) στις ομαδικές ασφαλίσεις βρίσκεται χαμηλά, με μερίδιο μόλις 10,4% (21.175.861 ευρώ), καταγράφοντας μάλιστα υποχώρηση -5,3% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία των Μεσιτών Ασφαλίσεων στα ομαδικά συμβόλαια, οι οποίοι κατέχουν μερίδιο 9,2% (18,6 εκατ. ευρώ) με αύξηση 12,3%.
«Άλμα» 17,9% στις ασφαλίσεις Ζωής, +24,2% στα Unit Linked
Εν τω μεταξύ, θετική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική ασφαλιστική αγορά κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2026. Σύμφωνα με τη νεότερη έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), στην οποία συμμετείχαν 43 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων κατέγραψε αύξηση της τάξης του 10,9%, επιβεβαιώνοντας την ανοδική πορεία του κλάδου.
Το σύνολο της παραγωγής ανήλθε στα 2,65 δισ. ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2026. Η εντυπωσιακή αυτή επίδοση οδηγείται πρωτίστως από τις ασφαλίσεις Ζωής, οι οποίες συγκέντρωσαν 1,28 δισ. ευρώ, σημειώνοντας «άλμα» 17,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Εντός του κλάδου Ζωής, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι ασφαλίσεις Ζωής που είναι συνδεδεμένες με επενδύσεις (τα γνωστά προϊόντα Unit Linked). Η συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων –η οποία κατά κανόνα προωθείται μαζικά μέσω των τραπεζικών καναλιών (bancassurance)– κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο πεντάμηνο, φτάνοντας το +24,2% (574 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, οι κλασικές Ασφαλίσεις Ζωής διαμορφώθηκαν στα 574,1 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 13,5%.