Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Όφελος 5 δισ. ευρώ φέρνει η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής μέχρι το 2035


Εξοικονόμηση που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ έως το 2035 θα αποφέρει στην εθνική οικονομία η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του ΑΔΜΗΕ. Το ποσό αυτό προκύπτει από τη σημαντική μείωση των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), οι οποίες επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος όλων των καταναλωτών.

Ετήσιο όφελος 400–600 εκατ. ευρώ για τους καταναλωτές

Με βάση ιστορικά στοιχεία από τη λειτουργία της διασύνδεσης Κρήτης–Πελοποννήσου και προβλέψεις για την επόμενη δεκαετία, η εξοικονόμηση από τις ΥΚΩ υπολογίζεται σε 400 έως 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό προκύπτει από τη σύγκριση του κόστους ηλεκτροδότησης της Κρήτης μέσω τοπικών μονάδων, το οποίο αν παρέμενε το νησί μη διασυνδεδεμένο θα κυμαινόταν μεταξύ 480 και 660 εκατ. ευρώ τον χρόνο, με τάση αύξησης λόγω μεγαλύτερης ζήτησης.

Στον υπολογισμό έχει ήδη αφαιρεθεί το κόστος διατήρησης «ψυχρής εφεδρείας» –δηλαδή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής έτοιμων για χρήση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης– που εκτιμάται σε 40–60 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2035.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι στη δεκαετία, η μείωση των ΥΚΩ θα είναι κατά μέσο όρο 4,5 φορές μεγαλύτερη από τις Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος, αναδεικνύοντας την καθαρή οικονομική αξία του έργου.

Ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Η διασύνδεση δεν προσφέρει μόνο οικονομικά οφέλη αλλά και σημαντική περιβαλλοντική αναβάθμιση για την Κρήτη. Με το σταδιακό κλείσιμο των παλαιών, πετρελαϊκών και ιδιαίτερα ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο νησί μειώνονται κατά 500.000 τόνους CO₂ ετησίως, ενώ μηδενίζονται οι τοπικοί αέριοι ρύποι.

Επιπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Ήδη, η συνολική μείωση στις χρεώσεις ΥΚΩ από τις διασυνδέσεις Κρήτης–Πελοποννήσου και Βορείων Κυκλάδων συνέβαλε καθοριστικά στη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας κατά την ενεργειακή κρίση, προσφέροντας ανάσα σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Μελλοντικές διασυνδέσεις και επόμενα οφέλη

Στους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων (Σαντορίνη, Φολέγανδρος, Μήλος, Σέριφος). Θα ακολουθήσουν τα έργα που θα επιτρέψουν τον τερματισμό λειτουργίας των παλαιών μονάδων στα Δωδεκάνησα (Κως, Ρόδος, Κάρπαθος) και στο Βόρειο Αιγαίο (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Σκύρος). Οι νέες διασυνδέσεις αναμένεται να επιφέρουν πρόσθετη εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις μειώσεις στις ΥΚΩ.

Ετικέτες ΑΔΜΗΕ
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις