Σοβαρή κρίση αντιμετωπίζει η αγορά φουντουκιών της Τουρκίας, καθώς η ιταλική πολυεθνική Ferrero, παραγωγός της Nutella, ανακοίνωσε προσωρινή αναστολή αγορών από Τούρκους προμηθευτές. Η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο ραγδαίας αύξησης τιμών και σημαντικής μείωσης της παραγωγής εξαιτίας παγετών και προσβολών από έντομα.
Η παραγωγή μειώθηκε δραματικά – Οι τιμές διπλασιάστηκαν
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι επιδημίες παρασίτων προκάλεσαν κατάρρευση της φετινής παραγωγής φουντουκιού στην Τουρκία, η οποία καλύπτει σχεδόν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής.
Η ετήσια παραγωγή, που κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 600.000 και 700.000 τόνων, αναμένεται φέτος να περιοριστεί στους 500.000 τόνους ή και χαμηλότερα.
Στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Γεωργίας εκτιμούν την παραγωγή στις 450.000 τόνους, ενώ ο πρόεδρος της οργάνωσης παραγωγών Ulubey FISKOBIRLIK, Τζεμίλ Τεμίζ, εκτιμά ότι η πραγματική ποσότητα ίσως δεν ξεπεράσει τους 300.000 τόνους.
Η μείωση της παραγωγής είχε άμεσο αντίκτυπο στις τιμές. Ο Giles Hacking, επικεφαλής της βρετανικής εταιρείας προμήθειας CH Hacking & Sons, δήλωσε ότι η τιμή του καθαρισμένου φουντουκιού σχεδόν διπλασιάστηκε, από 9.000 δολάρια σε 18.000 δολάρια ανά τόνο από τον Ιούλιο.
Η Ferrero «παγώνει» τις αγορές – Αναζητά φουντούκια σε ΗΠΑ και Χιλή
Μικροπαραγωγοί στην Τουρκία αρνούνται να πουλήσουν τα αποθέματά τους στη Ferrero στις χαμηλές τιμές που προσφέρει, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναβάλει τις αγορές της μέχρι να σταθεροποιηθεί η αγορά.
Ο επικεφαλής του τμήματος προμηθειών φουντουκιού της Ferrero, Μάρκο Μπότα, παρομοίασε τη σημερινή κατάσταση με το έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ, λέγοντας πως η εταιρεία «έγινε ο Γκοντό για τους βασιλιάδες των φουντουκιών στην Τουρκία».
Η Ferrero έχει ήδη ενισχύσει την παραγωγική της βάση στη Χιλή και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου επεκτείνει τις καλλιέργειες φουντουκιού τα τελευταία δύο χρόνια. Παρότι «παγώνει» προσωρινά τις αγορές, ο Μπότα δήλωσε ότι η εταιρεία παραμένει δεσμευμένη σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Τουρκία, ακόμη και χωρίς επίσημες συμφωνίες με τον τουρκικό Οργανισμό Σιτηρών (TMO).
Αντιδράσεις από παραγωγούς και εξαγωγείς
Στην επαρχία Όρντου, ο παραγωγός Σααντετίν Ιρμάκτσι δήλωσε ότι η δική του παραγωγή κατέρρευσε από 1,5 τόνο σε μόλις 30 κιλά φέτος. «Η αύξηση της τιμής είναι απολύτως δικαιολογημένη. Στον Εύξεινο Πόντο, οι ψαράδες κερδίζουν σε μία μέρα ό,τι εμείς σε έναν χρόνο», σχολίασε.
Ο Μπακίτσι, διευθυντής εξαγωγών της εταιρείας Poyraz Fındık, μίας από τις πέντε μεγαλύτερες εξαγωγικές επιχειρήσεις φουντουκιού της χώρας, εξέφρασε ανησυχία για απώλεια μεριδίου αγοράς, καθώς η Χιλή αυξάνει δυναμικά την παραγωγή της και στοχεύει να φτάσει τους 200.000 τόνους μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Ο ίδιος επισήμανε ότι το αυξανόμενο κόστος εργασίας υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της Τουρκίας:
«Το φουντούκι είναι σαν το αρνίσιο κρέας ανάμεσα στους ξηρούς καρπούς — εκλεκτό και με πλούσια γεύση. Όμως η Τουρκία δεν κατάφερε ποτέ να δημιουργήσει ένα διεθνές brand και παραμένει ο υπεργολάβος της Ευρώπης».
Διαρθρωτικά προβλήματα και κίνδυνοι για την αγορά
Η Financial Times επισημαίνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να λειτουργεί ως εξαγωγέας πρώτης ύλης, χωρίς να έχει αναπτύξει ισχυρή μεταποιητική βάση στον τομέα των φουντουκιών.
Παρά τις κρατικές παρεμβάσεις μέσω του TMO, οι τιμές αγοράς παραμένουν χαμηλότερες της αγοράς, αποθαρρύνοντας τους παραγωγούς.
Αναλυτές προειδοποιούν ότι το αδιέξοδο μεταξύ της Ferrero και των Τούρκων προμηθευτών μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της Nutella και άλλων προϊόντων διεθνώς.
Η Ferrero αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανές ανατιμήσεις, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι συνεχιζόμενες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού ενδέχεται να επηρεάσουν τον προγραμματισμό της μελλοντικής παραγωγής.
Πηγή: Türkiye Today / Financial Times