Ανησυχία και αντιδράσεις προκαλεί στη General Motors, τη Ford και τη Stellantis (μητρική εταιρεία της Chrysler) η νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Ιαπωνίας, η οποία προβλέπει μείωση των δασμών στα ιαπωνικά αυτοκίνητα στο 15%, διατηρώντας ταυτόχρονα τους δασμούς στα καναδικά και μεξικανικά οχήματα στο 25%.
Ο Matt Blunt, πρόεδρος του American Automotive Policy Council (AAPC) που εκπροσωπεί τις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ, προειδοποίησε ότι πρόκειται για μια συμφωνία που υπονομεύει τη βιομηχανία και τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ:
«Οποιαδήποτε συμφωνία επιβάλλει χαμηλότερους δασμούς σε οχήματα από την Ιαπωνία, χωρίς σχεδόν κανένα περιεχόμενο από τις ΗΠΑ, ενώ επιβάλει υψηλότερους δασμούς σε οχήματα από τον Καναδά ή το Μεξικό που κατασκευάζονται με υψηλή αμερικανική συμμετοχή, είναι κακή για τη βιομηχανία μας και τους εργάτες μας», τόνισε.
Η νέα συμφωνία έρχεται ενώ ο πρόεδρος Τραμπ έχει απειλήσει με νέες αυξήσεις δασμών από 1η Αυγούστου, συγκεκριμένα 30% για τα μεξικανικά οχήματα και 35% για τα καναδικά.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται τη συμφωνία με την Ιαπωνία, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική νίκη για τους Αμερικανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων». «Η συμφωνία βάζει τέλος στα άδικα εμπόδια της Ιαπωνίας στην είσοδο αμερικανικών οχημάτων στην αγορά της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Kush Desai.
Απώλειες και προσαρμογές από τις αυτοκινητοβιομηχανίες
Παρά τη ρητορική της κυβέρνησης, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι οι αμερικανικές εταιρείες δέχονται ήδη ισχυρό πλήγμα από την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ:
Η GM ανακοίνωσε ότι υπέστη ζημία 1,1 δισ. δολαρίων στο β΄ τρίμηνο λόγω δασμών, με τις προβλέψεις για το γ΄ τρίμηνο να είναι ακόμη πιο αρνητικές.
Η Stellantis γνωστοποίησε τη Δευτέρα ότι έχει ήδη υποστεί ζημία 300 εκατ. ευρώ ($352 εκατ.) από τους δασμούς και αναγκάστηκε να περιορίσει αποστολές και να μειώσει την παραγωγή για να προσαρμοστεί.
Αντιδράσεις και για τη συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας
Η AAPC έχει εκφράσει αντιρρήσεις και για την προηγούμενη συμφωνία ΗΠΑ–Βρετανίας, που επιτρέπει τη δασμολογική είσοδο έως 100.000 βρετανικών οχημάτων ετησίως με συντελεστή 10% — σχεδόν όσες ήταν οι συνολικές εξαγωγές της Βρετανίας στις ΗΠΑ το 2024.
«Αυτό πλήττει τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, τους προμηθευτές και τους εργάτες μας», δήλωσε η AAPC τον Μάιο.
Μερικές ελαφρύνσεις αλλά όχι για τα οχήματα
Τον Απρίλιο, ο Τραμπ χαλάρωσε εν μέρει τους δασμούς σε εισαγόμενα εξαρτήματα και πρώτες ύλες, ενώ διατήρησε το 25% στους εισαγόμενους αυτοκινητοβιομηχανικούς τελικούς προϊόντες.
Ταυτόχρονα, παρέμειναν αφορολόγητα τα εξαρτήματα από Βόρεια Αμερική, υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνονται με τους κανόνες καταγωγής της Συμφωνίας ΗΠΑ–Μεξικού–Καναδά (USMCA).
Καθώς η διοίκηση Τραμπ συνεχίζει να διαπραγματεύεται διμερείς συμφωνίες και να διαμορφώνει την εμπορική στρατηγική της με βάση την πολιτική στόχευση κάθε χώρας, οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες φαίνεται να αντιμετωπίζουν περισσότερο εμπόδια παρά ευκαιρίες.
Το ερώτημα παραμένει: Μπορεί μια στρατηγική προστατευτισμού, που ευνοεί επιλεκτικά συγκεκριμένες αγορές, να προστατεύσει ή τελικά θα αποδυναμώσει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία;