Τράπεζες

Έρευνα ΕΚΤ: Ακριβότερες κατοικίες στους επόμενους 12 μήνες βλέπουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές


Οι ευρωπαίοι καταναλωτές αναμένουν ότι η τιμή της κατοικίας τους θα αυξηθεί κατά 3,5% τους επόμενους 12 μήνες.. Αυτό προκύπτει από την Ερευνα Προσδοκιών Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον Σεπτέμβριο 2025.

Σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, οι προσδοκίες για την αύξηση των τιμών των κατοικιών ήταν πιο εναρμονισμένες μεταξύ των εισοδηματικών κατηγοριών, διαμορφούμενες στο 3,5% και 3,4% για το χαμηλότερο και το υψηλότερο εισοδηματικό πεμπτημόριο αντίστοιχα.

Δανεισμός

Οι προσδοκίες για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν σε 4,6%, από 4,5% τον Αύγουστο. Όπως και τους προηγούμενους μήνες, τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα ανέμεναν τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων για τους επόμενους 12 μήνες (5,3%), ενώ τα νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα ανέμεναν τα χαμηλότερα (4,0%).

Το καθαρό ποσοστό των νοικοκυριών που ανέφεραν αυστηροποίηση (σε σχέση με εκείνα που ανέφεραν χαλάρωση) των όρων πρόσβασης σε πίστη κατά τους προηγούμενους 12 μήνες μειώθηκε ελαφρώς, ενώ το καθαρό ποσοστό των νοικοκυριών που αναμένουν αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Πληθωρισμός

Τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό που αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές ως πληθωρισμό τους τελευταίους 12 μήνες παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,1% για όγδοο συνεχόμενο μήνα. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν ελαφρώς στο 2,7% (από 2,8% τον Αύγουστο). Οι προβλέψεις για τα επόμενα τρία και πέντε χρόνια διατηρήθηκαν σταθερές στο 2,5% και 2,2% αντίστοιχα.

Οι καταναλωτές χαμηλότερου εισοδήματος εξακολουθούν να βλέπουν ελαφρώς υψηλότερο πληθωρισμό από τους καταναλωτές υψηλότερου εισοδήματος, ενώ οι νεότεροι (18-34 ετών) διατηρούν χαμηλότερες προσδοκίες από τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Εισόδημα και κατανάλωση

Οι προσδοκίες για αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος στους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν στο 1,1%, αμετάβλητες από τον Αύγουστο. Η αντιληπτή αύξηση της δαπάνης των τελευταίων 12 μηνών μειώθηκε στο 4,9%, ενώ οι προσδοκίες για αύξηση της κατανάλωσης στο μέλλον ενισχύθηκαν στο 3,5% από 3,3%. Τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια προβλέπουν μεγαλύτερη αύξηση κατανάλωσης από τα υψηλότερα.

Ανάπτυξη και αγορά εργασίας
Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη στους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν σταθερές στο -1,2%, όπως και το αναμενόμενο ποσοστό ανεργίας στο 10,7%. Τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα προβλέπουν υψηλότερη ανεργία (12,7%), ενώ τα υψηλότερα εισοδήματα χαμηλότερη (9,4%). Συνολικά, οι καταναλωτές εκτιμούν ότι η αγορά εργασίας θα παραμείνει σταθερή, με την ανεργία να κινείται κοντά στα τρέχοντα επίπεδα (10,2%).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα