Δύο κινήσεις της νέας κυβέρνησης είναι ενδεικτικές των προθέσεων και των σχεδιασμών της όσον αφορά την προστασία των εργαζομένων και το κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής: Μόλις ανέλαβε, χωρίς χρονοτριβή κατάργησε ουσιαστικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
Η κατάργηση τους δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είχε εμμέσως προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη, κατά την διάρκεια προεκλογικών του περιοδειών.
Του ΜΑΚΗ ΝΤΟΒΟΛΟΥ
Στις 11 Ιουνίου, μιλώντας σε επιχειρηματίες του τουρισμού στην Κω, οι οποίοι ζητούσαν ουσιαστικά να εφαρμοστεί χωρίς εμπόδια το επταήμερο εργασίας, ο Κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι «θα σαρώσει ως οδοστρωτήρας τα εμπόδια» που, κατ΄ αυτόν, κρατούν δέσμια την ελληνική επιχειρηματικότητα. Με τον τρόπο αυτό έκλεισε το μάτι στις απαιτήσεις επιχειρηματιών, που προφανώς έχουν ως πρότυπο εργασιακών σχέσεων ό,τι συνέβαινε τον 19ο αιώνα.
Την επόμενη μέρα στη Ρόδο, σε «παράπονο» επιχειρηματία για τους συχνούς ελέγχους του ΣΔΟΕ (γιατί άραγε;;;), ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε επί λέξει ότι:
«Εγώ να ξέρεις δεν στέλνω. Και το Κράτος δεν πρέπει να στέλνει, αλλά πρέπει να δείχνει μια μεγάλη κατανόηση απέναντι στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται με πολύ αυξημένο κόστος».
Δηλαδή με άλλα λόγια είπε στον κάθε υποψήφιο φοροφυγά ότι, «κάντε ότι θέλετε να ξέρετε ότι από εμένα δεν θα ελεγχθείτε».
Ηρθε το πλήρωμα του χρόνου και οι δηλώσεις Μητσοτάκη γίνονται κυβερνητική πολιτική!!
Η κατάργηση ΣΕΠΕ και ΣΔΟΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ στέλνουν δύο πολύ σαφή μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση:
• Ο έλεγχος για την τήρηση των ωραρίων εργασίας και των εργασιακών κανόνων γενικότερα δεν αποτελεί προτεραιότητα για την παρούσα κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε σε εποχές όπου τα ωράρια-λάστιχο, οι απλήρωτες υπερωρίες και οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες όχι μόνο θα είναι στην ημερήσια διάταξη (καθώς και τώρα συμβαίνουν), αλλά θα μένουν και ατιμώρητες.
• Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και άλλων οικονομικών εγκλημάτων τίθενται επίσης σε δεύτερη μοίρα. Όχι μόνον θα ατονήσουν οι έλεγχοι και το «κυνηγητό», αλλά γίνεται αβέβαιη και η κατάληξη σημαντικών υποθέσεων που ελέγχει αυτή την περίοδο το ΣΔΟΕ.
Ωφελημένοι από αυτή την εξέλιξη θα είναι όλοι οι παραοικονομούντες και οι φοροδιαφεύγοντες. Εδώ όμως το ζήτημα δεν είναι τόσο η «μαρίδα», όσο τα μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού στίβου και οι επώνυμοι της αποκαλούμενης «υψηλής κοινωνίας» που εμπλέκονται σε φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και άλλα οικονομικά εγκλήματα εκατομμυρίων ευρώ.
Πολύ γρήγορα αποδεικνύεται ότι η παράταξη του «μένουμε Ευρώπη» νιώθει πιο άνετα σε συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας. Οπου η επιχειρηματικότητα της «αρπαχτής», με ληστεία του δημόσιου ταμείου, υπερεκμετάλλευση του προσωπικού και καταστροφή του περιβάλλοντος, θα αποτελέσει τη νέα κανονικότητα που υποσχόταν η ΝΔ.