Επικαιρότητα

Ερχεται ηλιακή καταιγίδα - Θα επηρεάσει τις τηλεπικοινωνίες


Ηλιακή καταιγίδα ενδέχεται να πλήξει τη Γη τις επόμενες ώρες, προκαλώντας προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες.

Ο Ήλιος εξέπεμψε μια σημαντική ηλιακή έκλαμψη την Πέμπτη, η οποία έγινε αντιληπτή από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Τα ηλιακά φορτισμένα σωματίδια από την έκλαμψη και τη συνοδευτική έκρηξη μάζας θα φθάσουν στη Γη και θα προκαλέσουν διαταχή στην ατμόσφαιρα και στο μαγνητικό πεδίο. Η επίδραση θα είναι ιδιαίτερα αισθητή στις περιοχές προς τον Βόρειο Πόλο, με θεαματικό σέλας στις βόρειες αρκτικές περιοχές.

Οι εκλάμψεις αυτές είναι ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας, η οποία δεν μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα και να βλάψει τους ανθρώπους. Ομως, αν είναι αρκετά ισχυρή όπως η τωρινή, μπορεί να προκαλέσει ατμοσφαιρική διαταραχή, να επηρεάσει δηλαδή τον "διαστημικό καιρό" στο στρώμα όπου "ταξιδεύουν" τα σήματα GPS και επικοινωνιών.

Η έκλαμψη της Πέμπτης ήταν ισχύος Χ1 (η Χ είναι η πιο ισχυρή κατηγορία εκλάμψεων, με τις Χ2 να έχουν διπλάσια ένταση από τις Χ1, τις Χ3 διπλάσια από τις Χ2 κλπ). Οι πιο ασθενείς εκλάμψεις είναι της κατηγορίας C, ενώ οι ενδιάμεσες της κατηγορίας Μ.

Οι εκλάμψεις μπορεί να συνοδεύονται από στεμματικές εκρήξεις ηλιακής μάζας, πολύ φορτισμένων σωματιδίων τα οποία ταξιδεύουν στο διάστημα με τεράστιες ταχύτητες. Η έκλαμψη της Πέμπτης προήλθε από μια ενεργή ηλιακή κηλίδα (AR2887) στο κέντρο του Ήλιου, η οποία "βλέπει" προς τη Γη.

Ο Ήλιος βρίσκεται στην αρχική φάση του τρέχοντος κύκλου της δραστηριότητας του, που κάθε φορά διαρκεί περίπου 11 χρόνια. Ο τωρινός κύκλος άρχισε το Δεκέμβριο του 2019.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα