Επιχειρήσεις

Έρχεται πόλεμος στις τηλεπικοινωνίες: ΔΕΗ εναντίον ΟΤΕ


Χρεώσεις για δίκτυο υψηλής ταχύτητας ακόμη και 40% χαμηλότερες από αυτές του ΟΤΕ υπόσχεται στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες η ΔΕΗ

Πολεμική ατμόσφαιρα θα επικρατήσει το 2022 στις τηλεπικοινωνίες, καθώς η ΔΕΗ κινείται μεθοδικά προς την υλοποίηση του σχεδίου για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, ενώ ήδη έχουν αρχίσει προκαταρκτικές συζητήσεις με τους μεγάλους της αγοράς τηλεπικοινωνιών (Vodafone, Wind/Nova), με τη ΔΕΗ να υπόσχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ μεγάλες εκπτώσεις σε σχέση με τις τιμές χονδρικής που προσφέρονται από τον ΟΤΕ.

Η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών από τη ΔΕΗ θα είναι ένα γεγονός καταλυτικής σημασίας για την πορεία του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, καθώς για πρώτη φορά θα ενεργοποιηθούν οι δυνάμεις του ανταγωνισμού με τέτοιο τρόπο και με τέτοια ένταση. Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι αμέσως μόλις «κλείδωσε» το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ για τις τηλεπικοινωνίες, ύψους 680 εκατ. ευρώ, ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής του ΟΤΕ, Deutsche Telekom έσπευσε να υποσχεθεί στον πρωθυπουργό μεγάλες επενδύσεις στα δίκτυα οπτικών ινών, οι οποίες καθυστερούσαν για χρόνια από τον γερμανικό όμιλο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σταθερά στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης η Ελλάδα, σε ότι αφορά τις ταχύτητες σύνδεσης στο ίντερνετ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει υπολογίσει ότι μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες χονδρικής στους μεγάλους παρόχους με τιμές ακόμη και 40% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του ΟΤΕ, καθώς η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών πάνω στο υφιστάμενο ηλεκτρικό δίκτυο έχει πολύ χαμηλότερο επενδυτικό κόστος από τις παραδοσιακές επενδύσεις στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, όπως αυτό του ΟΤΕ. Στόχος της ΔΕΗ είναι να έχει έσοδα 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο από αυτές τις υπηρεσίες, που θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο στην αγορά, καθώς:

  1. Ο ΟΤΕ για πρώτη φορά θα χάσει τα προνόμια του πρώην μονοπωλιακού παρόχου σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες χονδρικής, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα νέο δίκτυο πολύ υψηλής ταχύτητας και με χαμηλότερες χρεώσεις για τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.
  2. Με τη σειρά τους, οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ θα είναι σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες λιανικής στους καταναλωτές με χαμηλότερο κόστος, «πατώντας» στο φθηνό δίκτυο της ΔΕΗ, ώστε να «ροκανίσουν» με ταχύτερους ρυθμούς τη συνδρομητική βάση του ΟΤΕ -ήδη ο ΟΤΕ ανήγγειλε ότι θα διπλασιάσει τις ταχύτητες για τους πελάτες του, όπου είναι τεχνικά εφικτό, με την ίδια χρέωση, ενώ έχει στείλει στην ΕΕΤΤ νέα, μειωμένα τιμολόγια προς έγκριση.

Μέσα στο 2022 θα μπει το σχέδιο της ΔΕΗ για τις τηλεπικοινωνίες στην τελική φάση του, καθώς ήδη έχουν συμφωνηθεί και εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ οι όροι δανεισμού από τις τράπεζες, ενώ το αμέσως επόμενο βήμα, που είναι και το σπουδαιότερο, θα είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για να επιλεγεί η εταιρεία που θα αναλάβει να αναπτύξει το νέο δίκτυο της ΔΕΗ. Ως μια «πρόγευση» του μέλλοντος, η ΔΕΗ θα στήσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 ένα πιλοτικό δίκτυο στο Περιστέρι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο για την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 1,35 δισ. ευρώ, το σχέδιο της ΔΕΗ είναι αρκετά φιλόδοξο, καθώς, όπως τονίζεται «θα επιδιώξει να επενδύσει σε δίκτυο οπτικών ινών, στοχεύοντας στη δημιουργία πελατειακής βάσης με περίπου 1 εκατ. πελάτες και με έσοδα περίπου 120 εκατ. ευρώ». Η απόδοση για τη ΔΕΗ από την είσοδο στις τηλεπικοινωνίες προβλέπεται εξαιρετικά υψηλή, καθώς από έσοδα 120 εκατ. ευρώ εκτιμά ότι θα εξασφαλίζει λειτουργικά κέρδη της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό, «αξιολογούμε την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών καλωδίων οπτικών ινών στο δίκτυο διανομής (το οποίο θα παραμείνει στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ). Κατά την εκτέλεση αυτής της επένδυσης, θα χρησιμοποιήσουμε τις υπάρχουσες διευκολύνσεις και τα δικαιώματά μας με σκοπό την ανάπτυξη προσφοράς υπηρεσιών δικτύου χονδρικής. Αυτή τη στιγμή εκτελούμε πιλοτικό έργο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, το οποίο, εάν επιτύχει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένη ανάπτυξη δικτύου από το 2022».

Όσον αφορά τις επενδύσεις, τονίζεται ότι «με τη δέσμευση επενδύσεων περίπου 680 εκατ. έως το 2026, στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες υποδομές μας για μια εθνική πλατφόρμα υποδομής οπτικών ινών και να γίνουμε ο κορυφαίος εθνικός πάροχος χονδρικής πρόσβασης σε συνδέσεις δεδομένων οπτικών ινών και υψηλής ταχύτητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις