Οικονομία

Eurogroup: Η μείωση του χρέους στο επίκεντρο


Η αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ εξετάστηκε σήμερα στο Eurogroup , καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι της ευρωζώνης εξέφρασαν την πεποίθηση πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι πρέπει να αλλάξουν τη νομοθεσία της ΕΕ  ώστε να επιτρέψουν μια πιο αργή μείωση του χρέους, κι ένα δημοσιονομικό πλαίσιο που να μπορεί να τηρείται πραγματικά.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας  της ΕΕ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, μειώνει τον υπερβολικό δανεισμό των χωρών, αλλά οι κανόνες συχνά παραβλέπονται. Η πανδημία αύξηση το δημόσιο χρέος της ΕΕ, τόσο ώστε οι υφιστάμενοι κανόνες δεν μπορούν πλέον να ισχύσουν, ενώ η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί τεράστιες επενδύσεις  που επίσης θα πρέπει να υπόκεινται σε κανόνες.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε πως «υπάρχουν τομείς, που όπως φαίνεται μπορούν σταδιακά να προσαρμοστούν στην μείωση του χρέους και συγκεκριμένα στον αποκαλούμενο κανόνα 1/20» και πρόσθεσε, κατά την είσοδό του σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ότι "χρειαζόμαστε αξιόπιστους τρόπους μείωσης του χρέους. Αλλά πρέπει επίσης να είναι ρεαλιστικοί και να επιτρέπουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση"

Ο εν λόγω κανόνας, ο οποίος θεωρείται πλέον μη ρεαλιστικός από τους υπουργούς Οικονομικών, προβλέπει πως αν μια χώρα δεν μειώνει το χρέος της κατά το 1/20, της διαφοράς μεταξύ του υπάρχοντος χρέους και του ορίου 60% του ΑΕΠ το χρόνο, ώστε σε 20 χρόνια το χρέος να έχει μειωθεί στο 60% του ΑΕΠ, τότε θα τεθεί στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ). Αξίζει να σημειωθεί πως πολλές χώρες να έχουν χρέη πολύ πάνω από το 100% του ΑΕΠ.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρ. Λίντνερ δήλωσε: «Τώρα είναι η ώρα να δημιουργήσουμε ξανά δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας, χρειαζόμαστε ανθεκτικότητα όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στον δημόσιο τομέα», συμπληρώνοντας ότι «γι’ αυτό είμαι  υπέρ της μείωσης του δημόσιου χρέους».

Όπως τονίζει το Reuters, οι υπουργοί προτιμούν  να συμφωνήσουν σε αλλαγές που θα έκαναν τις κυβερνήσεις να τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες επειδή είναι επωφελείς και όχι λόγω πιθανών οικονομικών κυρώσεων, που από πολλούς θεωρούνται ως απειλή κενού περιεχομένου.

Μάλιστα, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης επεσήμανε πως «η συζήτηση ξεκινά από τη συνειδητοποίηση ότι οι κυρώσεις δεν έχουν τόσο μεγάλη χρησιμότητα. Δεν ωφελούν καν, για την ακρίβεια».

Παράλληλα, σημειώνεται πως παρά τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κανόνων δανεισμού από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία ή την Πορτογαλία και τα επίμονα μεγάλα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποτέ  δεν κινήθηκε προς την επιβολή κυρώσεων.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup πως δεν θα επαναληφθούν τα παλιά και πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα κατάσταση, σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε σταθερότητα αλλά χρειαζόμαστε και ανάπτυξη. Η συζήτηση δεν θα τελειώσει σήμερα».

O πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, δήλωσε πως η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη είναι ισχυρή παρά τους κινδύνους που ακόμα υπάρχουν και αυτό δείχνει τον θετικό αντίκτυπο που είχαν όλα τα μέτρα που δρομολογήσαμε για να ξεπεράσουμε την κρίση της πανδημίας. Οι οικονομίες πολλών χωρών έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ άλλες επιστρέφουν στα επίπεδα που ήταν, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα σοβαροί κίνδυνοι και προκλήσεις. Σχετικά με τον πληθωρισμό, είπε ότι το ζήτημα μπήκε στη συνεδρίαση από ορισμένους υπουργούς, αν και δεν ήταν στην ατζέντα. «Όπως έχουμε πει, καταλαβαίνουμε τις προκλήσεις, ιδιαίτερα για τις αυξήσεις των ενεργειακών τιμών. Δεν αλλάζει η άποψη μας για το ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός, οι αυξημένες τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν εντός του 2022. Είναι υψηλότερος από αυτά που είχε αρχικά υπολογιστεί, αλλά περιμένουμε πως θα υποχωρήσει στην πορεία του έτους», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα