Οικονομία

Ευθυμίου: H απασχόληση των γυναικών αυξήθηκε κατά 8,5% από το 2019 έως σήμερα


Με τον  πολυσύνθετο και απαιτητικό ρόλο της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο ασχολήθηκε η συζήτηση ειδικών κι εκπροσώπων φορέων, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.

Κατά την τοποθέτησής της στη συζήτηση  η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Ευθυμίου, τόνισε ότι χρειάζεται να “σπάσουμε” το στερεότυπο ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα και γυναίκες και μητέρες. Όπως υπογράμμισε, στην κατεύθυνση αυτή σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει τόσο η εκπαίδευση των γυναικών μέσα στην οικογένεια όσο και το να είναι οι γυναίκες ενωμένες στις διεκδικήσεις τους και πρόσθεσε πως “έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, αλλά ακόμη έχουμε πολύ δρόμο”. 

 Εν συνεχεία, η Υφυπουργός παρουσίασε δεδομένα από το 2019 έως σήμερα, βάσει των οποίων στην Ελλάδα καταγράφεται  η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση – από 22,1% τον Ιούλιο του 2019, σε 11,3% τον Φεβρουάριο του 2025. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η απασχόληση των γυναικών αυξήθηκε κατά 8,5%-- ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε η υφυπουργός, σημαντική είναι η συμβολή των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, με μεγάλο ποσοστό ωφελούμενων τις γυναίκες.

Όπως επεσήμανε η υφυπουργός, “το Υπουργείο Εργασίας δεν αρκείται στη μείωση των ποσοστών ανεργίας, αλλά επιδιώκει τη συνολική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων για τις γυναίκες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών για να διαμορφώσει μια αγορά εργασίας χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις”. H κα Ευθυμίου πρόσθεσε: “υλοποιούμε προγράμματα κατάρτισης και επανειδίκευσης με έμφαση στις πράσινες και τις ψηφιακές ειδικότητες. Το Υπουργείο Εργασίας δεν αρκείται στη μείωση των ποσοστών ανεργίας, αλλά επιδιώκει τη συνολική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων για τις γυναίκες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών για να διαμορφώσει μια αγορά εργασίας χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις. Υλοποιούμε προγράμματα κατάρτισης και επανειδίκευσης με έμφαση στις πράσινες και τις ψηφιακές ειδικότητες. Πάνω από 67% είναι γυναίκες».

Συμπλήρωσε δε ότι δίνονται αρκετά κίνητρα για την στήριξη των γυναικών, ώστε να ισορροπήσουν ανάμεσα στην επαγγελματική και την ιδιωτική ζωή, όπως το επίδομα μητρότητας που επεκτάθηκε χρονικά από 6 σε 9 μήνες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα