Άμυνα & Διπλωματία

Φιέστα Ερντογάν στα κατεχόμενα


Η σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου για τους εορτασμούς του Αττίλα αναμένεται να συνοδευθεί με εξαγγελίες και νέες προκλήσεις.

Λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι αναμένεται να φτάσει στα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης και κάτω από εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει να δείξει ότι ισχυροποιεί τη θέση της Τουρκίας με νέες προκλήσεις να θέσει επί της ουσίας τις νέες τουρκικές διεκδικήσεις με σκοπό να ελέγξει στρατηγικά ολόκληρο το νησί.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό των κατεχομένων άρχισε η ασφυκτική πίεση κατά Τουρκοκυπρίων αντιφρονούντων. Δυο εξ αυτών δεν επιτράπηκε πρόσφατα η είσοδος στην Τουρκία και απελάθηκαν. Οι κινήσεις αυτές συνδέονται με τις οδηγίες που έχουν διαβιβαστεί από την Άγκυρα στο κατοχικό καθεστώς για αύξηση του ρυθμού «πολιτογραφήσεων» εποίκων αλλά και για την επιβολή «σιωπητηρίου» στα κατεχόμενα.

η βάση

Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της παράνομης παραμονής του στα κατεχόμενα, σχεδιάζει να εγκαινιάσει την αεροπορική βάση, στο Λευκόνοικο, στην οποία μετέφεραν μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενώ στο πρόγραμμα είναι και η μόνιμη στάθμευση αεροσκαφών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Η αεροπορική βάση, όπως και η ναυτική, γίνονται για επιχειρήσεις στην περιοχή και στρέφεται κατά άλλων κρατών.

Το βήμα το οποίο όλοι αναμένουν να κάνει ο Ερντογάν είναι αυτό με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως αρχικά η τουρκική πλευρά θα προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό τμήματος της περίκλειστης περιοχής από στρατιωτική ζώνη σε κατοικημένη.

To πρόγραμμα του Ερντογάν

Μία ώρα αργότερα θα πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση της λεγόμενης «Βουλής», την οποία θα προσφωνήσει ανακοινώνοντας «τα καλά νέα», όπως ο ίδιος είχε δηλώσει εδώ και μερικές ημέρες.

Την ώρα της ομιλίας του Τούρκου Προέδρου στη «Βουλή», το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Κόμμα Αναγέννησης έχουν καλέσει τους οπαδούς τους σε συγκέντρωση έξω από αυτήν. Για τον κόσμο που θα συγκεντρωθεί θα τοποθετηθούν γιγαντοοθόνες, μέσω των οποίων η ομιλία Ερντογάν θα μεταδίδεται απευθείας.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά από τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ομιλία του στη «Βουλή», προβλέπεται να παρακαθίσει σε σύντομη σύσκεψη στο «Προεδρικό» και ακολούθως, το απόγευμα, να μεταβεί στο Μπουγιούκ Χαν όπου θα έχει συνάντηση με νέους, όπως είχε πράξει προ ημερών και ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Στη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και όλο το φάσμα των σχέσεων Τουρκίας-ψευδοκράτους. Ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη θα παρευρεθούν σε μαζική τελετή για τα εγκαίνια έργων υποδομής που έχουν ολοκληρωθεί στα Κατεχόμενα.

Το βράδυ ο κ. Ερντογάν θα κηρύξει, μαζί με τον κ. Τατάρ, την έναρξη του φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα «διασημοτήτων» στο πλαίσιο του «διεθνούς φεστιβάλ πολιτισμού και αθλητισμού βόρειας Κύπρου».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης