Οικονομία

"Φρένο" στις αυξήσεις επιτοκίων φέρνει η πτώση του πληθωρισμού


Μετά από μιά μακρά περίοδο αβεβαιότητας, ανησυχιών και αρνητικών ειδήσεων, ένα “καλό νέο” για τις αγορές, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, που βρίσκονται αντιμέτωπες με διαδοχικά κύματα ακρίβειας: Ο πληθωρισμός υποχωρεί – και μάλιστα ταχύτερα απ΄ό,τι ανέμεναν οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές, ανοίγοντας τον δρόμο στην ΕΚΤ για χαλαρότερη νομισματική πολιτική, με “φρένο” στις αυξήσεις επιτοκίων.
 
Τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι ο δομικός δείκτης έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 11μήνου, αποδυναμώνουν τα επιχειρήματα των “γερακιών” της ΕΚΤ, που επέμεναν μέχρι χθες για νέες αυξήσεις επιτοκίων, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε αυτή η κίνηση στην οικονομική ανάπτυξη.

 Αναλυτές εκτιμούν ότι ελαχιστοποιούνται πλέον οι πιθανότητες για περαιτέρω αύξηση του κόστους χρήματος. Μειώσεις επιτοκίων δεν πρόκειται βέβαια να γίνουν εντός του τρέχοντος έτους, αλλά στους κόλπους της ΕΚΤ θα υπάρξει κάποιος “συμβιβασμός”,που θα λειτουργήσει καθησυχαστικά στις αγορές για κάποιους μήνες.

Η πρώτη αντίδραση είναι ιδιαίτερα θετική: Τα ομόλογα της Ευρωζώνης ανακάμπτουν σήμερα θεαμτικά, μετά τη χθεσινή μεγάλη "βουτιά". Κατά 10 μονάδες βάσης υποχωρεί η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, περίπου 18 μβ του ελληνικού

Το ενεργειακό κόστος

Στη συνέχεια πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από την περαιτέρω πορεία των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, που δεν επηρεάζουν βέβαια τον δομικό πληθωρισμό, αλλά έχουν σημαντική επίπτωση στη διαμόρφωση του ΔΤΚ, στο κόστος παραγωγής της βιομηχανίας και στις λειτουργικές δαπάνες όλων των επιχειρήσεων.

Στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ που θα γίνει στις 26 Οκτωβρίου στην Αθήνα, η Κριστίν Λαγκάρντ καταστήσει σαφές ότι η προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς ο δείκτης παραμένει  πολύ πάνω από τον στόχο του 2%.

Τα στοιχεία της Eurostat 

Η Eurostat  ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Σεπτέμβριο στο 4,3%, από 5,2% τον Αύγουστο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας (από τον Οκτώβριο 2021).

Ο δομικός δείκτης επιβράδυνε από 5,3% σε 4,5%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 4,8%.

Η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική να δώσει μεγαλύτερη έμφαση και προτεραιότητα στο ζήτημα της ανάπτυξης. Οι αποφάσεις θα ληφθούν με δεδομένο ότι πολλές ενδείξεις οδηγούν στην εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή οικονομία – πρωτίστως η γερμανική – οδεύει προς την ύφεση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα