Το ζήτημα των περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που έχουν σήμερα στην Αλβανία οι ηγέτες 44 ευρωπαϊκών κρατών, αναφέρουν γαλλικές διπλωματικές πηγές.
Επίσης αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τους τομείς της ασφάλειας, της ενέργειας, της Δημοκρατίας καθώς και το προσφυγικό. Πρόκειται για την έκτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαΐκής Πολιτικής Κοινότητας μετά την θεσμοθέτηση της το 2022 από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας η γαλλική πλευρά εκτιμά ότι σε συνεργασία με τις ΗΠΑ οι χώρες της Ευρώπης μπορούν να διαμορφώσουν ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από την ρωσική οικονομία κυρίως σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα αλλά και τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.
Τέλος κατά τη διάρκεια της σημερινής συνόδου κορυφής αναμένεται να αποφασιστεί και η δημιουργία μίας Γραμματείας που θα συντονίζει εφεξής την λειτουργία της Ευρωπαΐκής Πολιτικής Κοινότητας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ