Διεθνή

Γαλλία: Ζητά ρυθμιστικό πλαίσιο στην ΕΕ για τα ιδιωτικα τζετ


Η Γαλλία θα διαβουλευθεί με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τρόπους ρύθμισης των εκπομπών ρύπων των ιδιωτικών τζετ, αφού τα πηγαινέλα των Γάλλων δισεκατομμυριούχων με τα ρυπογόνα αυτά αεροσκάφη έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση.

Αν και η απαγόρευση των πτήσεων τζετ δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν δήλωσε σήμερα ότι την στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί μετριοπαθέστερες συνήθειες στην κατανάλωση ενέργειας, ο καθορισμός ρυθμιστικού πλαισίου για τα ιδιωτικά τζετ θα έστελνε το μήνυμα ότι οι ίδιοι κανόνες εφαρμόζονται για όλους.

Πρόσφατα έχουν εμφανισθεί στο Twitter λογαριασμοί που παρακολουθούν τις πτήσεις των ιδιωτικών τζετ των γάλλων δισεκατομμυριούχων, προκαλώντας κατακραυγή για τις εκπομπές ρύπων των πλουσίων, την ώρα που οι απλοί άνθρωποι καλούνται να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας.

Ο λογαριασμός «I Fly Bernard» παρακολουθεί κάθε κίνηση του τζετ που ανήκει στον Μπερνάρ Αρνό, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH και έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

«Τα ιδιωτικά τζετ έχουν συμβολική αξία», δήλωσε ο Ολιβιέ Βεράν στο δίκτυο France Inter.

«Καταλαβαίνει κανείς ότι οι Γάλλοι που περικόπτουν την δική τους κατανάλωση ενέργειας μπορεί να θιγούν όταν κάποιοι συμπολίτες τους χρησιμοποιούν το ιδιωτικό τζετ για να κυκλοφορήσουν γύρω τριγύρω, ακόμη και αν στις περισσότερες περιπτώσεις τα τζετ χρησιμοποιούνται για επιχειρηματικές δραστηριότητες».

Για τον λόγο αυτόν ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον πρότεινε στους ευρωπαίους ομολόγους του να αναζητήσουν τρόπους για την αντιστάθμιση των εκπομπών ρύπων για τις πτήσεις των ιδιωτικών τζετ.

Ο γάλλος υπουργός δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien ότι θα είναι αποτελεσματικότερο να αναληφθεί δράση για το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «ώστε να υπάρχουν οι ίδιοι κανόνες και ο μεγαλύτερος δυνατόν αντίκτυπος».

Οι υπουργοί Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνέλθουν τον Σεπτέμβριο.

Ο επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων της Γαλλίας Ζουλιέν Μπαγιού, ο οποίος τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης της πτήσης ιδιωτικών τζετ, δήλωσε σήμερα στο RMC: «Δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι ορισμένοι καίνε με λίγες πτήσεις κατανάλωση 50 ετών ενός μέσου Γάλλου».

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα