Οικονομία

Φρεγάτες ή αναδρομικά; Τι (δεν) είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης


Το ίδιο επιχείρημα αλλά για τα αεροσκάφη Rafale επικαλέστηκαν τον Ιανουάριο οι δικηγόροι των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ

Το μόνιμο επιχείρημα των εκπροσώπων του Δημοσίου, όταν εκδικάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προσφυγές συνταξιούχων που ζητούν την επιστροφή αναδρομικών (από περικοπές των μνημονιακών ετών), είναι το ακόλουθο και απαράλλακτο: δεν υπάρχουν πόροι για αναδρομικά, διότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα αποδοθούν για την Άμυνα, καθώς και άλλες κρίσιμες δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας. 

Για πρώτη φορά, όμως, κυβερνητικό στέλεχος υψηλής εμβέλειας, φέρεται να δήλωσε στους εκπροσώπους των συνταξιούχων, ότι τα αναδρομικά που διεκδικούν, μπαίνουν στο ίδιο ζύγι με τις δαπάνες για την εθνική Άμυνα, συγκεκριμένα με τις γαλλικές φρεγάτες που πρόσφατα παρήγγειλε το ελληνικό κράτος. «Θέλετε να πάρετε αναδρομικά ή να πάρουμε φρεγάτες» είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (Σ.Ε.Α) που βρέθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, με σκοπό να συναντήσουν τον πρωθυπουργό.

Αντίστοιχο επιχείρημα, αλλά για τα αεροσκάφη Rafale, επικαλέστηκαν οι δικηγόροι των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τον περασμένο Ιανουάριο, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, που αναλογούν σε επικουρικές και δώρα για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Στα συμπληρωματικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο ΣτΕ αναφέρουν επίσης ότι το κόστος των αναδρομικών των συνταξιούχων είναι σχεδόν ισόποσο με το κόστος αγοράς των γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών Rafale, τα οποία θα αποκτήσει η χώρα μας για τη θωράκιση της άμυνας. Σε 2,598 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος των αναδρομικών και σε 2,490 δισ. ευρώ το κόστος της αγοράς των Rafale.
 

Ο υπουργός, πάντως, με σημερινές του δηλώσεις, διαψεύδει τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, οι οποίοι του αποδίδουν τη συγκεκριμένη φράση. Χαρακτηριστικά, δήλωσε: «πρόκειται περί απίστευτης φαιδρότητας, δεν θέλω να το σχολιάσω. Η πρόταση ευελπιστώ να ανακληθεί, διαφορετικά θα υπάρχουν οι νόμιμες συνέπειες. Δεν υπάρχει καμία διάζευξη σε αυτό. Είναι άλλο θέμα τα αναδρομικά των συνταξιούχων και άλλο τα εξοπλιστικά προγράμματα και ότι κάνει η Κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα».

Όπως ανέφεραν στο Sin εκπρόσωποι των συνταξιούχων, λίγα λεπτά πριν φτάσουν στο Μαξίμου, ενημερώθηκαν  ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν θα τους συναντούσε και αντ’ αυτού τους περίμενε ο κ.Γεραπετρίτης.  Στη σύντομη συνομιλία που ακολούθησε και δεν είχε τη μορφή διαβούλευσης, τέθηκε το ζήτημα οριστικού φιξαρίσματος ενός ραντεβού με τον πρωθυπουργό, το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πολλούς μήνες. Κατά την διάρκεια της σύντομης συζήτησης, οι συνταξιούχοι ανέφεραν και το μείζον θέμα των αναδρομικών, τονίζοντας προς τον κ.Γεραπετρίτη, ότι πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως  η απόφαση του ΣτΕ για το κουτσουρεμένο 11μηνο (κύριες συντάξεις) και να αποδοθούν συνολικά 4 δισ.ευρώ. Σημείωσαν, μάλιστα, ότι δεν έχουν καταβληθεί ούτε τα μισά χρήματα, ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όσοι δηλαδή να λαμβάνουν κάτω από 1.000, έχουν μείνει εκτός νυμφώνος.

Το δίλημμα φρεγάτες ή αναδρομικά αν τελικώς ισχύει και υιοθετηθεί ως κυβερνητική επιχειρηματολογία, δύναται να χρησιμοποιηθεί για να τρενάρει-απροσδιόριστη η χρονική διάρκεια- την απόδοση των αναδρομικών (επικουρικές και δώρα, πρόσθετοι δικαιούχοι για κύριες). 

Το ΣτΕ αποφασίζει εκ νέου για αναδρομικά που αφορούν επικουρικές-δώρα

Θυμίζουμε ότι πέραν των χρημάτων που αφορούν τα αναδρομικά από τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κληθεί σύντομα να αποφασίσει και για την τύχη των αναδρομικών που απορρέουν από τους νόμους 4051-4093 του 2012 και σχετίζονται με τις επικουρικές συντάξεις και την κατάργηση των πετσοκομμένων δώρων. Πρωτόδικα, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, τον Ιούνιο του 2015, οι περικοπές στις επικουρικές και η κατάργηση των δώρων είχαν κριθεί παράνομες και αντισυνταγματικές, καθότι τότε το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι το επιχείρημα του Δημοσίου, πως το «ψαλίδι» στις εν λόγω συντάξεις έγινε για αναγκαίους δημοσιονομικούς λόγους, δεν ήταν βάσιμο και απερρίφθη.

Όπως με τις κύριες συντάξεις, όπου αποδόθηκε τελικώς ένα ποσό που αφορούσε το 11μηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016, έτσι με τα επικουρικά και δώρα, η υπόθεση των αναδρομικών επανεξετάζεται, υπό τη μορφή πιλοτικής δίκης, από το Συμβούλιο της Επικρατείας και ενδεχόμενη δικαίωση των συνταξιούχων, είναι σίγουρο ότι δημιουργήσει μια νέα συνθήκη για τη κυβέρνηση, τόσο σε αμιγώς δημοσιονομικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα