Άμυνα & Διπλωματία

Γιατί οι ΗΠΑ «τορπιλίζουν» τον East Med - Το γεωενεργειακό παιχνίδι στην Αν. Μεσόγειο


Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «τορπιλίσουν» την κατασκευή του East Med, ενός ενεργειακού project με σημαίνουσα  γεωπολιτική σημασία για την Ελλάδα, κάνοντας το χατίρι της Τουρκίας, η οποία δεν επιθυμεί ζεύξεις στρατηγικού χαρακτήρα στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή της Αθήνας αλλά και της Λευκωσίας.  

Και το πράττουν, μάλιστα, χωρίς να εμφορούνται από κάποια πρόδηλη γεωπολιτική και διπλωματική ανάγκη. Τουλάχιστον όταν γίνει σε πρώτο επίπεδο η ανάλυση για την εν λόγω ενέργειά τους. Το συγκεκριμένο project αντιμετώπιζε ούτως ή άλλως δομικές παθογένειες και προβλήματα, που έθεταν εν αμφιβόλω την κατασκευή του. Παράλληλα, δεν υφίσταται αμερικανική εμπλοκή, με τη μορφή χρηματοδότησης ή άλλης υλικοτεχνικής υποστήριξης στο έργο, το οποίο βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στηρίζεται οικονομικώς από τις ιδιωτικές εταιρείες που πραγματοποιούν έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αμερικανική πλευρά, όπως προκύπτει από το non paper που απέστειλε σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, θεωρεί οικονομικά ασύμφορη την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου. Το «ζουμί», ωστόσο, κρύβεται σ’ ένα άλλο σημείο του άτυπου κειμένου, όπου η Ουάσιγκτον σημειώνει ότι ο East Med προκαλεί ενστάσεις στην περιοχή. Η αναφορά γίνεται, αναμφίβολα, στις αντιδράσεις της Τουρκίας στην κατασκευή του αγωγού. Οι ΗΠΑ, εμμέσως πλην σαφώς, υιοθέτησαν την επιχειρηματολογία της Άγκυρας, η οποία εξαρχής και με τρόπο εμφατικό εκδήλωσε την αντίθεσή της στο project του East Med, αντιλαμβανόμενη το εξής: ο αγωγός, πέραν των ενεργειακών οφελών για τους εμπλεκόμενους, ήταν πρώτα και πάνω απ’ όλα ένα έργο με βαρύνουσα γεωπολιτική σημασία, που θα ενίσχυε τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ίδια στιγμή θα απομόνωνε κι άλλο την Άγκυρα.

Στηρίζουν άλλα γεωενεργειακά έργα με τη συμμετοχή της Ελλάδας

Την ίδια στιγμή, πάντως, και αυτό αποτελεί αναμφίβολα οξύμωρο σχήμα, στο επίμαχο άτυπο κείμενο, οι ΗΠΑ εκφράζουν τη στήριξή τους στο σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (Eurasia Interconnector), όπως και στο project Euro-Africa Interconnector που συνδέει την Ελλάδα με την Αίγυπτο . Πρόκειται για δύο διεθνή έργα που έρχονται σε «ρήξη» με τη γεωπολιτική θεώρηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς περνούν μέσα από εδαφικούς χώρους και περιοχές που έχει οριοθετήσεις ως δικής της επιρροής. 

Είναι εμφανές ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν να εφαρμόσουν πολιτική ίσων αποστάσεων και να ικανοποιήσουν ως ένα βαθμό όλους τους εμπλεκόμενους στο γεωενεργειακό παιχνίδι που εξελίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Τουλάχιστον προς ώρας…
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα