ΕΥΖην

Γιατί πάρα πολλές Gen X και Millennials γυναίκες διεθνώς αλλάζουν τώρα καριέρα


Και τί μπορούν να κάνουν οι εργοδότες για τις ίδιες και την επιχείρησή τους

Ένα νέο κύμα αλλαγών καριέρας γίνεται αισθητό διεθνώς και ο λόγος ίσως αποτελέσει έκπληξη για πολλούς, ιδίως για τους άντρες. Πολλές γυναίκες Gen X και αρκετές Millennials (γεννημένες τα διαστήματα 1965 – 1980 και 1981 - 1996 αντίστοιχα) εγκαταλείπουν τις δουλειές τους και ένας βασικός λόγος είναι η έλλειψη κατανόησης -και πρόνοιας για συμπερίληψη- για μία σημαντική μεταβατική περίοδο της ζωής τους..

Μια πρόσφατη έρευνα της Maven Clinic αποκαλύπτει πόσο επηρεάζει η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση τις εργαζόμενες γυναίκες—και δείχνει πόσα θα μπορούσαν να κάνουν οι εργοδότες για να υποστηρίξουν και αυτές, αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις τους.

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει 47 εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο, προκαλώντας απώλειες παραγωγικότητας ύψους 150 δισ. δολαρίων.

Παρόλα αυτά, αυτό το ζήτημα παραμένει σιωπηλό, με πολλές γυναίκες να υποφέρουν μόνες τους και ελάχιστους εργοδότες να προσφέρουν την απαραίτητη υποστήριξη.

Η έρευνα της Maven Clinic, η οποία αφορούσε 1.050 γυναίκες με συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης και εμμηνόπαυσης, δείχνει πόσο επηρεάζει αυτή η κατάσταση την επαγγελματική τους ζωή.

Πώς η εμμηνόπαυση αναδιαμορφώνει (και) τις καριέρες

Η έρευνα δείχνει ότι η εμμηνόπαυση δεν επηρεάζει μόνο την υγεία των γυναικών, αλλά έχει βαθιά επίδραση και στις καριέρες τους. Ορισμένα από τα βασικά ευρήματα περιλαμβάνουν:

Η απόδοση στην εργασία επηρεάζεται: Περίπου το ένα τρίτο των Millennials και το ένα τέταρτο των γυναικών της Gen X αναφέρουν ότι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης έχουν επηρεάσει την ικανότητά τους να αποδίδουν στην εργασία. Στους Millennials, περίπου 1 στις 6 δήλωσε ότι αναγκάστηκε να αλλάξει καριέρα για κάτι λιγότερο απαιτητικό λόγω αυτών των συμπτωμάτων. Περίπου το 30% έχει αποφύγει να αναλάβει νέα έργα, ενώ το 20% δυσκολεύεται να δουλέψει με φυσική παρουσία.

Πολλές δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται: Είναι ανησυχητικό ότι το 60% των Millennials και το 35% των γυναικών της Gen X δεν έχουν μιλήσει καν για τα συμπτώματά τους με κάποιον γιατρό. Μεταξύ των Millennials, το 30% λέει ότι αυτό συμβαίνει επειδή... δεν μπορούν να λείψουν από τη δουλειά για να ζητήσουν βοήθεια.

Το κενό υποστήριξης στον εργασιακό χώρο: Περίπου το 30% τόσο των Millennials όσο και της Gen X αισθάνονται ότι δεν έχουν υποστήριξη από τους εργοδότες τους για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Για τις Millennials, αυτή η έλλειψη υποστήριξης είναι καταλυτική, με πάνω από το 75% να δηλώνει ότι η παροχή ωφελημάτων σχετικά με την εμμηνόπαυση θα επηρέαζε την απόφασή τους να παραμείνουν στον τρέχοντα εργοδότη τους.

Είστε εργοδότης; Γιατί πρέπει να αναλάβετε δράση και πως

Τα δεδομένα το δείχνουν ξεκάθαρα: οι εργασιακοί χώροι -αλλά και το σύστημα υγείας- δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γυναικών για διαχείριση αυτής της σημαντικής μετάβασης της ζωής και αυτό κοστίζει τόσο στις εργαζόμενες, όσο και στις εταιρείες.

Οι εργοδότες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση, όχι μόνο βοηθώντας τις ίδιες, αλλά και βελτιώνοντας τη συνολική παραγωγικότητα, τη διατήρηση προσωπικού και το ηθικό στον χώρο εργασίας.

Ακολουθούν ορισμένα αποτελεσματικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν:

1. Ευαισθητοποίηση και μείωση του στίγματος

  • Προγράμματα εκπαίδευσης: Προσφέρετε εκπαιδευτικά σεμινάρια για όλους τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντών, για να δημιουργηθεί ευαισθητοποίηση γύρω από την εμμηνόπαυση. Αυτό μπορεί να μειώσει το στίγμα και να προάγει την ενσυναίσθηση στον χώρο εργασίας.
  • Ανοιχτές συζητήσεις: Κανονικοποιήστε τις συζητήσεις σχετικά με την εμμηνόπαυση, δημιουργώντας μια κουλτούρα όπου οι γυναίκες νιώθουν άνετα να μιλούν για τα συμπτώματά τους χωρίς φόβο για κριτική ή διάκριση.
  • Αφιερωμένες πολιτικές HR: Αναπτύξτε συγκεκριμένες πολιτικές που αφορούν την εμμηνόπαυση και διασφαλίστε ότι είναι προσβάσιμες σε όλους τους εργαζόμενους. Αυτές οι πολιτικές θα πρέπει να περιγράφουν την υποστήριξη που προσφέρεται στις γυναίκες με συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

2. Προσφορά ευέλικτης εργασίας

  • Τηλεργασία ή υβριδικές επιλογές: Δώστε τη δυνατότητα στις γυναίκες να εργάζονται από το σπίτι, αν όχι μονίμως, τουλάχιστον όταν τα συμπτώματα όπως η κόπωση ή οι εξάψεις, δυσκολεύουν τη δουλειά στο γραφείο.
  • Ευέλικτο ωράριο: Προσφέρετε ευέλικτα ωράρια για να διευκολυνθούν οι αλλαγές στην ενέργεια και την ευεξία, επιτρέποντας στις γυναίκες να διαχειριστούν τα συμπτώματα χωρίς να αισθάνονται υπερβολική πίεση.

3. Εφαρμογή εξειδικευμένων ωφελημάτων

  • Άδειες εμμηνόπαυσης: Προσφέρετε πληρωμένη ή απλήρωτη άδεια εμμηνόπαυσης, παρόμοια με την άδεια μητρότητας, για γυναίκες που χρειάζονται χρόνο για να διαχειριστούν σοβαρά συμπτώματα.
  • Προγράμματα ευεξίας: Παρέχετε πρόσβαση σε προγράμματα ευεξίας που περιλαμβάνουν φροντίδα σχετική με την εμμηνόπαυση, όπως διατροφικές συμβουλές, άσκηση ή ψυχολογική υποστήριξη.

4. Προσαρμογές στον χώρο εργασίας

  • Έλεγχος θερμοκρασίας: Προσφέρετε ατομικούς ανεμιστήρες ή γραφεία με δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας για να εξυπηρετήσετε τις γυναίκες που βιώνουν εξάψεις.
  • Χώροι ξεκούρασης: Παρέχετε ήσυχους χώρους, όπου οι εργαζόμενες μπορούν να ξεκουραστούν ή να κάνουν διαλείμματα αν αισθάνονται καταβεβλημένες από συμπτώματα όπως κόπωση ή ημικρανίες.
  • Εργονομικές θέσεις εργασίας: Διασφαλίστε ότι οι χώροι εργασίας διαθέτουν εργονομικά έπιπλα, που μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν πόνους στις αρθρώσεις ή στους μύες.

Με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, οι εργοδότες μπορούν να δημιουργήσουν ένα πιο συμπεριληπτικό και υποστηρικτικό περιβάλλον εργασίας, που θα επιτρέπει στις γυναίκες να διαχειρίζονται τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και να παραμένουν παραγωγικές και αφοσιωμένες στη δουλειά τους.

Επιπλέον, αυτό δείχνει τη δέσμευση της εταιρείας για ποικιλομορφία, ένταξη και την ευημερία των εργαζομένων, βελτιώνοντας τα ποσοστά διατήρησης και τη συνολική εταιρική κουλτούρα.

Φωτογραφία: Image by freepik

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα