Την ευκολότερη και πλέον αδάπανη γι αυτούς λύση – την αναδιάρθρωση δανεισμού – επιλέγουν ως λύση οι δύο ιδιοκτήτες της εταιρείας του γηπέδου Καραϊσκάκη, η οποία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες, λόγω μείωσης των εσόδων της.
Κόκκαλης και Λαυρεντιάδης δεν προτίθενται να εισφέρουν «ζεστό χρήμα» για να «ανασάνει» η εταιρεία. Ο δεύτερος άλλωστε ίσως και να μην έχει τη δυνατότητα, καθώς δεν έχει ξεμπλέξει ακόμη με τη δικαιοσύνη και με τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του.
Προτιμούν μια συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ομολογιακού δανείου, ώστε να μειωθεί η ετήσια δόση και η εταιρεία να είναι σε θέση να την πληρώνει.
Για να γίνει όμως αυτό, οι τράπεζες πρέπει να φανούν πολύ… «γαλαντόμες» - να επιμηκύνουν πολύ το δάνειο και η δόση να πέσει στο ήμισυ αυτής που πρέπει (και δεν μπορεί) να καταβάλλει τώρα η εταιρεία του γηπέδου.
Τώρα η ετήσια δόση είναι περίπου 4,5 εκατ. ευρώ και δεν μπορεί... με τίποτα να πληρωθεί, καθώς τα συνολικά ετήσια έσοδα της «Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης ΑΕ» είναι περί τα 3,5 εκατ. ευρώ (3,6 εκατ. στο 12μηνο της προηγούμενης χρήσης). Ακόμη κι αν η εταιρεία δεν είχε άλλα έξοδα κι έδινε όλες τις εισπράξεις της στις τράπεζες, πάλι δεν θα έφθαναν για τη δόση.
Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί αν οι δύο μεγαλομέτοχοι αποφάσιζαν να «βάλουν το χέρι στην τσέπη» και να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σ’ αυτήν θα μπορούσε ίσως να συμμετάσχει ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, υποκαθιστώντας εν όλω ή εν μέρει τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ετσι θα αποκτούσε στρατηγικό ποσοστό συμμετοχής σε μια εταιρεία που οι οικονομικές επιδόσεις της συναρτώνται με την πορεία της ομάδας του και με τον φίλαθλο κόσμο της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προκαταρκτικές διερευνητικές συζητήσεις για συμμετοχή του Β. Μαρινάκη έχουν γίνει, αλλά δεν προχώρησαν.
Θέμα αύξησης κεφαλαίου δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Στα πρακτικά της μπορεί να γίνει κάποια νύξη στο θέμα της ΑΜΚ ή στο πώς θα αντιμετωπισθεί το οικονομικό πρόβλημα. Αυτά όμως δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν άμεσα, ώστε να προκύψει κάποια ένδειξη για τις προθέσεις Κόκκαλη-Λαυρεντιάδη.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τις πιστώτριες τράπεζες και οι δύο μεγαλομέτοχοι αισιοδοξούν ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία για αναδιάρθρωση του ομολογιακού δανείου και για μετατροπή μέρους του βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο.
Επισημαίνεται ότι από το ομολογιακό των 37 εκατομμυρίων ευρώ το ανεξόφλητο υπόλοιπο είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ και πρέπει να καταβληθεί τμηματικά μέσα σε τέσσερα χρόνια. Στην τρέχουσα χρήση (1 Ιουλίου 2017- 30 Ιουνίου 2018) η «Καραϊσκάκης ΑΕ» πρέπει να καταβάλει περίπου 4,5 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Sofokleousin.gr που προκάλεσε ποικίλα σχόλια και πολλές αντιδράσεις από το φίλαθλο κοινό, οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας δεν πληρούν τους όρους της δανειακής σύμβασης – τα έσοδα και οι ταμειακές ροές δεν επαρκούν για να πληρώνονται οι τράπεζες.
Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης οι πιστώτριες τράπεζες έχουν πλέον τη διακριτική ευχέρεια να καταγγείλουν το ομολογιακό δάνειο, καταφεύγοντας ενδεχομένως ως έσχατη λύση και στην κατάσχεση του γηπέδου.
Διαβάστε επίσης: Υπό απειλή κατάσχεσης το γήπεδο «Καραϊσκάκη», λόγω χρεών (upd)