Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πείστηκε για τη δυνατότητα επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και απέσυρε το αίτημά του για πρόωρη μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Αντίθετα, οι μειώσεις στις συντάξεις θα εφαρμοστούν κανονικά ενώ βεβαιότητα για συμφωνία με την τρόικα έως το Σάββατο, εξέφρασε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.
Οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν τέλος στα σενάρια για πρόωρη μείωση του αφορολόγητου ορίου από 2019 και θα εφαρμοστεί κανονικά από το 2020, όπως προβλέπει η νομοθεσία, όπως έγινε γνωστό από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, λίγο μετά το σημερινό ραντεβού της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους θεσμούς, για τα δημοσιονομικά.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο αξιωματούχος, το ΔΝΤ προχώρησε σε αναθεώρηση της εκτίμησής του για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα από το 2,9% στο 3,5% του ΑΕΠ και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, όπως είπε, ότι οι στόχοι για το 2018-19 πιάνονται.
Ωστόσο το ίδιο στέλεχος είπε ότι η μείωση των συντάξεων από το 2019 θα εφαρμοστεί κανονικά, με την εφαρμογή της διαδικασίας του επανυπολογισμού, Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε για τις περικοπές του 2019 απάντησε "τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν".
Ωστόσο, μίλησε επίσης και για ένα δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα λόγω των αντίμετρων που όπως είπε θα εφαρμοσθούν και τα δύο επόμενα έτη, που θα προέλθουν από τις υπερβάσεις των στόχων των πλεονασμάτων.
Γενικότερα για την πορεία της διαπραγμάτευσης ο ίδιος παράγοντας ήταν κατηγορηματικός: "Θα έχουμε τεχνική συμφωνία (SLA) μην έχετε καμία αμφιβολία".
Η ίδια πηγή προανήγγειλε την κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής ως μέρος ενός πολυνομοσχεδίου για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων της 4ης αξιολόγησης. Το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθείς τη Βουλή στις αρχές Ιουνίου, θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 2 - 2,1% για φέτος, ενώ η ίδια πηγή σημείωσε πως μετά το 2018 θα υπάρχει μόνιμη μικρή δημοσιονομική υπεραπόδοση, η οποία επιχειρείται σε αυτή τη φάση να ποσοτικοποιηθεί.
Το θέμα είπε «πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η υπέρβαση, ώστε να δούμε τα περιθώρια μείωσης της φορολογίας και στοχευμένων παρεμβάσεων στις δαπάνες».
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2018 είχε τοποθετήσει τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,3% και η νέα εκτίμηση είναι οριακά χαμηλότερη.