Σε μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, με δύο κλεμμένα αρχαία ελληνικά αγγεία να τίθενται προς πώληση σε μεγάλη έκθεση τέχνης στο Λονδίνο στις αρχές Οκτωβρίου, αναφέρεται ρεπορτάζ της εφημερίδας Handelsblatt.
Η εφημερίδα κάνει λόγο για δύο αττικά αγγεία του 5ου αιώνα π.Χ. που είχαν τεθεί προς πώληση στην έκθεση Frieze Masters για λογαριασμό του ελβετικού καντονιού της Βασιλείας (Basel-Stadt). Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ αναφέρεται σε δημοσίευμα του βρετανικού Guardian την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το οποίο «υπάρχουν πληροφορίες ότι ο έμπορος αρχαιοτήτων Ζαν-Ντάβιντ Καν από τη Βασιλεία εξέθεσε ελληνικές αρχαιότητες από τη συλλογή του Τζιανφράνκο Μπεκίνα στην έκθεση Frieze Masters και τις έθεσε προς πώληση χωρίς στοιχεία για την προέλευσή τους».
«Ο Μπεκίνα είναι ιταλός έμπορος που είχε καταδικασθεί για αρχαιοκαπηλία και κλοπή», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και επισημαίνει ότι ο έλληνας αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης αναγνώρισε την προέλευση των δύο αγγείων με τη βοήθεια εγγράφων από το αρχείο Μπεκίνα.
Η Handelsblatt υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της ταυτοποίησης που έκανε ο έλληνας αρχαιολόγος, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων διδάσκει στην Ένωση Έρευνας Εγκλημάτων κατά της Τέχνης, και τονίζει ότι «η περίπτωση Μπεκίνα πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες υποθέσεις εμπορίας κλεμμένων και λαθραίων αρχαιοτήτων που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη». Όπως γράφει η Handelsblatt ο γεννημένος στη Σικελία Μπεκίνα εμπορευόταν από τη δεκαετία του 1970 μέσω μιας γκαλερί στη Βασιλεία αρχαιότητες, οι οποίες είχαν στην πλειοψηφία τους εισαχθεί παράνομα στην Ελβετία. Εν συνεχεία -πριν τη σύλληψή του και την κατάσχεση πάνω από 5.000 αντικειμένων- πωλούσε τις αρχαιότητες σε διακεκριμένα μουσεία, όπως για παράδειγμα το Μουσείου του Λούβρου.
Όπως σημειώνει η Handelblatt, «ο (έμπορος αρχαιοτήτων) Ζαν-Ντάβιντ Καν όχι μόνο επιβεβαίωσε στον Guardian ότι γνώριζε την προέλευση των αγγείων, αλλά και ότι τα έθεσε προς πώληση για λογαριασμό του καντονιού Stadt Basel». Ο Καν δήλωσε στην Handelsblatt ότι ζήτησε μια ανεξάρτητη νομική γνωμάτευση σχετικά με τη νομιμότητα πιθανής πώλησης των αγγείων και, όπως είπε, ένα νομικό ινστιτούτο στη Γενεύη επιβεβαίωσε το νόμιμο πιθανής πώλησής τους. Σύμφωνα με τον Καν υπόλογο για την υπόθεση είναι αποκλειστικά το ελβετικό καντόνι. «Πάντως ο Καν έχει αποσύρει τα δύο αγγεία, δεν είναι πλέον προς πώληση», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Μπορούν να πωλούνται νομίμως πιθανά προϊόντα λαθρεμπορίας, για τα οποία δεν έχει εγείρει αξιώσεις κανένας ιδιοκτήτης, και θα πρέπει να τίθενται προς πώληση σε κορυφαίες εκθέσεις; Εδώ τίθενται τουλάχιστον ηθικής φύσεως ερωτήματα», σχολιάζει η Handelsblatt και προσθέτει ότι το ελβετικό καντόνι της Βασιλείας «δεν θέλει ακόμη να επιστρέψει στην Ελλάδα τα αντικείμενα που δεν πωλήθηκαν στην έκθεση. Επιπλέον η Ελλάδα δεν έχει ακόμη διεκδικήσει τα δύο αγγεία».
Το δημοσίευμα κλείνει επισημαίνοντας ότι από τις 16 Οκτωβρίου στην υπόθεση εμπλέκεται και η Ιντερπόλ, η οποία καθ' υπόδειξη του Τσιρογιάννη ήρθε σε επαφή με την Ελλάδα και την Υπηρεσία Πολιτισμού στη Βέρνη. «Ο ίδιος ο Μπεκίνα καλλιεργεί στο μεταξύ, μετά από ένα διάστημα προφυλάκισης, ελιές στην πατρίδα του, τη Σικελία».