Χρηστικά

Η ΑΑΔΕ εγκλώβισε τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά


Τους υποχρεώνει να πληρώσουν αναδρομικούς φόρους, οι οποίοι έχουν κριθεί άκυροι από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Η ΑΑΔΕ εγκλώβισε τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά και τους επιβάλει φόρους, οι οποίοι έχουν ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η υπόθεση αφορά στους συνταξιούχους, στους οποίους καταβλήθηκαν αναδρομικές αποδοχές, το έτος 2013, οι οποίες αφορούσαν τα έτη 2010 - 2012. Λόγω προβλημάτων με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία δεν εξέδωσαν βεβαιώσεις αποδοχών και δόθηκε η εντύπωση ότι τα συγκεκριμένα ποσά φορολογήθηκαν, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι, να μην υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

Η ΑΑΔΕ, μέσα από διασταυρώσεις ανακάλυψε, με καθυστέρηση, στις 19 Δεκεμβρίου 2019, ότι δεν είχαν φορολογηθεί τα συγκεκριμένα ποσά και έδωσε εντολή να εκδοθούν «Πράξεις Προσδιορισμού του Φόρου και να κοινοποιηθούν, άμεσα στους υπόχρεους, καθώς οι υποθέσεις παραγράφονταν στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Όμως, λόγω των αργιών των γιορτών των Χριστουγέννων, τα σημειώματα έφτασαν στους συνταξιούχους, τον Ιανουάριο του 2020.

Αμέσως τέθηκε θέμα παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου να επιβάλει φόρους, καθώς είχε συμπληρωθεί η πενταετία.
Η ΑΑΔΕ υποστήριξε ότι, δεν τίθεται θέμα παραγραφής, αφού σημασία έχει ο χρόνος έκδοσης του ειδοποιητηρίου και όχι της κοινοποίησης.

Όμως τρείς αποφάσεις δικαστηρίων έκριναν το αντίθετο. Ότι δηλαδή, η κοινοποίηση της πράξης θα πρέπει να γίνει εντός της προθεσμίας παραγραφής (έως 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους) και όχι έπειτα από αυτή.

Ειδικότερα τα διοικητικά Εφετεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έκριναν, ότι εντός της προθεσμίας της παραγραφής να εκδοθεί, αλλά και να κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο η πράξη προσδιορισμού φόρων και προστίμων.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, η παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων διακόπτεται μόλις η πράξη καταλογισμού πρόσθετου φόρου εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής, αλλά, χωρίς να αναφέρεται ως προϋπόθεση η κοινοποίησή της στον φορολογούμενο.

Η ΑΑΔΕ προσέφυγε στο ΣτΕ, όπου έχασε οριστικά την υπόθεση. Ειδικότερα, στις αποφάσεις (616 και 618/2021) της Ολομέλειας του ΣτΕ  αναφέρεται ότι ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας-Κ.Φ.Δ. (νόμοι 4174/2013 και 4254/2014) ορίζει ότι η προβλεπόμενη από ισχύουσες διατάξεις ουσιαστικού φορολογικού δικαίου, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΚΦΔ, προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα διακόπτεται με την έκδοση των οικείων σχετικών καταλογιστικών πράξεων, είναι ανίσχυρη ως   αντίθετη "στις αρχές της φανερής δράσης της διοίκησης και της ασφάλειας του δικαίου". Και κατά συνέπεια,  η σχετική διάταξη είναι "μη εφαρμοστέα".

Πως εγκλώβισε τους συνταξιούχους

Με την απόφαση του ΣτΕ, η ΑΑΔΕ έπρεπε να διαγράψει τους φόρους και τα πρόστιμα που έχει καταλογίσει, αφού οι υποθέσεις έχουν παραγραφεί, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Επίσης οφείλει να επιστρέψει τα ποσά που κατέβαλαν κάποιοι εξ αυτώ, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Δεν το πράττει όμως και τα ποσά είναι βεβαιωμένα στους λογαριασμούς τους στο Taxisnet.

Οι συνταξιούχοι, θα  μπορούσαν να προσφύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, για να δικαιωθούν, όπως όλοι οι φορολογούμενοι που νοιώθουν ότι αδικούνται, αλλά δεν μπορούν.

Η προσφυγή στη ΔΕΔ πρέπει να γίνει εντός 30 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της Πράξης Προσδιορισμού του Φόρου από τη φορολογική διοίκηση. Φυσικά η προθεσμία αυτή έχει παρέλθει από τις αρχές του 2020 και παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ οι αρχικές οφειλές τους επιβαρύνονται με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Όπως τονίζουν φοροτεχνικοί - λογιστές, οι συγκεκριμένοι φόροι πρέπει να διαγραφούν με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών και να λυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα