Αγορές

Οι μετοχές Κόκκαλη και η ΔΕΗ έκλεψαν την παράσταση στο χρηματιστήριο


Το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στη Wall Street - όπου σημειώνονται σήμερα νέα ιστορικά ρεκόρ - και το μπαράζ ευνοϊκών εκθέσεων διεθνών οίκων για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, βοήθησαν το ΧΑ να αποφύγει μία μεγάλη πτώση. Οι μεγάλες ενδοσυνεδριακές απώλειες περιορίστηκαν, οι τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν, η ΔΕΗ έδωσε πάλι "ρεύμα" με +3,6% και τεράστιο όγκο συναλλαγών, η τελική εικόνα εξωραϊστηκε.

Ομως η απουσία δυναμικής είναι πλέον εμφανής στην ελληνική αγορά, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μιά ισχυρή αντίσταση στις 910 μονάδες και χρειάζεται αυξημένο τζίρο για να την διασπάσει αξιόπιστα, ώστε να  μπορέσει να συνεχίσει προς τα υψηλά έτους.

Ο μεγάλος όγκος συναλλαγών στη ΔΕΗ (άλλαξαν χέρια 2,47 εκατ. μετοχές αξίας 24,2 εκατ. ευρώ), είναι αυτός που ανέβασε σήμερα τον συνολικό τζίρο (61,4 εκατ. ευρώ), δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις  για την κατάσταση και τη δυναμική της αγοράς.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ (όπου το 87% της έκδοσης πήγε σε διεθνείς επενδυτές), η μετοχή της ΔΕΗ παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, εν αναμονή αναβάθμισης της στους δείκτες της Morgan Stanley (MSCI), η οποία θα φέρει νέες τοποθετήσεις από διεθνή χαρτοφυλάκια.

Προβληματισμό  στο ΧΑ προκαλεί η εξέλιξη της πανδημίας, που μπορεί να οδηγήσει σε επιβολή περιοριστικών μέτρων με άμεση αρνητική επίπτωση σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και γενικότερα στην οικονομία. 
 Θετική η επίδραση από την αγορά ομολόγων, όπου συνεχίζεται η αποκλιμάκωση αποδόσεων. Στο 1,08% έπεσε η απόδοση του 10ετούς, υποχωρώντας κατά 5 μονάδες βάσης.
 Εικόνα σταθεροποίησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μικρά κέρδη της τάξεως του 0,30% καταγράφουν οι βασικοί δείκτες. Οριακά ενισχύονται οι τιμές του αργού πετρελαίου, υποχωρεί κατά 1,6% του φυσικού αερίου. Πολύ καλύτερη εικόνα στις αμερικανικές αγορές, με τον Dow Jones και τον Nasdaq να κερδίζουν περίπου 0,75%, έχοντας σημειώσει νωρίτερα νέα ιστορικά ρεκόρ.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με γρήγορη “βουτιά” των βασικών δεικτών, που κινήθηκαν  στα χαμηλά ημέρας μέχρι τις 14:30. Στη συνέχεια εκδηλώθηκε ανοδική αντίδραση με κινητήρια δύναμη τις τραπεζικές μετοχές.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -1,06% (στις 899,03 μονάδες) και έκλεισε με οριακές απώλειες 0,19% στις 906,85.
 Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,22%, κλείνοντας στις 2.195,7μονάδες . Κατά 0,38% ενισχύθηκε ο δείκτης FT40M των mid caps.
  Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -1,62% και ανακάμπτοντας τερμάτισε με κέρδη +0,28%. τώρα χάνει 1,45%. Με θετικό πρόσημο Attica Bank +3,3%,  Eurobank +1,7%, Εθνική +0,4%. Στο κόκκινο Πειραιώς -1,2%, Τρ. Ελλάδος -1%, Alpha -0,6%,

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η ΔΕΗ με +3,6% και εντυπωσιακό όγκο συναλλαγών. Ακολούθησαν ΕΥΔΑΠ +1,8%, Aegean +1%, Jumbo +0,7%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν Μυτιληναίος -1,7%, Τιτάν και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,5%, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΠΑΠ -1,2%, Coca-Cola -0,9%.

Στα mid caps πρωταγωνίστησαν οι 4 μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Εντυπωσίασε η Intralot με +12,5% και συναλλαγές 947 χιλιάδων τεμαχίων. Ακολούθησαν Intracom +6%, Frigoglass +4,7%, Ιντρακάτ +1,9%, Κέκροψ +1,7%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα