Πολιτική

Η εικονική πραγματικότητα “όπλο” κατά της κατάθλιψης


Την εικονική πραγματικότητα πρότεινε σαν ένα μέσο καταπολέμησης της κατάθλιψης μια ομάδα ερευνητών. 

Οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου πραγματοποίησαν ένα νέο είδος ψυχοθεραπείας, το οποίο μεταφέρει τους ασθενείς σε μια εικονική πραγματικότητα. Ο ασθενής φορά ειδικά γυαλιά, τα οποία τον μεταφέρουν σε μια εικονική πραγματικότητα, στην οποία παίρνει τη μορφή ενός ενήλικα, από τον οποίο ζητείται να παρηγορήσει ένα παιδί που βρίσκεται απέναντί του και κλαίει. Ενώ του μιλά, το παιδί φαίνεται να ηρεμεί και να αντιδρά θετικά.

Μετά από λίγα λεπτά, ο ασθενής αναλαμβάνει το ρόλο του στενοχωρημένου παιδιού και βλέπουν τη μορφή του ενήλικα να τους παρηγορεί με τα λόγια που οι ίδιοι προηγουμένως χρησιμοποίησαν.

Η διαδικασία αυτή διαρκεί οκτώ λεπτά και επαναλαμβάνεται τρεις φορές σε εβδομαδιαία βάση.

Εκείνο που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι ότι όσοι συμμετείχαν στο πείραμα, έγιναν περισσότερο συμπονετικοί προς τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού της κατάθλιψης.

Όπως, συγκεκριμένα, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Chris Brewin: «Σε αυτή τη μελέτη, με το να παρηγορούν το παιδί και μετά να ακούν τα δικά τους λόγια, οι ασθενείς αυτόματα βλέπουν τον εαυτό τους με πιο συμπονετική διάθεση. Ο στόχος ήταν να διδάξουμε τους ασθενείς να είναι πιο δεκτικοί με τον εαυτό τους και όχι τόσο επικριτικοί και ο στόχος επετεύχθη. Έναν μήνα μετά την έρευνα, μερικοί από τους ασθενείς περιέγραψαν πως η εμπειρία αυτή άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν σε καταστάσεις της πραγματικής ζωής, στις οποίες προηγουμένως αντιδρούσαν κατηγορώντας τον εαυτό τους».

Ο καθηγητής Mel Slater, ο οποίος συνέβαλε στη συγγραφή της μελέτης, συμπλήρωσε πως: «Αυτή η τεχνική ψυχοθεραπείας έχει τεράστιες προοπτικές. Το χαμηλό κόστος των συστημάτων της εικονικής πραγματικότητας σημαίνει πως μέθοδοι σαν αυτή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε σπίτι».

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις