Πολιτική

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ δεν θα είναι περίπατος


 Η ψηφοφορία στις 23 Ιουνίου για να αν θα ξεφύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από τα δεσμά της ΕΕ δεν θα έχει αποτέλεσμα το επόμενο πρωί, ακόμα κι αν το αποτέλεσμα είναι Brexit.

Θα προκαλέσει μια φάση κατά την οποία η Βρετανία πιθανότητα θα καταλήξει na κολλήσει με το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών κανονισμών που προσπαθεί να ξεφύγει.

Πιθανή νίκη για τους αυτονομιστές της Βρετανίας στο δημοψήφισμα θα οδηγήσουν τη Γερμανία και τη Γαλλία σε σκληρά παζάρια ώστα να αποτρέψουν άλλες χώρες να ακολουθήσουν τους Βρετανούς.

Ο διαχωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή θα μπορούσε πιθανότατα να διαρκέσει πολύ περισσότερο από τα δύο χρόνια διαπραγματεύσεις που χρειάστηκαν για την ένωση το 1973.  Η Βρετανία θα είναι επίσης στη δυσάρεστη θέση να επαναφέρει ευρεία τμήματα κανόνων της ΕΕ, έτσι ώστε να μην εγκαταλειφθούν οι ευεργετικές πτυχές του μπλοκ από την ενιαία αγορά και την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Η ενιαία αγορά προβλέπει τη διεθνή κυκλοφορία των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών, των επενδύσεων και των ανθρώπων. Αυτές οι τέσσερις ευρωπαϊκές ελευθερίες έρχονται με το κόστος αποδοχής κοινών κανονισμών τους οποίους όμως οι Βρετανοί πολιτικοί κοροϊδεύουν. Ο λόγος όμως είναι ότι οι Βρετανοί αγοράζουν πολύ περισσότερα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση από ό, τι αγοράζουν τα άλλα κράτη από αυτούς. 

Μια ψήφος υπέρ του Brexit θα αναγκάσει να ξαναγραφτεί η εθνική νομοθεσία. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία, που υπάρχει με την έγκριση της Βρετανίας, έρχεται σε δύο βασικές ποικιλίες, τους «κανονισμούς» που ισχύουν άμεσα σε ολόκληρη την ΕΕ και στις "οδηγίες" να χρησιμεύσουν ως δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές για τη διέλευση των νόμων σε εθνικό επίπεδο. Άλλοι νόμοι είναι υβρίδια. 

Υπάρχουν διάφορες νομοθετικές εναλλακτικές λύσεις μετά από ένα Brexit. Αυτές περιλαμβάνουν μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ, όπως αυτή της Νορβηγίας.

Όποια διαδρομή και να επιλέξει το Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνει, δύο πράγματα είναι ξεκάθαρα: θα πρέπει να διατηρήσει μια ζώνη κανονισμών της ΕΕ για να παραμείνει συνδεδεμένη στην ευρωπαϊκή αγορά. Όσο για την εκ νέου την αγκύρωση του Ηνωμένου Βασιλείου στο παγκόσμιο σύστημα, θα χρειαστούν χρόνια

"Πήρε στη Βρετανία 12 χρόνια για ενωθεί με την ΕΕ και νομίζω ότι θα πάρει 6-12 για να βγούμε," δήλωσε ο Peter Ludlow, ιστορικός και πρόεδρος της εταιρείας ερευνών EuroComment με έδρα τις Βρυξέλλες. «Και δεν θα είναι απλώς ένας ωραίος περίπατος".

Οι κίνδυνοι

 Τους κινδύνους που εγκυμονεί το Brexit για τη Βρετανία από την ΕΕ αποκαλύπτει έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης που προειδοποιεί ότι η χώρα θα μπει σε μια περίοδο οικονομικής αστάθειας η οποία μπορεί να διαρκέσει 10 χρόνια.

Οι συντάκτες της έκθεσης, τεχνοκράτες και υψηλά ιστάμενοι δημόσιοι λειτουργοί εκτιμούν ότι οι διαδικασίες αποχώρησης θα είναι μακροχρόνιες και θα προκαλέσουν αβεβαιότητα στην οικονομία, ενώ αναμένεται να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την εθνική ασφάλεια.

«Θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία έως ότου η Βρετανία καταφέρει να συνάψει νέες συμφωνίες όχι μόνο με τις 27 χώρες της Ευρώπης αλλά και εμπορικές συμφωνίες με άλλες 50 χώρες του Κόσμου», αναφέρει η έκθεση που επικεντρώνεται στις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit, ιδίως στις εξαγωγές αυτοκινήτων, στον αγροτικό τομέα, στις υπηρεσίες, τις διεθνείς επενδύσεις και στο status των 2 εκατομμυρίων βρετανών πολιτών που ζουν και εργάζονται ανά την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η έκθεση τονίζει επίσης ότι η επανασύνδεση της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε εμπορικό επίπεδο δεν είναι δεδομένη, αφού οι Βρυξέλλες θα έχουν κάθε λόγο να κάνουν τη Βρετανία παράδειγμα προς αποφυγήν. 

«Η οικειοθελής αποχώρηση μας μετά 43 χρόνια συμμετοχής, θα μας στερήσει την πρόσβαση στη μεγάλη Ευρωπαϊκή Αγορά για πάρα πολλά χρόνια, θα στερήσει από τις φτωχότερες κοινότητες διαρθρωτικά κονδύλια σε εκατομμύρια Βρετανούς που ζουν σε χώρες της Ευρώπης και πρόσβαση σε δωρεάν περίθαλψη, ενώ θα θέσει σε κίνδυνο τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις