Υγεία

Η έκθεση σε οικιακές χημικές ουσίες μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος


Η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις, μια ομάδα πλαστικοποιητικών και διαλυτικών χημικών ουσιών που βρίσκονται σε πολλά προϊόντα οικιακής χρήσης, συνδέθηκε με μικρότερη πιθανότητα εγκυμοσύνης, αλλά όχι με απώλεια εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την έρευνα μιας περιβαλλοντικής και αναπαραγωγικής επιδημιολόγου του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Amherst.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, σημείωσε επίσης μια συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης πριν από τη σύλληψη σε φθαλικές ενώσεις και των αλλαγών στις αναπαραγωγικές ορμόνες των γυναικών, καθώς και της αυξημένης φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.

«Οι φθαλικές ενώσεις είναι πανταχού παρόντες ενδοκρινικοί διαταράκτες και είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτούς κάθε μέρα», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Carrie Nobles, επίκουρη καθηγήτρια περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστημών Υγείας.

Οι φθαλικές ενώσεις βρίσκονται σε κοινά προϊόντα όπως σαμπουάν, μακιγιάζ, δάπεδα βινυλίου, παιχνίδια και ιατρικές συσκευές. Οι άνθρωποι εκτίθενται κυρίως με την κατάποση τροφής και υγρών που έχουν έρθει σε επαφή με προϊόντα που περιέχουν τις χημικές ουσίες, σύμφωνα με ένα ενημερωτικό δελτίο των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η Nobles και η ομάδα της ανέλυσαν δεδομένα από μια «μοναδική ομάδα» γυναικών στη μελέτη πριν από τη σύλληψη από το χρόνο έως την εγκυμοσύνη, γνωστή ως EAGeR (Επιδράσεις της Ασπιρίνης στην Κύηση και την Αναπαραγωγή), η οποία αξιολόγησε την επίδραση της χαμηλής δόσης ασπιρίνης στα ποσοστά γεννήσεων ζωντανών. Η μελέτη περιλαμβάνει λεπτομερείς πληροφορίες για 1.228 συμμετέχουσες κατά τη διάρκεια έξι εμμηνορροϊκών κύκλων όταν προσπαθούν να μείνουν έγκυες. Οι γυναίκες που έμειναν έγκυες παρακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Μπορέσαμε να εξετάσουμε ορισμένες περιβαλλοντικές εκθέσεις όπως οι φθαλικές ενώσεις και πώς σχετίζεται με το χρόνο που χρειάζεται για να μείνετε έγκυος. Υπήρχαν λεπτομερή δεδομένα για κάθε εμμηνορροϊκό κύκλο, έτσι είχαμε μια καλή αντιμετώπιση της ημερομηνίας ωορρηξίας και του χρόνου της εγκυμοσύνης όταν συνέβη αυτό», λέει η Nobles.

Το σώμα διασπά τις φθαλικές ενώσεις σε μεταβολίτες που απεκκρίνονται στα ούρα και μπορούν να αναλυθούν. Οι ερευνητές μέτρησαν 20 φθαλικούς μεταβολίτες σε δείγματα ούρων που ελήφθησαν όταν οι συμμετέχοντες εγγράφηκαν στη μελέτη.

«Βρήκαμε ότι υπήρχαν τρεις μητρικές ενώσεις που φαίνεται να σχετίζονται πιο έντονα με τη μεγαλύτερη διάρκεια για να μείνουμε έγκυος, αν και είδαμε μια γενική τάση προς το ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να μείνουμε έγκυος σε όλες τις φθαλικές ενώσεις που εξετάσαμε», λέει ο Nobles. «Καθώς η έκθεση αυξανόταν, είδαμε όλο και περισσότερο αποτέλεσμα».

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης έναν παγκόσμιο δείκτη φλεγμονής, την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, και βρήκαν ότι οι γυναίκες που είχαν υψηλότερα επίπεδα έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής και οξειδωτικού στρες, που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη οργάνων και ιστών και τελικά σε ασθένειες.

Επιπλέον, οι γυναίκες που εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων είχαν χαμηλότερη οιστραδιόλη και υψηλότερη ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ωορρηξία και στην πρώιμη εγκατάσταση της εγκυμοσύνης.

"Αυτό το προφίλ -- η οιστραδιόλη παραμένει χαμηλή και η ορμόνη διέγερσης των ωοθυλακίων παραμένει υψηλή -- είναι στην πραγματικότητα κάτι που βλέπουμε σε γυναίκες που έχουν ανεπάρκεια ωοθηκών, η οποία μπορεί να συμβεί με την ηλικία καθώς και λόγω ορισμένων άλλων παραγόντων", λέει η Nobles. «Η ωορρηξία απλώς δεν συμβαίνει τόσο καλά όσο παλιά».

Ενώ οι γυναίκες μπορούν να ελέγξουν τις ετικέτες των καταναλωτικών προϊόντων και να αναζητήσουν επιλογές χωρίς φθαλικές ενώσεις, η πανταχού παρούσα φύση των χημικών ουσιών καθιστά δύσκολο για ένα άτομο να ελέγξει την έκθεσή του.

Στην Ευρώπη, ορισμένες φθαλικές ενώσεις απαγορεύονται ή περιορίζονται αυστηρά στη χρήση τους, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επίσημες απαγορεύσεις. Η Nobles λέει ότι τα ευρήματα της έρευνας προσθέτουν στα στοιχεία ότι η έκθεση σε φθαλικούς εστέρες έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αναπαραγωγική υγεία των γυναικών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη χάραξη πολιτικής.

«Ίσως θέλουμε να σκεφτούμε διαφορετικά το ρυθμιστικό μας σύστημα και πώς εντοπίζουμε σημαντικές εκθέσεις που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο εάν οι άνθρωποι μπορούν να συλλάβουν και να έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη», λέει η Nobles.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Υγεία