Αγορές

Η ενεργειακή κρίση «υποτροπιάζει» - Στα ύψη οι τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος!


Πώς οι κλιματικές συνθήκες και η ξηρασία στην κεντρική Ευρώπη, διαμορφώνουν μια νέα δυσμενή συνθήκη για τις ενεργειακές τιμές

Δεν έφταναν στην Ευρώπη τα ενεργειακά «παίγνια» της Ρωσίας που έχουν αναζωπυρώσει για τα καλά την ενεργειακή κρίση, έχει απέναντι της και τις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες που συμβάλουν τα μέγιστα στη νέα εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος. 

Ακόμη και το κλίμα έχει «συνωμοτήσει» εναντίον της Ευρώπης, η οποία δεν λέει να πάρει ανάσα από την ενεργειακή κρίση και ενώ όλες οι αναλύσεις και οι εκτιμήσεις καταδεικνύουν με εμφατικό τρόπο, πώς την περιμένει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας. Εξαιτίας της πρωτοφανούς ξηρασίας που χτυπάει την κεντρική Ευρώπη, ο ποταμός Ρήνος που αποτελεί σημείο αναφοράς για τη μεταφορά βιομηχανικών αγαθών, έχει γίνει αδιάβατος σε ένα βασικό του σημείο στη Γερμανία. Το νερό έχει υποχωρήσει πολύ, με συνέπεια τα πλοία να αδυνατούν να πλεύσουν. Αυτή η δυσμενής εξέλιξη που αποτελεί μέρος του συνολικού ενεργειακού προβλήματος, απειλεί να περιορίσει τις αποστολές ενεργειακών προϊόντων και άλλων εμπορευμάτων στην Ευρώπη και έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία και αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά ενέργειας.

Για του λόγου το αληθές η τιμή του ολλανδικού συμβολαίου (ΤΤF) παράδοσης Σεπτεμβρίου εκτοξεύτηκε σήμερα έως τα 216,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τώρα κινείται στα 211 ευρώ. Προς τα πάνω και μάλιστα με τρόπο δυναμικό κινούνται και οι τιμές χονδρικής ρεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι αύριο στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, η μέση τιμή θα προσεγγίσει το φράγμα των 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα και θα διαμορφωθεί στα 394 ευρώ . Η μέγιστη τιμή είναι 489 ευρώ και η ελάχιστη 320 ευρώ, με τη ζήτηση μειωμένη στις 175 γιγαβατώρες. Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής 45% έχει το αέριο, 27,5% οι ΑΠΕ, 10,2% ο λιγνίτης, 6,7% οι εισαγωγές και 6,5% τα υδροηλεκτρικά.

Επίσης στο ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας, το συμβόλαιο της Γαλλίας για την ηλεκτρική ενέργεια, που αφορά τη νέα χρονιά ανέβηκε έως και 4,4%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 600 ευρώ! Το αντίστοιχο γερμανικό συμβόλαιο για το 2023, έφτασε στα 446 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η Ευρώπη αναζητά λύσεις- «Ψαλίδι» στη χρήση του φυσικού αερίου

Υπό δυσμενείς συνθήκες, εν μέσω μειωμένων ροών από τη Ρωσία και με τα προβλήματα που ανακύπτουν όπως αυτό στο Ρήνο, η Ευρώπη καλείται να αποθηκεύσει φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα και να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, «ξορκίζοντας» τα εφιαλτικά σενάρια για ενεργειακό μπλακ άουτ και διάχυση της κρίσης σ’ όλο το φάσμα της οικονομίας. Χώρες όπως η Γερμανία, ετοιμάζουν μεγάλο «ψαλίδι» στη χρήση του φυσικού αερίου, ενώ η Βρετανία καταρτίζει σχέδια για οργανωμένες διακοπές της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη βιομηχανία και στα νοικοκυριά στη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ενδεχόμενο να συνυπάρξουν με ελλείψεις στο φυσικό αέριο.

Παράλληλα έχει τεθεί σε ισχύ και ημέρες, το νέο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ που προβλέπει την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα, από τις χώρες-μέλη, προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα