Ένα μίνι μνημόνιο σε ασφυκτικές προθεσμίες καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, αλλιώς κινδυνεύει να χάσει την προθεσμία εκταμίευσης της επόμενης και τελευταίας δόσης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο τέλος του 2022 και να παραμείνει, ουσιαστικά, σε επιτήρηση από τους Θεσμούς τους πρώτους μήνες του 2023.
Αν και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τον τερματισμό της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο, που ανακοινώθηκε χθες από τις Βρυξέλλες, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική: αν ανατρέξει κανείς στη μακρά λίστα με τα προαπαιτούμενα της ενισχυμένης εποπτείας που περιλαμβάνεται στην τελευταία έκθεση, θα διαπιστώσει ότι σε λίγα εξ αυτών υπάρχει η ένδειξη "completed" («ολοκληρώθηκε»), ενώ στα περισσότερα αναφέρονται μικρότερες ή μεγαλύτερες εκκρεμότητες.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα για να βγει με «καθαρό» τρόπο από την ενισχυμένη εποπτεία, αλλά και για να αποφευχθεί, ταυτόχρονα, μια δυσάρεστη εμπλοκή με παράταση της εποπτείας, βρέθηκε τελικά μια κατ' εξοχήν... ευρωπαϊκή λύση: η ενισχυμένη εποπτεία δεν παρατείνεται μετά τον Αύγουστο, αλλά στην πραγματικότητα θα συνεχισθεί ως το τέλος του έτους, καθώς η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να «τρέξει» βασικές μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει πίσω, προκειμένου να λάβει την τελευταία δόση των μέτρων ελάφρυνσης χρέους, η οποία είχε μείνει εκκρεμής από την εποχή των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των εκλογών του 2019.
Στις τελευταίες σελίδες της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας έχει... κρυφτεί το μίνι μνημόνιο που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, για να μην χάσει την επόμενη δόση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και σημειωθεί μια αρκετά σοβαρή πολιτική εμπλοκή. Το κεφάλαιο αυτό τιτλοφορείται ως εξής: «Μέτρα μεταρρύθμισης που συμφωνήθηκαν να ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 στο πλαίσιο της τελευταίας εκταμίευσης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους».
Τα μέτρα που εκκρεμούν και παρατίθενται σε αυτό το εδάφιο της έκθεσης είναι:
Δημοσιονομικές και δημοσιονομικές-διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Δημοσιονομικές. Η Ελλάδα παρουσιάζει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2023, σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Καθυστερήσεις. Ουσιαστική πρόοδος στην εκκαθάριση μη συνταξιοδοτικών καθυστερήσεων και πλήρης εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων (εντός Αυγούστου).
Φορολογική διοίκηση. Λειτουργία του πλήρους συστήματος πληροφορικής στις τοπικές φορολογικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων. Αττικής και Θεσσαλονίκης (αναμένεται τον Σεπτέμβριο).
Υγειονομική περίθαλψη
Είσπραξη clawback: Κοινοποίηση στους παρόχους και έναρξη της διοικητικής διαδικασίας για την είσπραξη του υπόλοιπου 30% για το 2021. Επιστροφή μέσω δόσεων έως τα τέλη Ιουλίου και τουλάχιστον του 35% του clawback για το 2022 μέχρι τον Οκτώβριο. Για τα φαρμακευτικά προϊόντα, η ολοκλήρωση του υπολογισμού του clawback για το 2021 έως τον Ιούνιο και είσπραξη του 95% των εκπτώσεων για το 2021 μέχρι τον Ιούλιο. Τουλάχιστον 35% του clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2021 και τουλάχιστον του 50% του συνολικού clawback για το 2021 θα εισπραχθούν μέχρι τον Οκτώβριο.
Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Ουσιαστική πρόοδος για το σύστημα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο θα περιλαμβάνει: i) έως τις αρχές Ιουνίου, θα θεσπιστεί το παράγωγο δίκαιο, ii) έως το τέλος Ιουνίου, θα ολοκληρωθεί η υποδομή πληροφορικής για την εγγραφή και τους διορισμούς και η εγγραφή των ασθενών θα ξεκινήσει με στόχο την επίτευξη του 25% του συνολικού πληθυσμού που είναι εγγεγραμμένος στο σύστημα έως τα τέλη Οκτωβρίου και του 50% έως το τέλος του 2022· iii) μέχρι τα τέλη Ιουλίου, η εγγραφή των αυτοαπασχολούμενων οικογενειακών ιατρών στο σύστημα θα φθάσει σε επίπεδο που θα επιτρέπει την κάλυψη τουλάχιστον του 85% του πληθυσμού· iv) μέχρι τον Οκτώβριο, θα ενεργοποιηθεί το σύστημα κινήτρων/αντικινήτρων για την εγγραφή στο σύστημα.
Κεντρικές προμήθειες: Επαλήθευση της εκπλήρωσης του στόχου, τακτικές ενημερώσεις σχετικά με την πρόοδο της δραστηριότητας στον τομέα των προμηθειών έως τον Οκτώβριο.
Μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα
Πλαίσιο αφερεγγυότητας: Έναρξη ανταγωνιστικού διαλόγου για την οντότητα πώλησης και εκμίσθωσης κατοικιών με προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενους επενδυτές (τέλη Σεπτεμβρίου).
Καθυστερήσεις κρατικών εγγυήσεων: Πρόοδος στην επεξεργασία των απαιτήσεων και των πραγματικών πληρωμών σύμφωνα με τους συμφωνηθέντες στόχους στο σχέδιο εκκαθάρισης του Απριλίου 2022. Ειδικότερα, οι καταπτώσεις εγγυήσεων ύψους 470 εκατομμυρίων ευρώ θα εξεταστούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, με πληρωμές ύψους 156,5 εκατομμυρίων ευρώ την ίδια περίοδο.
Εξάλειψη των εκκρεμών υποθέσεων αφερεγγυότητας των νοικοκυριών (σ.σ.: νόμος Κατσέλη): το 95% των υποθέσεων με επαναπροσδιορισθείσα ημερομηνία ακρόασης θα έχει λάβει ημερομηνία ακρόασης μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, εκ των οποίων το 70% θα είναι το αργότερο στο τέλος του 2022. Για το υπόλοιπο 5% των εκ νέου καθορισμένων υποθέσεων θα έχει οριστεί ημερομηνία ακρόασης το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022· Η τελική δικαστική απόφαση, η οποία θα κλείνει κάθε υπόθεση, θα εκδοθεί για το 25% των υποθέσεων που έχουν εκδικαστεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Δικαιοσύνη. Η ενισχυμένη λειτουργικότητα της πλατφόρμας ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης στα διοικητικά δικαστήρια θα αναπτυχθεί πλήρως και θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία έως το τέλος Ιουνίου 2022. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης, η βελτιωμένη λειτουργικότητα θα είναι πλήρως διαθέσιμη.
Κτηματολόγιο. Πρόοδος σύμφωνα με τον συμφωνημένο οδικό χάρτη. Συγκεκριμένα, το 65% των συνολικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας θα λειτουργούν ή θα παρουσιάζονται δημόσια και η επικύρωση του 95% των δασικών χαρτών θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ)
Εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου: Θα θεσπιστεί νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου για τις κρατικές επιχειρήσεις (Ιούνιος). Το επιλέξιμο τμήμα των 119 ακινήτων που ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών θα προσδιοριστεί και θα μεταβιβαστεί στη Δημόσια Εταιρεία Ακινήτων (ΕΤΑΔ) μέχρι το τέλος Ιουνίου. Για τα ακίνητα που ανήκουν σε άλλα υπουργεία, η ολοκλήρωση της διαδικασίας επαλήθευσης έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου και την ενδεχόμενη μεταβίβαση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Μεταφορά του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου (ΟΑΚΑ) στην ΕΕΣΥΠ: Περαιτέρω πρόοδος στην εκπόνηση της λεπτομερούς μελέτης σκοπιμότητας, συμπεριλαμβανομένου σχετικού επιχειρηματικού σχεδίου, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που απεικονίζονται στο στρατηγικό σχέδιο δράσης των συμβούλων.
Ιδιωτικοποιήσεις. Όλες οι εκκρεμείς δράσεις από το Σχέδιο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται.
Ιδιαίτερα:
ΔΕΠΑ: Το οικονομικό κλείσιμο αναμένεται μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Εγνατία Οδός: Ολοκλήρωση και λειτουργία ενός μετωπιαίου και τριών πλευρικών σταθμών διοδίων και υποβολή του φακέλου στο Ελεγκτικό
Συνέδριο έως το τέλος Ιουλίου.
Γούρνες Ηρακλείου: Το οικονομικό κλείσιμο αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Αττική Οδός: Η έναρξη της φάσης των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται τον Ιούλιο.
Περιφερειακό λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Περιφερειακό λιμάνι Ηγουμενίτσας: Υποβολή δεσμευτικών προσφορών και επιλογή του προτιμητέου πλειοδότη το τρίτο τρίμηνο του 2022.
Παραχώρηση Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας: Δεσμευτικές προσφορές τον Ιούλιο και επιλογή του προτιμητέου επενδυτή μέχρι τον Οκτώβριο με την επιφύλαξη της έγκαιρης έκδοσης του πλαισίου καθορισμού των τιμολογίων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Περιφερειακό λιμάνι Ηρακλείου: Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει προγραμματιστεί στα τέλη Οκτωβρίου.
Κωδικοποίηση νομοθεσίας
Το σχέδιο κωδικοποιημένης της εργατικής νομοθεσίας θα παρουσιαστεί μέχρι τον Ιούνιο και όλη η κωδικοποιημένη εργατική νομοθεσία θα εγκριθεί μέχρι τον Οκτώβριο.