Τράπεζες

Η Εθνική "σβήνει" κόκκινα δάνεια 6,1 δισ. με τιτλοποίηση


Στο κοινοπρακτικό σχήμα των εταιρειών doValue, Fortress και Bain Capital αποφασίζει να δώσει η διοίκηση της  Εθνικής Τράπεζας τη μεγάλη τιτλοποίηση Frontier, που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ονομαστικού ποσού 6,1 δισ. ευρώ.

Η κοινοπραξία ανεδείχθη προτιμητέος επενδυτής  μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την υποβολή βελτιωμένων προσφορών. Ο έτερος διεκδικητής στην τελική φάση ήταν η Intrum-Deva.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί  στο 35% της ονομαστικής αξίας των mezzanine notes.

Ο επενδυτής θα αποκτήσει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης  διαβάθμισης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) τιτλοποιηθέντων δανείων. Οι τίτλοι ενδιάμεσης διαβάθμισης  έχουν κουπόνι ετήσιας απόδοσης 6,67% που καταβάλλεται με την ίδια σειρά προτεραιότητας, με αυτό των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης (senior notes).

Οι ομολογίες υψηλής διαβάθμισης (senior notes) που θα εκδοθούν, θα έχουν εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου μέσω του προγράμματος  «Ηρακλής».

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αποαναγνώριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων,  με αποτέλεσμα ο δείκτης τους να πέσει στο 13%. Οπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, η κεφαλαιακή επίπτωση της τιτλοποίησης θα είναι μηδενική

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης