Οικονομία

Η Gazprom προειδοποιεί και… απειλεί: Στα 400 ευρώ το φυσικό αέριο τον χειμώνα!


Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός υποστηρίζει ότι η τιμή ενδέχεται να αυξηθεί έως και 60%!

Την ώρα που οι ενεργειακές τιμές έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη, με την ανησυχία και την αβεβαιότητα να τυλίγουν ξανά την αγορά ενέργειας στην Ευρώπη, η Gazprom προειδοποιεί-απειλεί για περαιτέρω κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης τον χειμώνα. 

Επικαλούμενη ως βασική αιτία τις δυτικές κυρώσεις, που φρενάρουν τις εξαγωγές και την παραγωγή του φυσικού αερίου, ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός δηλώνει ότι η τιμή θα αυξηθεί έως και κατά 60% τον χειμώνα, προσεγγίζοντας το… αστρονομικό επίπεδο των 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα!

«Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν φτάσει τα 2.500 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα (240 ευρώ/μεγαβατώρα). Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, εάν συνεχιστεί η τάση αυτή, οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα (380 ευρώ/μεγαβατώρα) αυτό το χειμώνα», ανέφερε η Gazprom, η οποία ακολουθώντας το δόγμα της Μόσχας, φροντίζει να ρίξει αλάτι στην ανοιχτή ενεργειακή πληγή της Ευρώπης. 

Η Gazprom υποστήριξε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν μειωμένες κατά 36,2% στα 78,5 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ η παραγωγή της μειώθηκε κατά 13,2% στα 274,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Σε υψηλό τριμήνου το φυσικό αέριο

Να θυμίσουμε ότι την άνοιξη, όταν ο ενεργειακός-οικονομικός πόλεμος Δύσης-Ρωσίας είχε χτυπήσει «κόκκινο», οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 335 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τώρα φαίνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα νέο γύρο κλιμάκωσης, με τα σημάδια να είναι ξεκάθαρα. Σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου, κινούμενες στα 232 ευρώ ανά μεγαβατώρα, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και τις χονδρικές τιμές ρεύματος, που επίσης σπάνε τα ρεκόρ. Το ολλανδικό συμβόλαιο εκπλήρωσης Σεπτεμβρίου «έπιασε» αυτή την τιμή και τώρα κινείται κοντά στα 227 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Επίσης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας το συμβόλαιο της Γερμανίας για την ηλεκτρική ενέργεια που αφορά το 2023, έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 502 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για την εξαπλάσια τιμή σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και κατά δύο φορές μεγαλύτερη από αυτή που είχε καταγραφεί πριν δύο μήνες. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα