Διεθνή

Η Γερμανία «διέλυσε» το συνέδριο για την Παλαιστίνη - Σε εξέλιξη 2 δικαστικές υποθέσεις για το ρόλο της στη σφαγή


Την πλήρη ακύρωση του «Συνεδρίου για την Παλαιστίνη», το οποίο ξεκίνησε χθες Παρασκευή στο Βερολίνο και επρόκειτο να διαρκέσει έως την Κυριακή, ανακοίνωσαν χθες οι αρχές του κρατιδίου.

Η Γερμανία ειναι η δεύτερη χώρα σε παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, μετά τις ΗΠΑ, έχοντας προμηθεύσει, μεταξύ 2019 και 2023, το 30% των όπλων που παραδόθηκαν στο Ισραήλ.  Εντωμεταξύ σε εξέλιξη βρίσκονται δύο δικαστικές υποθέσεις εναντίον της Γερμανίας για το ρόλο της στη σφαγή των Παλαιστινίων: H Νικαράγουα προσέφυγε εναντίον της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την κατηγορία της διευκόλυνσης του Ισραήλ σε διάπραξη γενοκτονίας εναντίον των Παλαιστινίων, ενώ στο διοικητικό δικαστήριο του Βερολίνου θα κριθεί η προσφυγή 5 Παλαιστινίων με αίτημα να κριθεί παράνομη η παράδοση 3.000 αντιαρματικών όπλων από τη Γερμανία στο Ισραήλ. 

Νωρίτερα χθες, η αστυνομία είχε επέμβει για να διακόψει τις εργασίες του «Συνεδρίου για την Παλαιστίνη», όταν μέσω διαδικτυακής σύνδεσης μιλούσε ο παλαιστίνιος συγγραφέας Σαλμάν Αμπού Σίτα, στον οποίο έχει απαγορευτεί η είσοδος και η πολιτική δράση στην Γερμανία. 

Το «Συνέδριο για την Παλαιστίνη» είχε προκαλέσει ήδη έντονη αντιπαράθεση, καθώς οι γερμανικές αρχές θεωρούν ότι διοργανώνεται από «μέλη του εχθρικού προς το Ισραήλ κινήματος μποϊκοτάζ BDS, μέλη ακροαριστερών ομάδων και σεκτών», ενώ ομοσπονδία και κρατίδιο είχαν προειδοποιήσει για «συνεπή δράση, εάν σε αυτή τη συνάντηση προκύψουν αντισημιτικές δηλώσεις ή εγκλήματα».

Χθες το βράδυ και ενώ στους συνέδρους απευθυνόταν με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Σαλμάν Αμπού Σίτα, ο οποίος έγραψε πρόσφατα στο προσωπικό του ιστολόγιο ότι εάν ήταν νεότερος (σ.σ. είναι 86 ετών), θα συμμετείχε στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, περίπου 250 αστυνομικοί μπήκαν στο κτίριο του συνεδρίου και ζήτησαν από τους παρευρισκόμενους να αποχωρήσουν. Προηγουμένως η αστυνομία είχε διακόψει την παροχή ρεύματος στον χώρο.

Για την περιφρούρηση του Συνεδρίου όλο το Σαββατοκύριακο, είχαν τεθεί σε ετοιμότητα περίπου 2.500 αστυνομικοί, ενώ μέχρι χθες το πρωί ο τόπος διεξαγωγής του παρέμενε άγνωστος. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της αστυνομίας, ο λόγος της διακοπής ήταν πράγματι η ομιλία του παλαιστίνιου συγγραφέα, στον οποίο δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα, αλλά ούτε και η οποιαδήποτε πολιτική δράση, έστω και διαδικτυακά. Έπειτα από εξέταση της νομικής διάστασης του θέματος, αποφασίστηκε η πλήρης ακύρωση του Συνεδρίου, εξήγησε η εκπρόσωπος, η οποία ταυτόχρονα επισήμανε ότι οι διοργανωτές της εκδήλωσης μπορούν ασφαλώς να προσφύγουν εναντίον της απόφασης.

Νωρίτερα, η γερουσιαστής του Βερολίνου αρμόδια για εσωτερικές υποθέσεις Ίρις Σπράνγκερ (SPD) είχε ξεκαθαρίσει ότι εάν στο συνέδριο διαπιστωθεί διάδοση μηνυμάτων μίσους, η εκδήλωση θα διαλυθεί άμεσα. Ειδικότερα, η κυρία Σπράνγκερ είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο οι συμμετέχοντες να αμφισβητήσουν το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ.

Μεταξύ των ομιλητών στο Συνέδριο επρόκειτο να είναι και ο ιδρυτής του ΜΕΡΑ25 και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Στο εδώλιο η Γερμανία για την πώληση όπλων στο Ισραήλ

Πέντε Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας προσέφυγαν εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης η οποία ενέκρινε την πώληση όπλων στο Ισραήλ, όπως έγινε γνωστό χθες από το διοικητικό δικαστήριο του Βερολίνου.

Η προσφυγή κατατέθηκε την Πέμπτη, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου αυτού, επιβεβαιώνοντας ένα ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Οι πέντε Παλαιστίνοι κατοικούν σε διαφορετικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, κυρίως στη Ράφα. Όλοι τους έχασαν μέλη της οικογένειάς τους από πλήγματα ισραηλινών πυραύλων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων (ECCHR) που τους εκπροσωπεί στο Βερολίνο. Στράφηκαν εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης –συγκεκριμένα, του υπουργείου Οικονομικών– επειδή ενέκρινε την παράδοση 3.000 αντιαρματικών όπλων στο Ισραήλ. Ζητούν να κηρυχθούν παράνομες οι παραδόσεις αυτές και να σταματήσουν, εάν είναι σε εξέλιξη ήδη η διαδικασία.

Το υπουργείο έχει στη διάθεσή του δυο εβδομάδες για να απαντήσει στην προσφυγή.

Οι πέντε Παλαιστίνιοι εκπροσωπούνται στο Βερολίνο από το ECCHR που στηρίζεται από τρεις μη κυβερνητικές παλαιστινιακές οργανώσεις, το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (PCHR), το Κέντρο Αλ Μεζάν (και τα δύο στη Γάζα) και την Αλ Χακ στη Ραμάλα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ECCHR ο γενικός γραμματέας του, Βόλφγκανγκ Κάλεκ, αναφέρει: «Η Γερμανία δεν μπορεί να παραμείνει πιστή στις αξίες της εάν εξάγει όπλα για έναν πόλεμο όπου είναι προφανές ότι διαπράττονται σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Οι ενάγοντες επικαλούνται μεταξύ άλλων τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία, του 1948, η οποία συμφωνήθηκε με αφορμή το Ολοκαύτωμα, και τις Συμβάσεις της Γενεύης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Γερμανία στηρίζει θερμά το Ισραήλ επειδή θεωρεί ότι φέρει ιδιαίτερη ευθύνη απέναντι σε αυτή τη χώρα μετά της σφαγή έξι εκατομμυρίων Εβραίων από τους Ναζί στο Ολοκαύτωμα. Μεταξύ 2019-23 το 30% των όπλων που παραδόθηκαν στο Ισραήλ προέρχονταν από τη Γερμανία, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri). Είναι δηλαδή η δεύτερη χώρα σε παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, μετά τις ΗΠΑ.

Εναντίον της Γερμανίας προσέφυγε την Δευτέρα η Νικαράγουα, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, θεωρώντας ότι «διευκολύνει τη διάπραξη γενοκτονίας» σε βάρος των Παλαιστίνιων, επειδή στηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά το Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα