Οικονομία

Η Ιαπωνία επιδιώκει τρίτο γύρο εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα


Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ιαπωνίας για το εμπόριο, Ριόσεϊ Ακαζάβα, ενδέχεται να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για έναν τρίτο γύρο εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση των σχεδιασμών, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters σήμερα.

Η ημερομηνία της επίσκεψης παραμένει ανοιχτή και θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα επιτευχθεί στο επίπεδο των τεχνικών διαβουλεύσεων, φέρεται να ανέφερε η μία από τις πηγές υπό καθεστώς ανωνυμίας, καθώς δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημοσίως.

Η Ιαπωνία εξετάζει ένα πακέτο προτάσεων με στόχο να αποσπάσει παραχωρήσεις από την Ουάσιγκτον. Το πακέτο αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αύξηση εισαγωγών αμερικανικού καλαμποκιού και σόγιας, τεχνική συνεργασία στον ναυπηγικό τομέα και αναθεώρηση των προτύπων επιθεώρησης για εισαγόμενα αυτοκίνητα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Παραμένει ωστόσο αβέβαιο αν οι δύο πλευρές μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους αναφορικά με το βασικό αίτημα της Ιαπωνίας: την εξαίρεσή της από τους αμερικανικούς δασμούς στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά — έναν τομέα κρίσιμης σημασίας για την εξαγωγική οικονομία της χώρας.

«Θα επιδιώξουμε την επανεξέταση των δασμών των ΗΠΑ σε σειρά προϊόντων, όπως τα αυτοκίνητα, τα ανταλλακτικά, το χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αντίμετρα δασμών που θεωρούμε βαθιά λυπηρά», δήλωσε ο Ακαζάβα, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικής Αναζωογόνησης, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Στις 2 Απριλίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμό 10% σε όλες τις χώρες πλην Καναδά, Μεξικού και Κίνας, καθώς και υψηλότερους δασμούς σε βασικούς εμπορικούς εταίρους — μεταξύ των οποίων και η Ιαπωνία, η οποία αντιμετωπίζει επιπλέον δασμό 24% από τον Ιούλιο, εκτός αν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία.

Ιάπωνες αξιωματούχοι και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν δηλώσει πως "δεν υπάρχει λόγος συμφωνίας με τις ΗΠΑ εάν δεν αρθεί ο δασμός 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων", λόγω της τεράστιας σημασίας του κλάδου για την εθνική οικονομία.

Οι επιπτώσεις ήδη φαίνονται στον ιαπωνικό κλάδο αυτοκινητοβιομηχανίας: η Mazda ανακοίνωσε μείωση 45,1% στα καθαρά της κέρδη για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο και απέφυγε να δώσει εκτιμήσεις για τα κέρδη της επόμενης χρήσης έως τον Μάρτιο του 2026.

Κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, την 1η Μαΐου, ο Ακαζάβα ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ να επανεξετάσει τους δασμούς 25% σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, αλλά οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος.

Αν και η Ιαπωνία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που ξεκίνησε διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, η Βρετανία ήταν εκείνη που πέτυχε πρώτη εμπορική συμφωνία με τη διοίκηση Τραμπ. Η Κίνα επίσης συμφώνησε σε εκεχειρία στις εμπορικές εντάσεις, εξέλιξη που συνέβαλε στην ανάκαμψη των παγκόσμιων χρηματαγορών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα