Οικονομία

Η ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ διευρύνει το δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετα θετικά μέτρα


Αναμφίβολα η ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 7%, το πρώτο τρίμηνο του 2022, αποτελούν «τονωτική» ένεση για την ελληνική οικονομία και ευνοούν τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου και εφαρμογής νέων μέτρων στήριξης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το γεγονός ότι καταγράφηκε διπλάσια ανάπτυξη από την πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ στον προϋπολογισμό (3,7%) και ενώ μεσολάβησε η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και η εκτόξευση των ενεργειακών και άλλων τιμών, είναι ένα άκρως ενθαρρυντικό δείγμα για την ελληνική οικονομία.Αυτό όμως που έχει καίρια σημασία, είναι το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο δύναται να επανασχεδιάσει-επανεκτιμήσει τα πλάνα του, υπό τη θετική «αύρα» που προσδίδει η εξαιρετική πορεία της οικονομίας κατά το α’ τρίμηνο.

Ο μείζον-άμεσος στόχος για τον ΥΠΟΙΚ είναι η ανεύρεση των δημοσιονομικών περιθωρίων που θα καταστήσουν εφικτή την εφαρμογή μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται ο περιορισμός της… ζημίας από τη ραγδαία αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επεκταθεί για τους επόμενους μήνες η επιδότηση των 40 ευρώ, το λεγόμενο Fuel Pass, η οποία προφανώς και δεν επαρκεί προκειμένου να περιοριστεί η… ζημιά. Ένα από τα σενάρια-μέτρα που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο είναι η επιδότηση στην αντλία, να ακολουθηθεί δηλαδή το μοντέλο παρέμβασης στο diesel κίνησης και στην βενζίνη και μάλιστα με υψηλότερα ποσά ανά λίτρο.

Σ’ ό,τι αφορά στις σφοδρές ανατιμήσεις, το οικονομικό επιτελείο επανεξετάζει το σενάριο για μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα και με ημερομηνία λήξης. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα μέτρο με ισχυρό δημοσιονομικό κόστος και για αυτό δεν έχει προχωρήσει έως τώρα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα