Ελλάδα

Η μετάλλαξη Όμικρον «αναζωπυρώνει» τα σενάρια για νέα μέτρα!


Υποχρεωτική μάσκα σ' όλους τους εξωτερικούς χώρους, ένα από τα μέτρα που θα εξετάσει η κυβέρνηση

Επανασχεδιασμό της κυβερνητικής στρατηγικής απέναντι στην πανδημία και ενδεχομένως υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων τα οποία θα εστιάζουν στους εμβολιασμένους, προκαλεί η εμφάνιση της μετάλλαξης «Ομικρον». Το σενάριο για ολικό locκdown στα πρότυπα της Αυστρίας, έχει απορριφθεί από την κυβέρνηση, η οποία, όμως, ευλόγως ανησυχεί για τα νέα δεδομένα που έχουν σημάνει συναγερμό στην παγκόσμια κοινότητα, έχουν προκαλέσει σφοδρή αναταραχή στις αγορές και υπό προϋποθέσεις, δύνανται να ανατρέψουν πλήρως τον οικονομικό-πολιτικό σχεδιασμό του Μαξίμου.

Θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον κάποιων εβδομάδων, έως ότου η επιστημονική κοινότητα αποκωδικοποιήσει τη νέα μετάλλαξη «Ομικρον» και αποφανθεί αν όντως είναι η φονικότερη όλων και υπό περιπτώσεις υπερισχύει των υπαρχόντων εμβολίων. Σ’ αυτό το κρίσιμο διάστημα, καθότι ουδείς γνωρίζει για το μέγεθος της επικινδυνότητας της μετάλλαξης, η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τις άμυνες απέναντι στην πανδημία, αποτρέποντας περαιτέρω κλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης, που θα φέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα όριά του.

Το lockdown απορρίπτεται ως στρατηγική, όπως-τουλάχιστον στην παρούσα φάση- και μέτρα όπως έλαβε το Ισραήλ, το οποίο απαγορεύει την είσοδο σ’ όλους τους αλλοδαπούς για 14 ημέρες. Η επιβολή, όμως, κι άλλων πρόσθετων μέτρων, είναι κάτι το οποίο αναμένεται να εξετάσει η κυβέρνηση, προκειμένου όπως τονίσθηκε να υψώσει ένα αποτελεσματικό φραγμό στην έξαρση της πανδημίας.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και η Επιτροπή των ειδικών θα εξετάσουν την πορεία και κυρίως τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί και θα θέσουν επί τάπητος το ενδεχόμενο επιβολής νέου πλέγματος μέτρων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των μέτρων που θα εξεταστούν, θα είναι η επαναφορά της υποχρεωτικής μάσκας σ’ όλους τους εξωτερικούς χώρους, καθώς και η επιβολή περιορισμών σε μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Βασική στόχευση θα γίνεται, ασφαλώς, στους ανεμβολίαστους, όπου προτείνεται, μεταξύ άλλων, αποκλεισμός τους από εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας, ακόμη και αν διαθέτουν rapid test. Για τους εργαζόμενους ανεμβολίαστους θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που κάνουν (από 2 στα 3 ή 5), για να προσέλθουν στην εργασία τους.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας δέχεται εισηγήσεις για χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, ενώ επί τάπητος θα τεθεί και το μέτρο ενίσχυσης της τηλεργασίας.

Εντείνεται η ανησυχία στην Ευρώπη - Απομονώνονται οι χώρες της νότιας Αφρικής

Επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τσεχία, έπειτα από ένα πρώτο στο Βέλγιο, καμιά εξηνταριά ταξιδιώτες υπό παρακολούθηση στο Άμστερνταμ: η ανησυχία εντείνεται στην Ευρώπη για την παραλλαγή Όμικρον, την ώρα που ο κόσμος συνεχίζει τον αποκλεισμό των νότιων χωρών της Αφρικής.

Ο πρώτος που αντέδρασε, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε ήδη ότι θα επιβάλει υποχρεωτικές εξετάσεις και καραντίνα σε όλους όσοι φτάνουν στη χώρα. Παράλληλα, θα επανέλθει και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα καταστήματα, ένα μέτρο που είχε καταργηθεί.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Υγείας έκανε γνωστό ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της Covid-19 που φέρουν μεταλλάξεις συμβατές με την παραλλαγή B.1.1.529. Αυτά τα δύο «βρετανικά κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον» σχετίζονται με «ένα ταξίδι στη νότια Αφρική», την περιοχή όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο στέλεχος.

Οι ανακοινώσεις δεν σταμάτησαν εκεί: δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία, σε ταξιδιώτες που έφτασαν από τη Νότια Αφρική στο αεροδρόμιο του Μονάχου, ένα ύποπτο σε ταξιδιώτη στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, ένα επιβεβαιωμένο στην Ιταλία, σε ταξιδιώτη από τη Μοζαμβίκη, ένα κρούσμα στην Τσεχία σε εμβολιασμένη γυναίκα…

Την Παρασκευή, αφού στο Βέλγιο βρέθηκε θετική στην Όμικρον μια νεαρή γυναίκα που επέστρεψε στη χώρα από την Αίγυπτο μέσω Τουρκίας, η ευρωπαϊκή υγειονομική υπηρεσία εξέφρασε τον φόβο ότι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η νέα παραλλαγή είναι «υψηλός έως και πολύ υψηλός».

Αυτή η παραλλαγή, που κρίνεται «ανησυχητική» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει επίσης εντοπιστεί στο Χονγκ Κονγκ και το Ισραήλ.

Στην Ολλανδία, 61 επιβάτες δύο πτήσεων που έφτασαν στο Άμστερνταμ την Παρασκευή από το Γιοχάνεσμπουργκ βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19 και τέθηκαν σε καραντίνα. Απόψε οι ολλανδικές υπηρεσίες υγείας γνωστοποίησαν ότι μεταξύ τους υπάρχουν «πιθανότατα» και κρούσματα της Όμικρον, όμως θα χρειαστούν περαιτέρω αναλύσεις για να το επιβεβαιώσουν.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος επαναμόλυνσης» με την παραλλαγή Όμικρον, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες, όπως η Δέλτα.

«Η Αφρική τιμωρείται»

Σε όλες τις ηπείρους, η μία χώρα μετά την άλλη επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, την Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στο Μαλάουι.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ωστόσο θεωρεί ότι «τιμωρείται» επειδή εντόπισε την παραλλαγή και εκτίμησε ότι «η επιστημονική αριστεία θα πρέπει να χαιρετίζεται, όχι να τιμωρείται».

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχολίασε ότι η ανάδυση αυτής της νέας παραλλαγής δείχνει ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει χωρίς εμβολιασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο και προέτρεψε να δοθούν περισσότερα εμβόλια στις φτωχές χώρες.

Από τα τέλη του 2019 η Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 5,18 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, με βάση μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο σε ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής – εξαιρούνται οι Αμερικανοί πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι. Ο Καναδάς, η Βραζιλία και πολλές αραβικές χώρες επέβαλαν επίσης περιορισμούς. Η Ιαπωνία θα θέτει σε καραντίνα 10 ημερών όλους τους ταξιδιώτες από αυτήν τη γεωγραφική ζώνη.

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι από την 1η Δεκεμβρίου θα απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε ταξιδιώτες από αυτήν την περιοχή. Περιοριστικά μέτρα, όπως επιβολή καραντίνας, παίρνει και η Νότια Κορέα.

Στην Ευρώπη, η ΕΕ συνέστησε να ανασταλούν όλες οι πτήσεις από τη Νότια Αφρική και άλλες έξι χώρες. Πολλές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελβετία, απαγόρευσαν ήδη τις πτήσεις. Από την Κυριακή θα ισχύσει το ίδιο στη Ρωσία και από την Τρίτη στην Ισπανία.

Έκρηξη κρουσμάτων στην Ευρώπη

Η εμφάνιση της Όμικρον σημειώνεται σε μια περίοδο που η Ευρώπη καταγράφει ήδη αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 και πολλές χώρες ενισχύουν τα μέτρα. Στην Ολλανδία, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα καταστήματα που πωλούν μη αναγκαία είδη θα κλείνουν στο εξής στις 18.00 (ώρα Ελλάδας).

Οι ανησυχίες για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής οδήγησαν εξάλλου σε πτώση της τιμής του πετρελαίου ενώ και τα Χρηματιστήρια παγκοσμίως κλυδωνίζονταν την Παρασκευή.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην Όμικρον είναι ένα θέμα που συζητείται ευρέως. Ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, ο άνθρωπος που ήταν επικεφαλής των ερευνών για το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca, εκτίμησε όμως ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί «πολύ γρήγορα» ένα εμβόλιο. Θεωρεί επίσης «εξαιρετικά απίθανη» τη μεγάλη διασπορά της παραλλαγής αυτής μεταξύ των εμβολιασμένων.

Η AstraZeneca, όπως και οι εταιρείες Pfizer/BioNTech, Moderna και Novavax εξέφρασαν τη σιγουριά ότι έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την παραλλαγή. Θα χρειαστούν «πολλές εβδομάδες» για να κατανοήσουν οι επιστήμονες πόσο μεταδοτική και μολυσματική είναι η Όμικρον, προειδοποίησε ωστόσο την Παρασκευή ο ΠΟΥ.

Περίπου το 54% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για την Covid-19. Όμως στις φτωχές χώρες το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 5,6%. Στη Νότια Αφρική μόνο το 23,8% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα