Τελειώνει άδοξα και χωρίς αποτέλεσμα το φλερτ της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Praxia Bank – μία εξαγορά που θα αποτελούσε αποφασιστικό βήμα επέκτασης και μετασχηματισμού της συνεταιριστικής κρητικής τράπεζας. Η σκυτάλη περνά τώρα η Viva, που είναι ο δεύτερος υποψήφιος αγοραστής.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο μεγαλομέτοχος της Praxia - το fund Atlas του Bob Diamond - κατέληξε σε κατ' αρχή συμφωνία με την Viva για την πώληση του 80% των μετοχών της υπό πολλές αιρέσεις, μετά τη διενέργεια "συνοπτικού" οικονομικού ελέγχου. Τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα, καθώς η ΤτΕ έχει δώσει περιθώρια ως τις 31 Ιανουαρίου για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.
Οσον αφορά τo παρ' ολίγον deal με την Παγκρήτια, ανακοινώθηκε ότι μετά τη διενέργεια οικονομικού και νομικού ελέγχου η συνεταιριστική τράπεζα αποσύρει το ενδιαφέρον της και θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της.
Η συνεταιριστική τράπεζα στην οποία συμμετέχει και ο πρώην πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς Μιχ. Σάλλας, είχε καταθέσει προ διμήνου μη δεσμευτική προσφορά για εξαγορά της Praxia Bank και οι δύο τράπεζες ξεκίνησαν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις.
Τα αποτελέσματα του due diligence φαίνεται ότι δεν ικανοποίησαν την πλευρά Σάλλα/Παγκρήτιας. Επισημαίνεται ότι η νεοπαγής τράπεζα είναι εξαιρετικά ζημιογόνος και παρά τον λίγο χρόνο (υποτυπώδους) λειτουργίας έχει «κάψει» σημαντικά κεφάλαια.
Η Παγκρήτια και ο Μιχ. Σάλλας ενδιαφέρονταν πρωτίστως για την τραπεζική άδεια της Praxia, καθώς η «νεαρή» τράπεζα δεν διαθέτει αξιόλογη παρουσία σε κανέναν τομέα χρηματοπιστωτικών εργασιακών.
Αποκτώντας τον έλεγχο της Praxia και συγχωνευόμενη μαζί της, η Παγκρήτια θα μπορεί να επεκταθεί πανελλαδικά και να αποβάλει τον συνεταιριστικό χαρακτήρα της. Επόμενα βήματα θα ήταν μία μεγάλη αύξηση κεφαλαίου και η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.
Αβέβαιο καθίσταται πλέον το μέλλον της Praxia, για την οποία σανίδα σωτηρίας μπορεί τώρα να αποτελέσει η εξαγορά της από την Viva.