Αγορές

Η σκυτάλη στα mid caps, διολισθαίνει το ΧΑ


Ρευστό σκηνικό, έντονη μεταβλητότητα και χαμηλός τζίρος στο χρηματιστήριο, Η σημερινή συνεδρίαση δεν επεφύλασσε καμία έκπληξη - όλα κινήθηκαν σύμφωνα με τις προβλέψεις και τα αναμενόμενα: Μετά τη χθεσινή ανοδική αντίδραση, η αγορά επανέρχεται σε τροχιά διολίσθησης, αναζητώντας ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα.

Βασικός αρνητικός καταλύτης οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που εγκυμονούν τον κίνδυνο νέου lockdown και πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, με ολέθριες επιπτώσεις στην οικονομία και σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους.

Το θέμα αυτό είναι ο βασικός παράγοντας διαμόρφωσης κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου η εικόνα επιδεινώνεται σήμερα και οι δείκτες καταγράφουν απώλειες μικρότερες του 1%.Αρνητική επίδραση και από τη σύρραξη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζαν, που μπορεί να επηρεάσει τη ροή φυσικού αερίου και πετρελαίου από την Κασπία προς την Ευρώπη.

Στο ΧΑ προβληματισμού προκαλούν και  τα στοιχεία οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών, που δείχνουν δραματική συρρίκνωση της συνολικής  κερδοφορίας (-80%) και του συνολικού τζίρου (-20%).

Δεν έχουν εκλείψει βέβαια και οι ανησυχίες για τα τεκταινόμενα στο μέτωπο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης,που φαίνεται ότι βαίνει προς αποκλιμάκωση, αλλά δεν αποκλείεται να αναζωπυρωθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Μετοχές και δείκτες

Το νέο ενδιαφέρον στοιχείο στο ΧΑ είναι η επάνοδος στο προσκήνιο πολλών μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που προσελκύουν τοποθετήσεις και ενισχύονται με αυξανόμενο όγκο συναλλαγών .

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης των mid caps (FT40M) κινήθηκε σήμερα κόντρα στη γενική τάση, κλείνοντας με κέρδη 0,74%
Οι αλλοι βασικοί δείκτες κινήθηκαν με μεγάλες διακυμάνσεις, χωρίς σαφή κατεύθυνση και έκλεισαν στο κόκκινο.

O Γενικός Δείκτης σημείωσε αρχικά +0,10% στις 625,84 μονάδες, πήγε στη συνέχεια -0,63% στις 621,24 και τερμάτισε στις 623,36 μονάδες, με απώλειες 0,29%.
 Η περιοχή των 630 μονάδων που ήταν μέχρι προχθές βραχυχρόνια στήριξη, μετατρέπεται σε αντίσταση. Σημαντικό βήμα μπορεί να αποτελέσει τις επόμενες μέρες η επάνοδος του ΓΔ σ' αυτή την περιοχή .

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης  σημείωσε οριακή μεταβολή -0,12%, τερματίζοντας  στις 1.487,72 ονάδες

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -1,16% μέχρι +0,94% και έκλεισε με απώλειες 0,36%. Με θετικό πρόσημο η Εurobank (+1%) και η Τρ. Ελλάδος (+0,6%). Στον αντίποδα Πειραιώς -1,7%, Εθνική -1,4%, Attica Bank -1,1%, Alpha -0,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσίασε ο ΑΔΜΗΕ με +5%. Ακολούθησαν Βιοχάλκο +2,9%, Ελλάκτωρ +2%, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ +1,5%, +3%, Jumbo +1,3%.
 Με τις μεγαλύτερες απώλειες Aegean και ΕΛΠΕ -2,5%, ΟΤΕ -2,1%, Coca-Cola -1,6%, Motor Oil -1,2%.

Στα mid caps επικεφαλής της κούρσας για δεύτερη μέρα η Intracom (+9,3%). Ακολούθησαν Πλαίσιο +6,2%, Cenergy +4,4%, Ιντρακάτ +2,5%.
Αρνητικός πρωταγωνιστής η MIG, που πήγε στο limit down (-29%) και έκλεισε με -13,3%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα