Επαφές με εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, τεχνολογικές εταιρείες και άλλους ενδιαφερόμενους φέρεται να έχει ξεκινήσει η Starbucks, καθώς εξετάζει στρατηγικές επιλογές για την επιχειρηματική της παρουσία στην Κίνα — συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης μεριδίου, σύμφωνα με πηγές με γνώση των συζητήσεων, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.
Η εταιρεία, μέσω οικονομικού συμβούλου, έστειλε αυτή την εβδομάδα επιστολές σε αρκετούς δυνητικούς επενδυτές, ζητώντας απόψεις σχετικά με την πορεία και τις προοπτικές ανάπτυξης της επιχείρησης στην Κίνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας λόγω του ιδιωτικού χαρακτήρα της διαδικασίας. Μια ενδεχόμενη συναλλαγή θα μπορούσε να αποτιμήσει το κινεζικό σκέλος της Starbucks σε αρκετά δισ. δολάρια.
Προηγούμενο δημοσίευμα του Bloomberg είχε αποκαλύψει ότι η Starbucks επανεξετάζει τις δραστηριότητές της στην Κίνα — τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της. Η εταιρεία έχει προειδοποιήσει για μακροοικονομικές και ανταγωνιστικές πιέσεις στη χώρα, όπου εγχώριοι παίκτες όπως η Luckin Coffee και η Cotti Coffee κερδίζουν έδαφος με ταχείς ρυθμούς.
Η Starbucks, η οποία στο τέλος Μαρτίου διέθετε πάνω από 7.750 καταστήματα στην Κίνα, κατέγραψε καθαρά έσοδα περίπου 740 εκατ. δολαρίων από την αγορά αυτή για το τρίμηνο έως τον Μάρτιο. Την ίδια περίοδο, η Luckin Coffee σημείωσε καθαρά έσοδα 1,2 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τις πηγές, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αναμένεται να καταθέσουν αρχικά σχόλια και προτάσεις εντός των επόμενων εβδομάδων. Ωστόσο, η Starbucks μπορεί να αποφασίσει τελικά να μην προχωρήσει σε καμία συμφωνία.
Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι δεν υπάρχει επιπλέον επίσημο σχόλιο πέραν όσων έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, παραπέμποντας στη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου, Μπράιαν Νίκολ, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα στα τέλη Απριλίου. Ο Νίκολ είχε αναφέρει τότε ότι υπάρχουν ενδείξεις προόδου στην Κίνα, ύστερα από αλλαγές στην προϊοντική γκάμα και στην τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας.
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στη μακροπρόθεσμη παρουσία μας στην Κίνα. Βλέπουμε μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης εκεί και παραμένουμε ανοιχτοί σε διάφορους τρόπους για να επιτύχουμε αυτήν την ανάπτυξη», είχε δηλώσει.
Ο Νίκολ είχε επίσης αναφέρει τον Οκτώβριο ότι η Starbucks εξετάζει πιθανές συνεργασίες στρατηγικού χαρακτήρα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Άλλες πολυεθνικές αλυσίδες εστίασης έχουν ακολουθήσει παρόμοιες στρατηγικές στην Κίνα. Η McDonald’s και η Yum! Brands (μητρική της KFC) προχώρησαν σε πώληση μεριδίων των κινεζικών επιχειρήσεών τους σε επενδυτικά funds, ώστε να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους και να προσαρμοστούν καλύτερα στις τοπικές καταναλωτικές προτιμήσεις. Το 2023, η McDonald’s συμφώνησε να εξαγοράσει το μειοψηφικό μερίδιο της Carlyle Group στο κοινοπρακτικό σχήμα που διαχειρίζεται τη δραστηριότητά της σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Μακάο.
Οι μετοχές της Starbucks έχουν υποχωρήσει κατά 25% από τα υψηλά της 28ης Φεβρουαρίου.