Οι Ταλιμπάν οργάνωσαν χθες Κυριακή την πρώτη τους μεγάλη συγκέντρωση για να γιορτάσουν την επικράτησή τους έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου, αλλά αυτή που το νέο ισλαμιστικό καθεστώς ήθελε να είναι επίδειξη δύναμης αμαυρώθηκε από βομβιστική επίθεση με πολλούς νεκρούς και τραυματίες έξω από μεγάλο τέμενος στην πρωτεύουσα Καμπούλ.
Εκπρόσωπος του καθεστώτος των Ταλιμπάν, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, έκανε λόγο στο Γαλλικό Πρακτορείο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς και 11 τραυματίες. Τα θύματα είναι πολίτες και μέλη των Ταλιμπάν.
«Έχουμε συλλάβει τρία πρόσωπα που συνδέονται με την έκρηξη», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Η επίθεση διαπράχθηκε στην είσοδο του τεμένους Ιντ Γκα, του δεύτερου μεγαλύτερου της πρωτεύουσας, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη επιμνημόσυνη προσευχή για τη μητέρα του Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, μέλους – και εκπροσώπου – της κυβέρνησης, μορφής του ισλαμιστικού κινήματος.
Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην έκρηξη μέσω Twitter, χωρίς ωστόσο να τη συνδέσει με την οικογενειακή τελετή. Την προηγουμένη, ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν αναφέρθηκαν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης στον τόπο και την ώρα της προσευχής.
Κατά τον ανώνυμο κυβερνητικό αξιωματούχο, βόμβα τοποθετημένη κοντά στην είσοδο εξερράγη καθώς πιστοί έβγαιναν από το τέμενος, αφού είχαν εκφράσει τα συλλυπητήριά τους στον κ. Μουτζάχιντ και συγγενείς.
Η πιο πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση στην Καμπούλ διαπράχθηκε την 26η Αυγούστου, όταν τουλάχιστον 72 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 150 τραυματίστηκαν καθώς βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά του στο αεροδρόμιο – τότε ακόμη υπό τον έλεγχο του στρατού των ΗΠΑ –, ενέργεια για την οποία την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Ο βραχίονας του ΙΚ στο Αφγανιστάν, που αυτοαποκαλείται ΙΚΧ («Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν»), έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις πιο πολυαίμακτες επιθέσεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Παρότι και οι δύο οργανώσεις, το ΙΚΧ και το κίνημα των Ταλιμπάν, επανδρώνονται από φανατικούς σουνίτες, οι σχέσεις τους χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο μίσος.
Επικρατεί ακόμα σύγχυση για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για οκτώ νεκρούς και 20 τραυματίες επικαλούμενα το υπουργείο Εσωτερικών των Ταλιμπάν, άλλα για 12 νεκρούς. Αξιωματούχος των Ταλιμπάν που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς είπε πως ο οριστικός απολογισμός ίσως είναι ακόμα πιο βαρύς.
Ειδικές δυνάμεις των Ταλιμπάν εξαπέλυσαν επιχείρηση εναντίον πυρήνα εν υπνώσει του Ισλαμικού Κράτους ώρες μετά την επίθεση, στη συνοικία Χαϊρχάνα, σύμφωνα με αξιωματούχο των ισλαμιστών, τον Μουχάμαντ Τζαλάλ. «Τρεις τρομοκράτες του ΙΚΧ εξουδετερώθηκαν, ανατινάχθηκαν οι ζώνες με εκρηκτικά που φόραγαν», ανέφερε μέσω Twitter. Κάτοικοι είπαν στο Γερμανικό Πρακτορείο πως άκουγαν μάχες να εκτυλίσσονται για ώρες.
Η επίθεση αμαύρωσε την επινίκεια εκδήλωση που οργάνωσαν νωρίτερα χθες για να γιορτάσουν την επικράτησή τους οι ισλαμιστές σε προάστιο της Καμπούλ.
Δεκάδες βαριά οπλισμένοι φρουροί είχαν αναπτυχθεί στον χώρο καθώς έφθαναν, με φορτηγάκια και άλλα οχήματα, διοικητές μονάδων των ισλαμιστών ανταρτών.
«Η Αμερική νικημένη. Αδύνατο. Αδύνατο. Κι όμως δυνατό!», ανέφεραν οι στίχοι εμβατηρίου που υποδεχόταν τους διοικητές, σπάνια αναπαραγωγή μουσικής σε μια χώρα όπου πλέον, θεωρητικά τουλάχιστον, αυτή απαγορεύεται αυστηρά από το ισλαμιστικό κίνημα.
Κάπου 1.500 συμπαθούντες του κινήματος, αποκλειστικά άνδρες και αγόρια, χωρίς όπλα στην πλειονότητά τους, πέραν θέσεις για να ακούσουν τις ομιλίες για τέσσερις ώρες.
«Αυτή είναι η μέρα που περιμέναμε», είπε από το βήμα ο Χαλίλ Χακάνι, νέος υπουργός Προσφύγων, από το 2011 στον κατάλογο των πιο καταζητούμενων τρομοκρατών που καταρτίζουν οι ΗΠΑ· η Ουάσινγκτον προσέφερε αμοιβή 5 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του. Είναι από τους ηγέτες του λεγόμενου δικτύου Χακάνι των Ταλιμπάν, που ίδρυσε ο αδελφός του Τζαλαλουντίν.
«Επιτύχαμε τον σκοπό μας» είπε στους συγκεντρωμένους στο προάστιο Κονταμάν, με το τουφέκι του ακουμπισμένο στο βήμα. Υποσχέθηκε «εκθαμβωτικό μέλλον» για τη χώρα, μολονότι η απόρριψη του καθεστώτος των Ταλιμπάν από τη διεθνή κοινότητα είναι πρακτικά ομόφωνη.
«Η συμβουλή μου προς τον κόσμο είναι να αφήσει το Αφγανιστάν στο Αφγανιστάν», νουθέτησε.
Επτά εβδομάδες αφού κατέλαβε την εξουσία με προέλαση-αστραπή των μαχητών του, το «Ισλαμικό Εμιράτο», το καθεστώς που επανεγκαθίδρυσαν οι Ταλιμπάν, πασχίζει να εδραιώσει τη νομιμοποίησή του στον πληθυσμό και διεθνώς.
Εν μέσω των επιδείξεων δύναμης που ενορχηστρώνουν οι Ταλιμπάν, η αντίσταση των πολιτών στο καθεστώς είναι πρακτικά αδύνατη: οι διαδηλώσεις έχουν απαγορευτεί κι αυτές των γυναικών καταστέλλονται βίαια.
Καμιά χώρα δεν έχει ως τώρα αναγνωρίσει το νέο καθεστώς, αν και το Πακιστάν, η Κίνα και το Κατάρ μοιάζουν να αποπειρώνται ανοίγματα.
Οι απομακρύνσεις αλλοδαπών και αφγανών συνεργατών ξένων δυνάμεων γίνονται με το σταγονόμετρο. Μια πέμπτη πτήση τσάρτερ, αεροσκάφος νοικιασμένο από το Κατάρ, με 235 επιβαίνοντες, αναχώρησε χθες από την Καμπούλ για τη Ντόχα, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση του Κατάρ.
Η Ντόχα, που διαδραματίζει διπλωματικό ρόλο πρώτης γραμμής στις αφγανικές υποθέσεις τα τελευταία χρόνια, διαβεβαίωσε πως είναι «δεσμευμένη» να συμβάλει το Αφγανιστάν να έχει καλύτερο «μέλλον», να υπάρξει «σημαντική βελτίωση της κατάστασης στη χώρα» αυτή.