Χρηστικά

Αιφνιδιασμός με νέα ρύθμιση-πακέτο για χρέη προς την Εφορία


Παραδείγματα με τα οικογενειακά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα ισχύσουν και θα αυξομειώνουν τις δόσεις έως τις 120

Νέα συνολική ρύθμιση-πακέτο για χρέη προς την Εφορία θα ανακοινώσει αιφνιδιαστικά τον Μάρτιο η κυβέρνηση, αμέσως μόλις ξεκινήσει η  εφαρμοφή της ρύθμισης οφειλών προς ασφαλιστικά Ταμεία.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει λάβει το «πράσινο φως» των θεσμών να φέρει νέα ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο, που θα προβλέπει αυξημένο αριθμό δόσεων, έως 120 και με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 25 ή 30 ευρώ, δεδομένου ότι και οι δανειστές διαπιστώνουν, ότι, με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις των 12 και των 24 δόσεων, τα χρέη προς την εφορία αυξάνονται έστω και με επιβραδυνόμενο ρυθμό.

Ωστόσο, οι θεσμοί θέτουν και όρους οι οποίοι είναι, η νέα ρύθμιση να είναι δίκαιη και να μην επιβραβεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και να υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν διαφωνεί, καθώς δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να βρεθούν «ριγμένοι» όσοι, ήδη πληρώνουν κανονικά ή με δόσεις τους φόρους τους και να επωφεληθούν όσοι μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν το πράττουν.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα, την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα ρύθμιση για τα χρέη προς την εφορία, και μάλιστα είπε, βάζοντας και το στοιχείο του αιφνιδιασμού, ότι «οι ρυθμίσεις είτε προς την εφορία είτε προ τα ασφαλιστικά ταμεία είναι κάτι που γίνεται και όχι κάτι που ανακοινώνεται».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «δεν θέλουμε να αισθάνονται αδικημένοι όσοι έκαναν πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πληρώσουν τους φόρους κα τις ασφαλιστικές εισφορές υποβάλλοντας τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους σε πολύ μεγάλες θυσίες».

Στόχος της ρύθμισης, θα είναι βασικά περίπου 3.800.000 οφειλέτες οι οποίοι οφείλουν ποσά μέχρι 10.000 ευρώ.

Οι οφειλέτες με χρέη έως 500 ευρώ, είναι πλειοψηφία και ανέρχονται στο 54,6% του συνόλου των οφειλετών, οι οποίοι ανέρχονται σε 4.064.750 άτομα. Οι υπόλοιποι, με οφειλές άνω των 500 ευρώ, ανέρχονται σε 1.845.599 άτομα ή στο 45,4% του συνόλου.

Στα «ρετιρέ» των οφειλετών συνωστίζονται λίγοι αναλογικά οφειλέτες. Συνολικά 42.877 ΑΦΜ χρωστάνε πάνω από 100.000 ευρώ ο καθένας, προς τους οποίους οι ΔΟΥ μπορούν να ασκήσουν ποινικές διώξεις, μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία που κατέστη ληξιπρόθεσμη η οφειλή.

Ακόμη 34.863 άτομα οφείλουν ποσά μεταξύ 100.000 ευρώ και 1.000.000 ευρώ, ενώ πάνω από 1 εκατ. οφείλουν 8.014 άτομα. Από τις δύο τελευταίες κατηγορίες οφειλετών οι προσδοκίες για την είσπραξη οφειλών είναι ελάχιστες.

Πώς θα είναι η νέα ρύθμιση

Η νέα ρύθμιση που επεξεργάζονται το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ θα προβλέπει μέγιστο αριθμό δόσεων τις 120, αλλά οι δόσεις θα αυξάνονται ανάλογα με τα οικογενειακά, εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.

Το ελάχιστο ποσό της δόσης θα είναι 25 - 30 ευρώ, το οποίο όμως θα προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή, εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. 

Θα λαμβάνεται δηλαδή υπόψη η οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη, το οικογενειακό εισόδημα και η ακίνητη περιουσία. Κατόπιν θα υπολογίζεται το ποσό των εύλογων δαπανών που απαιτούνται για τη διαβίωση του οφειλέτη, με τον συνυπολογισμό και των τυχόν υποχρεώσεων για δάνεια και μετά θα προκύπτει ο αριθμός των δόσεων που θα προσφέρεται.

Σε ότι αφορά τις καταθέσεις, ο παράγοντας αυτός δεν μπαίνει στη διαδικασία των κριτηρίων υπό την έννοια, ότι, όποιος έχει καταθέσεις και έχει και παράλληλα και χρέη η εφορία προχωρεί σε κατασχέσεις των οφειλόμενων ποσών.

Συνεπώς το συγκεκριμένο κριτήριο θα έχει ελάχιστη επίδραση για τον αποκλεισμό των κακοπληρωτών. Ωστόσο θα υπάρχει μέσα στα κριτήρια για τυπικούς λόγους και για ελάχιστες περιπτώσεις οφειλετών.

Παράλληλα σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα προσφέρεται και «κούρεμα» των προσαυξήσεων, αλλά όχι της βασικής οφειλής. Σε όλη τη διάρκεια της ισχύς της ρύθμισης θα πρέπει να είναι συνεπείς και θα τίθενται εκτός, εάν δεν πληρώσουν δύο δόσεις.

Τα κριτήρια με παραδείγματα 

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία σημαίνουν ότι δεν θα έχουν τις ίδιες ευκολίες όλοι οι οφειλέτες. Παραδείγματα:
Παράδειγμα 1: Δύο φορολογούμενοι χρωστούν από 6.000 ευρώ. Ο ένας δηλώνει εισοδήματα ύψους 10.000 ευρώ ετησίως και ο δεύτερος 30.000 ευρώ. Για τον πρώτο οι δόσεις αποπληρωμής των παλαιών χρεών θα είναι περισσότερες από τον δεύτερο, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει την οφειλή του σε μικρότερο χρονικό διάστημα, καταβάλλοντας υψηλότερα ποσά κάθε μήνα.
Παράδειγμα 2: Δύο φορολογούμενοι έχουν την ίδια οφειλή π.χ. 10.000 ευρώ και ίδιο εισόδημα π.χ. 30.000 ευρώ. Ο Α έχει ακίνητη περιουσία αξίας 500.000 ευρώ και ο Β έχει περιουσία αξίας 200.000 ευρώ. Στον Α οφειλέτη θα χορηγηθούν λιγότερες δόσεις σε σχέση με τον Β οφειλέτη.
Παράδειγμα 3: Οφειλέτης με σύζυγο και δύο παιδιά χρωστάει 5.000 ευρώ, και έχει εισόδημα 25.000 ευρώ, ενώ έτερος οφειλέτης είναι παντρεμένος χωρίς παιδιά και χρωστάει επίσης 5.000 ευρώ, και  έχει εισόδημα 25.000 ευρώ. Στον πρώτο οφειλέτη θα τους χορηγηθούν περισσότερες δόσεις αποπληρωμής, ενώ για τον δεύτερο, οι  δόσεις θα είναι λιγότερες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα