Από το «κόσκινο» της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, περνούν κάθε μήνα οι μεταβιβάσεις ακινήτων σε αλλοδαπούς, ενώ ελέγχονται αναδρομικά από το 2015 και μετά, όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων.
Οι ενδείξεις για ξέπλυμα χρήματος μέσω του real estate έχουν ενεργοποιήσει την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο έχει αποστείλει έγγραφο στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους όλης της χώρας με το οποίο ζητεί τους φακέλους των μεταβιβάσεων ακινήτων σε αλλοδαπούς από την 1-1-2015. Ταυτόχρονα τους υποχρεώνει να αποστέλλουν κάθε μήνα στοιχεία για όσες μεταβιβάσεις γίνονται από τον Μάρτιο του 2018 και μετά, με αγοραστές κατοίκους άλλων χωρών.
Τα στοιχεία αφορούν τόσο στις συνήθεις αγορές ακινήτων, όσο και εκείνες που γίνονται μέσω πλειστηριασμών των τραπεζών αλλά και εκείνες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa.
Αιτία είναι οι πληροφορίες ότι μέσω των μεταβιβάσεων ακινήτων ξεπλένεται «μαύρο χρήμα», παραγόμενο στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό. Ειδικότερα πληροφορίες υπάρχουν πως αρκετοί ξένοι αγοραστές είναι στην πραγματικότητα «μπροστινοί» Ελλήνων οι οποίοι αποκτούν τα ακίνητα με χρήματα τα οποία δεν είναι δικά τους αλλά αυτών που κρύβονται πίσω τους.
Οι ξένοι ευνοούνται από το γεγονός ότι είναι ελλιπής ή και ανύπαρκτος ο έλεγχος του πόθεν έσχες, κάτι που δεν ισχύει για τους Έλληνες αγοραστές, των οποίων ελέγχεται η προέλευση των χρημάτων.
Οι ξένοι χρησιμοποιούνται περισσότερο στους πλειστηριασμούς των ακινήτων που πραγματοποιούν οι τράπεζες. Οι πλειστηριασμοί είναι ηλεκτρονικοί στους οποίους μπορούν αν συμμετέχουν και αλλοδαποί, με ελλιπή ή καθόλου έλεγχο πόθεν έσχες των χρημάτων. Η Αρχή διερευνά καταγγελίες μήπως πίσω από τους φερόμενους αγοραστές είναι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες των οποίων εκπλειστηριάζονται τα ακίνητα και ξαναπαίρνουν πίσω τα ακίνητα σε εξαιρετικά μειωμένη τιμή.
Επίσης διερευνάται το ενδεχόμενο, οι αλλοδαποί να είναι αχυράνθρωποι επαγγελματιών «κορακιών» του real estate που μέσω αυτών ξεπλένουν χρήμα προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες.
Το έγγραφο
Ειδικότερα με έγγραφο της Αρχής καλούνται οι συμβολαιογράφοι όλης της χώρας, να αποστείλουν στοιχεία σχετικά με συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων με συμβαλλομένους αλλοδαπούς, εφόσον έχουν συντάξει τέτοια, από 1.1.2015 και μετά. Επίσης υποχρεούνται στο εξής να αποστέλλουν τα ίδια στοιχεία κάθε μήνα, εφόσον έχουν μεσολαβήσει σε μεταβιβάσεις ακινήτων, σε αλλοδαπούς πολίτες.
Το έγγραφο που εστάλη στις 8 Μαρτίου στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους αναφέρει:
«Σε εφαρμογή του υπ’ αριθμόν πρωτ. 442/23-1-2018 εγγράφου της Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (άρθρ. 7 Ν. 3691/2008), το οποίο απεστάλη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και κοινοποιήθηκε στους συμβολαιογράφους με την υπ’ αριθμόν 6/2018 εγκύκλιο της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και σε συνδυασμό με την υπ΄ αρ. πρωτ. 76/8.3.2018 ανακοίνωση ομοίως της Συντονιστικής, καλούνται όλοι οι συμβολαιογράφοι να αποστείλουν στοιχεία σχετικά με συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων με συμβαλλομένους αλλοδαπούς, εφόσον έχουν συντάξει τέτοια, από 1.1.2015 και μετά, υποχρέωση η οποία θα επαναλαμβάνεται κάθε μήνα.
Ειδικότερα, πρέπει να συντάξουν άμεσα κατάλογο των σχετικών συμβολαίων, αναφέροντας τον αριθμό και την ημερομηνία κάθε συμβολαίου, τα ονόματα των συμβαλλομένων, των δικηγόρων και μεσιτών που ενεπλάκησαν στη σύμβαση, καθώς και την αξία του πωληθέντος ακινήτου, και να τον αποστείλουν στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου, για τη δημιουργία σχετικού καταλόγου».