Την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών, οι οποίοι ταυτόχρονα έχουν και έσοδα από μπλοκάκι, δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας, με το νομοσχέδιο που επιφέρει ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα.
Ενώ όμως ευνοούνται σημαντικά, οι μισθωτοί, που έχουν παράλληλη απασχόληση, επιβαρύνονται όσοι αμείβονται με τίτλους κτήσης, στις περιπτώσεις περιστασιακής απασχόλησης.
Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που θα περιλαμβάνεται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο εργαζόμενος που είναι ήδη μισθωτός, ενώ παράλληλα έχει και μπλοκ παροχής υπηρεσιών, δεν θα πληρώνει εισφορά στον ΕΦΚΑ επί των εσόδων, που εισπράττει από το «μπλοκάκι».
Προϋπόθεση είναι, το ύψος της καταβαλλόμενης εισφοράς από τη μισθωτή εργασία, να είναι τουλάχιστον ίση με το ποσό της ελάχιστης εισφοράς που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2020 (210 ευρώ), για τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Παράδειγμα 1. Ο Χ εργάζεται ως μισθωτός και λαμβάνει μικτές αποδοχές 780 ευρώ και άνω, ενώ έχει και μπλοκάκι με το οποίο συμπληρώνει το εισόδημά του.
Μέχρι και σήμερα ο Χ εργαζόμενος πληρώνει εισφορές 210 ευρώ, ως μισθωτός, ενώ πληρώνει και εισφορές ύψους 27,1%, επί των εσόδων του, από το μπλοκάκι οι οποίες καταβάλλονται από τον ίδιο και τον εργοδότη του, σε ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ.
Με το νέο σύστημα, ο Χ μισθωτός θα πληρώνει μόνο τις εισφορές του ως μισθωτός (τις οποίες παρακρατεί και αποδίδει ο εργοδότης) και δεν θα πληρώνει εισφορές επί των εσόδων του από το μπλοκάκι.
Εξαιρείται από την υποχρέωση πληρωμής εισφορών για το μπλοκάκι, επειδή από τη μισθωτή του εργασία, οι καταβαλλόμενες εισφορές καλύπτουν το ποσό των 210 ευρώ, που είναι η ελάχιστη εισφορά των μη μισθωτών.
Παράδειγμα 2. Αν ο Χ μισθωτός έχει απολαβές άνω των 780 ευρώ, και οι εισφορές που καταβάλλει ως μισθωτός είναι, π.χ. 250 ευρώ και ταυτόχρονα έχει και παράλληλα απασχόληση με μπλοκάκι, επίσης δεν θα πληρώνει εισφορές, για τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών που κόβει.
Παράδειγμα 3. Στην περίπτωση που ο Χ μισθωτός, λαμβάνει αμοιβές από τη μισθωτή εργασία χαμηλότερες από το ποσό των 780 ευρώ, και οι εισφορές που πληρώνει ως μισθωτός είναι π.χ. 170 ευρώ, τότε, εφόσον έχει και μπλοκάκι, θα υποχρεωθεί να πληρώνει στον ΕΦΚΑ τη διαφορά από την ελάχιστη εισφορά των 210 ευρώ, δηλαδή το ποσό των 40 ευρώ.
Αν η εισφορά του ως μισθωτός είναι 150 ευρώ, θα πληρώνει 60 ευρώ, αν είναι 200 ευρώ, θα πληρώνει 10 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση το νέο σύστημα είναι σαφώς καλύτερο από το ισχύον και δίνει ανάσα σε όσους μισθωτούς έχουν αναγκαστικά και παράλληλη απασχόληση με μπλοκάκι, για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Η συγκεκριμένη κατηγορία των εργαζόμενων θα ευνοηθεί καθώς θα ελαφρυνθεί σημαντικά από την κατάργηση των διπλών εισφορών.
Στόχος του μέτρου είναι επίσης και η επανενεργοποίηση της δραστηριότητας από χιλιάδες μισθωτούς που είχαν παράλληλα μισθωτή απασχόληση και έκλεισαν τα μπλοκάκια ή δήλωσαν στην εφορία «αδράνεια» προκειμένου να γλιτώνουν εισφορές αλλά και το τέλος επιτηδεύματος.
Οι τίτλοι κτήσης
Σε ότι αφορά στους αμειβόμενους με τίτλους κτήσης στην περίπτωση περιστασιακής απασχόλησης, μειώνεται σημαντικά το απαλλασσόμενο όριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό μέχρι το οποίο ο εισπράττων, θα απαλλάσσεται από την υποχρέωση πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών, θα μειωθεί δραστικά από τις 10.000 ευρώ, στο ποσό των 3.000 ευρώ, ετησίως.
Αυτό σημαίνει ότι όποιος στο εξής αμείβεται με τίτλους κτήσης για ποσό μέχρι 3.000 ευρώ, δεν θα πληρώνει εισφορές στον ΕΦΚΑ. Αν όμως εισπράξει ετησίως ποσό πάνω από 3.000 ευρώ, θα «χρεωθεί» στον ΕΦΚΑ, με ασφαλιστικές εισφορές.
Μέχρι τώρα, το απαλλασσόμενο όριο είναι το ποσό των 10.000 ευρώ.